Sklon podléhat finančním podvodům může být symptomem Alzheimera  
Magnetická rezonance mozku v oblasti entorhinální kůry prozradila, že když dochází k jejímu ztenčování, což bývá projevem rané Alzheimerovy choroby, lidé se stávají zranitelnějšími finančními podvodníky. Mohl by z toho být účinný nástroj pro diagnostiku Alzheimera a současně motivace pro větší ochranu seniorů.
Podvody číhají na každém kroku. Kredit: Pixabay, CC0.
Podvody číhají na každém kroku. Kredit: Pixabay, CC0.

Žijeme pod taktovkou pana Alzheimera. V dnešní době je jen v USA téměř 7 milionů lidí s diagnostikovanou neurodegenerativní Alzheimerovou chorobou. Jde tam o 5. nejčastější příčinu úmrtí u lidí starších 65 let. Jen letos ve Spojených státech vynaloží na zdravotní péči o tyto pacienty asi 360 miliard dolarů.

 

Duke Han. Kredit: USC Dornsife.
Duke Han. Kredit: USC Dornsife.

To ale není zdaleka všechno. Jak se ukazuje, Alzheimerova choroba už ve svých raných fázích záludně mění chování a psychiku pacientů, což může mít nepříznivé následky pro ně samotné a jejich rodiny, ale také pro celou společnost, protože jde o stále početnější skupinu lidí.

 

Výzkumný tým, který vedl psycholog Duke Han z University of Southern California Dornsife (USC Dornsife), vystopoval těsné spojení mezi ranými fázemi Alzheimerovy choroby a sklonem pacientů podléhat finančním podvodům, na úrovni struktury mozku. Využili k tomu snímkování magnetickou rezonancí u 97 dobrovolníků, kteří byli starší 50 let.

 

Badatelé se zaměřili na oblasti entorhinální kůry (entorhinal cortex), která slouží jako „interface“ mezi hipokampem, čili centrem učení a paměti – a mediální prefrontální kůrou, která zpracovává emoce, motivace a další kognitivní funkce. Současně to ale bývá první oblast, kde se projeví Alzheimer na struktuře mozku. Typicky tam dochází ke ztenčování mozkové tkáně.

 

Logo. Kredit: USC
Logo. Kredit: USC

U žádného z účastníků studie nebyly patrné klasické projevy Alzheimerovy choroby. Han s kolegy rovněž použili standardizované testy pro měření finanční zranitelnosti PFSV (Perceived Financial Exploitation Vulnerability Scale) a měření náchylnosti ke špatným finančním rozhodnutím FEV (Financial Exploitation Vulnerability).

 

Jak vyplývá ze studie, zveřejněné časopisem s příznačným názvem Cerebral Cortex, Han a spol. objevili nápadnou korelaci – lidé s tenčí entorhinální kůrou měli větší sklony podléhat finančním podvodníkům. Tento vztah byl výrazný především u seniorů starších 70 let. Jistou komplikací by mohl být poněkud malý a nevyvážený vzorek účastníků. Šlo převážně o starší, vzdělané ženy evropského původu. Určitě to bude chtít širší výzkum, který by tyto závěry potvrdil.

 

Výsledky výzkumu by mohly vést k cenným praktickým aplikacím. Za prvé, zranitelnosti finančními podvody by se mohla stát užitečným a přitom jednoduchým diagnostickým nástrojem. Zdá se totiž, že zviditelňuje projevy Alzheimerovy choroby ve velmi raném stadiu, kdy její klasické symptomy ještě nejsou patrné.

 

Další věc je, že pro společnost je velmi devastující, když starší lidé, kteří představují stále početnější skupinu obyvatel, snadno podléhají podvodníkům všeho druhu, nejen pokud jde o finance. Chtělo by to rozumná systémová řešení, která vyváží svobodu jednotlivců a ochranu kvůli zranitelnosti s očividně zdravotními příčinami.

 

Video: Duke Han: Neuroepidemiology of Decision Making

 

Literatura

USC Dornsife 6. 9. 2024.

Cerebral Cortex 34: bhae360.

Datum: 17.09.2024
Tisk článku

Související články:

Proč se senioři nechávají podvést?     Autor: Stanislav Mihulka (09.12.2012)
Totální válka v mozku: Je Alzheimerova nemoc důsledkem infekce?     Autor: Tomáš Petrásek (27.03.2022)
Alzheimerova choroba souvisí i s poruchou činnosti imunitních buněk     Autor: Dagmar Gregorová (08.06.2022)
Ochota rozdávat peníze koreluje s Alzheimerovou chorobou     Autor: Josef Pazdera (22.12.2022)



Diskuze:

obavam se

Eva M,2024-09-18 12:17:41

ze pokud jde o financni podvody problem je zejmena v moznostech, ktere podvodnici maji....
... oproti jednotlive casto osamele osobe s prumernymi prijmy - pravnik 3500 Kc/hod....


je to jako s momentalni propagaci drog jako :uzitecneho nastroje:, prestoze je situace vice nez sporna.... je zde jakasi tzv spolecenska vule tyto jevy tolerovat, pripadne jakymsi zpusobem vyuzivat....

Odpovědět

Hehe...

Many More,2024-09-17 21:01:51

to dává smysl: umřít blbej a v bídě může být mnohem snesitelnější, než bystrej a bohatej :-)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz