Vyzraje umělá inteligence na vyznavače konspiračních teorií?  
Krátká diskuse s umělou inteligencí dokáže nahlodat víru v konspirační teorie, a to na poměrně dlouhou dobu.
Umělá inteligence v podání umělce jménem: JPxG - DALL-E 3. Kredit: Volné dílo.
Umělá inteligence v podání umělce jménem: JPxG - DALL-E 3. Kredit: Volné dílo.

Američané nepřistáli na Měsíci, virus SARS-CoV2 neexistuje, vakcíny proti covidu jsou plné mikroskopických čipů a vlády celého světa nám desetiletí tají, že se mezi námi pohybují mimozemšťané. O konspirační teorie, v nichž se nějaká skupina (miliardáři, Židé, tajné služby atd.) spikla proti zbytku světa, aby ho ovládla nebo vyhubila, popřípadě jedno po druhém obojí, není dneska nouze.

 

GPT (Generative pre-trained transformer), česky Generativní předtrénovaný transformátor. Je to multimodální jazykový model vytvořený OpenAI. Na obrázku je jogo společnosti OpenAI, jejímiž zakladateli jsou: Ilya Sutskever, Greg Brockman, Wojciech Zaremba, Andrej Karpathy, John Schulman, Elon Musk a Sam Altman. Kredit: OpenAI.
GPT (Generative pre-trained transformer), česky Generativní předtrénovaný transformátor. Je to multimodální jazykový model vytvořený OpenAI. Na obrázku je logo společnosti OpenAI, jejímiž zakladateli jsou: Ilya Sutskever, Greg Brockman, Wojciech Zaremba, Andrej Karpathy, John Schulman, Elon Musk a Sam Altman. Kredit: OpenAI.

Podle průzkumů věří aspoň jedné konspirační teorii polovina Američanů. K nejpopulárnějším patří kromě té o fingovaném přistání na Měsíci také teorie o tom, že J. F. Kennedyho nechala zavraždit americká zpravodajská služba CIA nebo že útok na newyorské obchodní centrum zorganizovala americká vláda. K „lahůdkám“ patří teorie o placaté Zemi nebo o „chemtrails“ – tedy o tom, že kondenzační stopy za letadly jsou ve skutečnosti postřiky, které mají za úkol zredukovat přemnožené obyvatelstvo planety, aby se tu následně snáze žilo několika extrémním boháčům. (Jen tak mimochodem, na kom by pak asi vydělávali?).

 

Hypotézau ploché Země hlásá například Flat Earth Society, kterou založil Samuel Shenton. Podle ní jsou všechny snímky zeměkoule z vesmíru podvrhy. Hypotéza je stále živá. Leccos naznačuje i odpověď generálního tajemníka služebního úřadu slovenského ministerstva kultury Lukáše Machaly, který letos na otázku, zda je Země kulatá, nebo placatá, odpověděl: „Je podložené, že je kulatá? Byli jste ve vesmíru? Nebyli, já také ne. Nevím.“  Na obrázku je  Flammarionův dřevoryt z roku 1888, zobrazující poutníka na okraji světa. Volné dílo
Hypotézau ploché Země hlásá například Flat Earth Society, kterou založil Samuel Shenton. Podle ní jsou všechny snímky zeměkoule z vesmíru podvrhy. Hypotéza je stále živá. Leccos naznačuje i odpověď generálního tajemníka služebního úřadu slovenského ministerstva kultury Lukáše Machaly, který letos na otázku, zda je Země kulatá, nebo placatá, odpověděl: „Je podložené, že je kulatá? Byli jste ve vesmíru? Nebyli, já také ne. Nevím.“
Na obrázku je  Flammarionův dřevoryt z roku 1888, zobrazující poutníka na okraji světa. Zdroj: Wikipedia.

Vymluvit zaťatému vyznavači konspirací jeho bludy je zhusta marná snaha. Víra v konspirační teorie mu kromě pocitu bezpečí dodává i pocit nadřazenosti, protože „on ví, jak to ve skutečnosti je,“ a ostatní jsou „tupé stádo ovcí“.

 

Thomas H. Costello. Department of Psychology, American University, Washington. Kredit: AU.
Thomas H. Costello. Department of Psychology, American University, Washington. Kredit: AU.

Není pochyb o tom, že existence vyznavačů konspiračních teorií společnosti jako celku neprospívá. Pokud se mezi lidmi rozšíří názor, že je vakcína proti covidu zabije, kdežto covid samotný nikoli, je to problém a nikoli jen pro poblouzněné odpůrce očkování. Čím méně je populace proočkovaná, tím víc se v ní nákaza šíří, tím víc je nemocných, kteří jsou na nemocenské, případně na jednotce intenzivní péče nebo v márnici. A to všechno něco stojí.

 

Umělá inteligence na první pohled nevypadá jako účinná zbraň proti konspiračním teoriím, protože se s její pomocí dají vyrábět velmi přesvědčivé dezinformace, deepfakes. Tým vedený psychologem Thomasem Castellem z American University ve Washingtonu se úspěšně pokusil nasadit umělou inteligenci, konkrétně GPT-4 Turbo, proti vyznavačům konspiračních teorií.

 

Vědci vyšli z faktu, že když se někdo pokusí diskutovat s vyznavačem konspiračních teorií, je zahrnut vodopádem argumentů, jež jsou sice pochybné kvality, ale je jich tolik, že je normální člověk nedokáže dost rychle vyhodnotit a reagovat na ně v klidu.

 

V souvislosti s Flat Earth Society položil Elon Musk otázku, proč by Země měla být jedinou plochou planetou ve vesmíru a proč neexistuje například Flat Mars Society. Zástupci Flat Earth Society na to reagovali, že je to proto, že Mars byl na rozdíl od Země pozorován jako kulatý. Wikipedia, Kredit: GODL-India.
V souvislosti s Flat Earth Society položil Elon Musk otázku, proč by Země měla být  plochou planetou  a proč neexistuje například Flat Mars Society. Zástupci Flat Earth Society na to reagovali, že je to proto, že Mars byl na rozdíl od Země pozorován jako kulatý. Wikipedia, Kredit: GODL-India.

Tato rétorická technika se označuje jako Gish gallop podle kreacionisty Duana Tolberta Gishe, který měl ve zvyku své odpůrce jednoduše „zahltit“ svými argumenty.

 

Castello a jeho spolupracovníci chtěli zjistit, jestli se tak nechá zahltit umělá inteligence schopná ve zlomku sekundy nacházet obrovské množství informací. Výsledky jejich snažení lze nalézt ve vědeckém časopise Science.

 

Castello a spol. získali ke spolupráci více než 2000 dobrovolníků, kteří věřili v aspoň jednu konspirační teorii. Tyto lidi pak nechali krátce konverzovat s umělou inteligencí, která byla trénovaná v získávání informací a také znala průběh spousty internetových diskusí. Dobrovolníci prezentovali umělé inteligenci svou oblíbenou teorii se všemi svými argumenty a také uvedli, jak moc jsou si touto teorií jistí. Umělá inteligence jejich „důkazy“ vyvracela argumenty podloženými tvrdými fakty.

Po absolvování takového krátkého pohovoru klesla důvěra dobrovolníků v jejich konspirační teorii v průměru o 20 %. To je na krátký pohovor celkem úctyhodný výsledek. Zvláště když se tento posun udržel v myslích konspirátorů minimálně dva měsíce.

 

Úspěch „debunkbota“, jak Castello této umělé inteligenci přezdívá, přičítají odborníci kromě faktické argumentace také skutečnosti, že umělá inteligence udrží po celou dobu diskuse s konspirátorem zdvořilý tón. To živý „de-konspirátor“ obvykle nezvládne, protože mu z absurdity argumentů konspirátora „rupnou nervy“. Ale někteří odborníci poukazují i na fakt, že umělá inteligence je velmi zdatný manipulátor.

 

Máme tedy k dispozici účinnou metodu pro vyvracení konspiračních teorií? Těžko říci. Je nepravděpodobné, že by konspirátor sám od sebe vyhledával konverzace, kde by se střetával s názory, jež jsou mu cizí. Naopak, hledá kontakty ve své „informační bublině“, kde se mu dostává potvrzení jeho bludů. Můžeme jen doufat, že takovou konverzaci budou vyhledávat aspoň lidé, kteří si chtějí ověřit nová fakta. Tím se snad dá poněkud zbrzdit rozrůstání řad konspirátorů, což je ku prospěchu nás všech – dokonce i samotných konspirátorů. Společnost, která se pomalu ale jistě mění v dav blouznivců, před sebou nemá zrovna světlé perspektivy.

Datum: 14.09.2024
Tisk článku

Související články:

Vědci nasadili do mozku halucinaci     Autor: Jaroslav Petr (24.07.2019)
Shakespeare v karanténě     Autor: Jaroslav Petr (04.04.2021)
Skrytý talent genetického nešiky     Autor: Jaroslav Petr (21.06.2021)
Zkamenělé lidské stopy svědčí o dávném osídlení Ameriky     Autor: Jaroslav Petr (28.09.2021)
Miniaturní čip „čte“ představované pohyby při psaní a převádí je na text     Autor: Jaroslav Petr (27.08.2024)
Jak létali pterosauři?     Autor: Jaroslav Petr (13.09.2024)



Diskuze:

Statistika

Michal G,2024-09-17 14:14:40

AI jak ji dnes známe funguje na statistice a to je super, protože to se na tento úkol bezvadně hodí. Nadefinovat algoritmus tak, aby to prostě zkoušel. ChatGPT používají miliony lidí a pár procent budou i konspirátoři. Stačí na ně v běžné konverzaci zkoušet různé techniky. Máme velký statistický vzorek, můžeme zkoušet klidně naprosto náhodné techniky, včetně naprosto absurdních a ty které se ukážou jako alespoň trochu funkční (statisticky) dále ladit a zlepšovat stejným způsobem. Takto nás to samo zavede tam, kudy vede cesta. Jsem si jistý, že předkládání faktů a vyvracení argumentů stačit nebude. Aby jsem konspirátory rozpovídaly a zahustili si statistický vzorek, mohlo by se to prezentovat jako ohlašovna konspirací, plugin do ChatGPT. Něco jako, "Řekni všem, jak to ve skutečnosti je!" s podtitulem "ale nejprve si tu tvojí teorii trochu proklepneme.." )) Zkuste to někdo naprogramovat, pls! Díky

Odpovědět


Re: Statistika

Petr Mikulášek,2024-09-17 18:30:19

"a ty které se ukážou jako alespoň trochu funkční (statisticky) dále ladit a zlepšovat stejným způsobem."

Statistika je matematická disciplína, takže o číslech. Aby se to dalo použít, je potřeba definovat těm číslům význam - nějakou metriku. Jakou navrhujete?

Pokud to bude míra souhlasu s AI, tak ta AI není, na rozdíl od přeškolovanýho, tak natvrdlá a rychle se naučí, že bláznům se nemá odporovat. Se 100%ní úspěšností, ale na myslšní magorů se nic nezmění.
Pokud to bude třeba míra nesouhlasu, tak tomu, kdo nekonspiruje, bude do hlavy hustit Qannon.

No a když se povede definoavt metriku, jak ji objektivně sbírat? To teprve začne být sranda...

Lidi mívají vždycky super nápady do chvíle, než se rozhodnou je realizovat v praxi. Pak zjistí, že to až tak skvělý není, ale některým to trvá pár let, než vyčerpají granty.

Odpovědět


Re: Re: Statistika

Michal G,2024-09-20 08:01:44

AI již dnes víceméně umí určit míru shody nějakého tvrzení s obecně přijímanou představou o pravdě. Ostatně ohledně kulatosti země nebo 11.září je toho již napsáno poměrně hodně a pokud má (jakože má) AI nadefinováno, které zdroje má brát jako relevantní (wiki, oficiální výsledky vyšetřování) a které rozhodně ne (Redit, Twitter, FB), pak má i celkem jasno v tom, jak blízko konspiračnímu myšlení diskutující je (metrika). Navíc základní sada konspiračních teorií je již velice dobře popsána a pojmenována. Mluvím o AI v životném rodě, ale přesně jak říkáte, není to nic skutečně myslícího, je to jen hra s čísly, statistika a ano, ta stačí na určení toho, jak velký je člověk konspirátor. A ano, možná bude výsledná technika dost na hraně, například se AI v debatě nechá na oko přesvědčit, že je země opravdu kulatá a udělá to tak pompézně že to samotného konspirátora zaskočí a přivede k úvahám o absurditě svého vlastního uvažování. Nevím. Ale jedno je jisté. Pokud (AŽ) se ukáže, že podobné techniky fungují, bude z AI zbraň mocnější, než atomovka. Žádný Skynet, to už jsme si kulturně osahali a tomu se nejspíš budeme umět vyhnout. Ale AI která nejlíp ví co a jak, přirozená lenost lidí přemýšlet, konzum a schopnost ovlivňovat lidské schování.. Ale to jsou jen mé strachy z budoucnosti AI))

Odpovědět

Zeme je plocha

Petr Bartoš,2024-09-15 16:11:19

Ale ona Zeme v podstate je plocha, tedy jeji povrch. Pokud se na to divate z pohledu casoprostoru, nebo gravitace, tak povrch Zeme je lezi vicemene na rovine gravitacni sily (az na ty kopce a rokle) ;-)

Odpovědět

Zrovna před chvílí...

Petr Mikulášek,2024-09-15 08:34:56

... jsem komentoval v https://www.osel.cz/13670-chemicky-zasobnik-se-zelezem-by-mohl-snadno-skladovat-vodik-na-zimu.html výpočet diskutujícího ohledně energie pro výrobu páry na základě podkladů od ChatGPT s tím, že AI mu tam vyblila nesmysly. Nezohlednila změnu teploty varu s tlakem, ani eenrgii na změnu entalpie.
Obávám se, že dokud se najdou lidi, co si myslí, že za ně AI vyřeší to, čemu sami nerozumí, bude spíš nesmysly generovat než vyvracet. A to prostě proto, že nějak poskládá slova a tazatel nemá jak zjistit, že odpověď je sice správně gramaticky, ale ne obsahově.

Odpovědět


Re: Zrovna před chvílí...

Eva M,2024-09-18 12:23:16

...............DO KAMENE TESAT.

Odpovědět

Covid

Radomír Voráček,2024-09-15 08:21:10

Co si takhle popovídat s AI o začerněných smlouvách Leyenové na vavakcíny když už byla zmínka o Covidu. Moc rád bych si to poslechl jak vysvětluje že v tom nejsou žádné úplatky. To bude vyžadovat usilovný trénink.

Odpovědět


Re: Covid

M Hejtmanek,2024-09-16 11:29:35

Tady mate ochutnavku, pokud vas to skutecne zajima, tak ChatGPT je snadno dostupne, muzete pokracovat sam...

-- Proc jsou na smlouvach o covidu od Leyenove zacernena mista?

Zakrytí určitých částí smluv o vakcínách proti COVID-19, které byly uzavřeny Evropskou komisí pod vedením Ursuly von der Leyen, je běžnou praxí při zveřejňování smluv, které obsahují citlivé obchodní informace. Důvody pro zakrytí těchto informací mohou zahrnovat:

Ochrana obchodního tajemství: Farmaceutické společnosti často požadují, aby byly některé části smluv, jako jsou ceny, specifické podmínky dodávek nebo složení vakcíny, utajeny, aby ochránily své obchodní zájmy a konkurenceschopnost.
Bezpečnostní důvody: Některé informace mohou být zakryty z důvodů bezpečnosti, aby se zabránilo zneužití nebo sabotování dodavatelských řetězců.
Právní důvody: Na ochranu osobních údajů a soukromí jednotlivců zapojených do vyjednávání a uzavírání smluv.
Dohody o mlčenlivosti: Smlouvy mohou obsahovat ustanovení o mlčenlivosti, které závazují obě strany k tomu, aby neodhalovaly určité informace.

Evropská komise uvedla, že se snaží o co největší transparentnost, ale musí respektovat právní a obchodní závazky, které brání zveřejnění všech detailů.

-- Neni tam zacernene vic nez je nutne?

Otázka, zda je na smlouvách o vakcínách proti COVID-19 mezi Evropskou komisí a farmaceutickými společnostmi začerněno více informací, než je nutné, je předmětem diskuse a kritiky.

Někteří kritici, včetně členů Evropského parlamentu, nevládních organizací a veřejnosti, tvrdí, že zakrytí je nadměrné a že veřejnost má právo na větší transparentnost, zejména pokud jde o financování z veřejných prostředků. Argumentují, že větší transparentnost by mohla zvýšit důvěru veřejnosti, zlepšit odpovědnost a umožnit lepší kontrolu veřejných výdajů.

Na druhé straně Evropská komise a farmaceutické společnosti uvádějí, že zakrytí určitých informací je nezbytné z důvodů ochrany obchodních tajemství, konkurenceschopnosti a bezpečnosti. Tvrdí, že zveřejnění některých citlivých údajů by mohlo ohrozit jejich schopnost efektivně fungovat na trhu a vést k narušení obchodních vztahů.

V reakci na tyto obavy byla Evropská komise v některých případech ochotna zveřejnit více informací, ale stále existují omezení daná smluvními podmínkami a právními závazky.

Debata o rozsahu zakrytí a potřebné transparentnosti pokračuje a může vést k dalším změnám v přístupu k zveřejňování smluv a veřejné kontrole v budoucnu.

-- Muzou v tom hrat roli uplatky?

Obvinění z úplatků nebo korupce v souvislosti se smlouvami o vakcínách proti COVID-19 jsou velmi závažná a vyžadují důkladné prošetření. Je důležité poznamenat, že dosud neexistují žádné konkrétní důkazy, které by naznačovaly, že zakrytí částí smluv je způsobeno úplatky.

Přestože jsou obavy z korupce a neprůhlednosti legitimní a měly by být brány vážně, je nutné vycházet z faktů a důkazů. Evropská komise a další zúčastněné strany jsou pod dohledem různých kontrolních orgánů, včetně Evropského parlamentu, Evropského účetního dvora a nezávislých auditorských a kontrolních institucí, které mají za úkol zajistit transparentnost a odpovědnost.

Pokud by existovalo podezření z korupce nebo úplatků, bylo by na místě zahájit nezávislé vyšetřování příslušnými orgány. Veřejnost a média hrají také důležitou roli v dohledu nad veřejnými institucemi a mohou přispět k odkrytí případných nesrovnalostí.

Je důležité zachovat rovnováhu mezi ochranou citlivých obchodních informací a zajištěním transparentnosti a odpovědnosti veřejných institucí. Pokud máte konkrétní obavy nebo informace týkající se korupce, je vhodné je předat příslušným vyšetřovacím orgánům nebo nezávislým watchdogovým organizacím.

-- Dava smysl aby v tom zadne uplatky nebyly vzhledem k tomu jak to probehlo?

Zajištění smluv na vakcíny proti COVID-19 bylo bezprecedentním a komplexním procesem, který zahrnoval mnoho různých stran, včetně vlád, farmaceutických společností, vědeckých institucí a mezinárodních organizací. Tento proces byl prováděn pod obrovským tlakem času a s velkými očekáváními veřejnosti.

Existuje několik argumentů, proč by úplatky nemusely být součástí tohoto procesu:

Přísné regulační a kontrolní mechanismy: Evropská unie a její členské státy mají zavedené přísné regulační a kontrolní mechanismy, které mají za cíl zabránit korupci a zajistit transparentnost veřejných zakázek. Tyto mechanismy zahrnují audity, kontrolní komise a další formy dohledu.
Mezinárodní dohled: Procesy spojené s vývojem a distribucí vakcín proti COVID-19 byly pod mezinárodním dohledem. Organizace jako Světová zdravotnická organizace (WHO) a další mezinárodní instituce hrály roli v monitorování těchto aktivit.
Veřejný zájem a mediální pokrytí: Vzhledem k enormnímu zájmu veřejnosti a médií o vakcíny proti COVID-19 by jakékoliv nesrovnalosti nebo podezření na korupci pravděpodobně rychle přitáhly pozornost a vedly k vyšetřování.

Odpovědět


Re: Re: Covid

Jaroslav Mitlener,2024-09-16 17:05:26

což takhle zadat umělé inteligenci vyhledání důkazů o korupci- v minulosti už takové případy byly a tak jistě i diskuse k nim.

Odpovědět


Re: Re: Re: Covid

Jarda Ticháček,2024-09-17 17:02:46

V takovém případě může dojít k zajímavému jevu.
Zkusme si představit možnost, že ten úkol začne AI řešit. A jediné důkazy, které najde, a pečlivým porovnáním s mnoha dalšími odkazy je potvrdí, pocházejí právě ze stran konspiračních webů.
A ejhle: AI nám najde důkazy, jejich nalezením je do jisté míry verifikuje a ve výsledku přidá další zdroj konspirační teorie.
To máte jako s tou čajovou konvicí na oběžné dráze. Tu vlastně také nelze vyvrátit.
A sakryš, je čas na novou konspirační teorii. Od prvního výstupu do otevřeného kosmického prostoru se pravděpodobnost výskytu její existence neustále zvyšuje. Pan Russell s tím přišel moc brzy. Dnes už se možná nějaký kosmonaut válí smíchy pokaždé, když na tu analogii někde narazí.

Odpovědět

plochá Zem

Martin Smatana,2024-09-14 18:32:11

Ja len toľko, treba si dávať pozor, aby ste v článku o boji proti dezinformáciám sami nepoužívali dezinformácie. Mám na mysli popis obrázka s plochou Zemou, kde sa spomína Lukáš Machala, generálny tajomník služobného úradu Ministerstva kultúry SR, ako znie celý názov jeho funkcie.

Tu je citát L.Machalu z jeho telegramového kanála:
"PLOCHÁ ZEM? NIE - BOLA TO Z MOJEJ STRANY HYPERBOLA , DISKUSIA BOLA O SLOBODE SLOVA.
Redaktor RTVS Peter Žatko moje tri vety vytrhol z kontextu a zahraniční AGENTI v médiách a v opozícii boli na pár dní vo vytržení.
Ďakujem im za reklamu. Toľko mediálnej pozornosti by som si naozaj nevedel predplatiť…
Trvám na bezpodmienečnej ochrane a podpore slobody slova v slovenskej spoločnosti. Pre mňa okrem etických a zákonných obmedzení neexistuje žiadny iný dôvod, ktorý by mal a mohol umlčať SLOBODU SLOVA!
Slobodná a konštruktívna diskusia je základom demokratického a najmä zdravo fungujúceho Slovenska.
Tak ako je zem podľa vedcov geoid, tak sa človek rodí s právom na slobodný názor a žiadne progresivistické ideologické úderky nemajú právo ho nikdy a ničím obmedzovať."

Kdesi som potom čítal, že to bolo z jeho strany myslené tak, že ak sa aj niekto takýmto tvrdením zosmiešni, je to jeho problém, ale že v rámci slobody slova by mal mať právo tvrdiť to.

Odpovědět


Re: plochá Zem

C H,2024-09-15 02:21:25

To je už len ex-post snaha vyznieť aspoň trochu "nad vecou" a nie ako ťapákovské dilino, ako vyznel v tom rozhovore samotnom.

Ono totiž nejde o túto jednu izolovanú tragikomickú epizódku, v kontexte jeho úrovne komunikácie, výchovy pánom otcom s ľudácko-štbáckou minulosťou a nahnedlého politického pozadia jeho samého aj ďalších naokolo, ťažko možno mať nejaké ilúzie.

Suitka, čo sa v posledných voľbách vyviezla na Dankovej kandidátke, je zatiaľ asi to najzúfalejšie, čo sa po 89. dokázalo prepracovať do vysokých štátnych funkcií. Jano Ľupták bol oproti tomu len nevinný prostejší murár.

Pre predstavu odporúčam toto video z produkcie "TV Slovan":
https://www.facebook.com/watch/?v=405198715483314

Tak to je naša súčasná ministerka kultúry (de iure, de facto je ministrom vyššie preberaný Lukáš Machala), spolu s aktuálnym splnomocnencom vlády SR "pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19"...

Odpovědět


Re: Re: plochá Zem

Macko Pu1,2024-09-15 10:15:20

Cele su to len fake ciele na rozptylenie pozornosti. Robo je za tie roky dobry strateg.

Odpovědět


Re: Re: plochá Zem

Martin Smatana,2024-09-16 05:29:17

Odmietam riešiť eštebákov, ak je všeobecne známe, že tie "najväčšie ryby" si včas zariadili skartovanie zväzkov a vymazanie všetkých stôp o spolupráci s ŠtB.
Okrem toho odmietam riešiť aj "nahnedlých", keďže pre progresívnych extrémistov je "nahnedlý" každý, kto nie je progresívny extrémista. Navyše vidíme, že v Estónsku aj v Lotyšsku sa otvorene vzmáha uctievanie jednotiek SS a Brusel je voči tomu slepý a hluchý. A nielen Brusel.
Kotlára nemusím, nezdá sa mi, že by bol schopný niečo dosiahnuť.
A čo sa týka dvojice Šimkovičová - Machala mladší, tak tí robia presne to, čo treba - obiehajú kultúrne inštitúcie, hovoria s ľuďmi, snažia sa zabezpečiť opravy pretekajúcich striech na vzácnych historických budovách, opravy historických archívov so vzácnymi stovky rokov starými písomnosťami, podporujú kultúrne podujatia, kultúrnu výmenu aj spoluprácu so zahraničím, a ide pritom o umelecké telesá na vysokej úrovni a nie o progresívne natriasanie sa na javisku ako pri epileptickom záchvate.

Odpovědět


Re: Re: Re: plochá Zem

C H,2024-09-16 07:59:21

Jj, tak to je ale iná vec, v tom prípade sú tamto tvoji ideálni zástupcovia, gratulujem! ;)

Odpovědět

A co si o tom myslí...

Petr Mikulášek,2024-09-14 15:51:07

... třeba Saganův drak? AI přece vytvořil někdo, kdo nechce, aby se o něm vědělo a naučil ji odpovídat tak, aby místo hledání pravdy vymýšlela, proč tam nemůže být. Chudák drak...

Odpovědět

Nemá šanci

Pavel Pavel72,2024-09-14 14:47:06

AI s tím neudělá nic. Všechny argumenty proti dezinformacím, jsou pro postižené dezinformace. Viz debaty s plochozemci.

Odpovědět


Re: Nemá šanci

Jaroslav Mitlener,2024-09-16 17:18:07

termín desinformace by se neměl používat, protože už někdo dopředu zařazuje a určuje co je "informace" a co "desinformace". Pak vznikají komické situace, kdy se informace mění v desinformaci a nebo /častěji/naopak. Jsou to prostě teorie, hypotesy k testování.
Všimněte si, že řada desinformací vzniká kvůli odporu proti informační autoritě, kvůli nedůvěře .

Odpovědět

Petr Nováček,2024-09-14 14:32:20

Umělá inteligence bude odpovídat podle toho na jakých informacích ji vytrénujete. Pokud ji vytrénujete na informacích popírajících dezinformace, tak AI neudělá logicky nic jiného než že rychle najde argumenty na popírání dezinformace.
Nicméně pokud AI natrénujete na webech, které nejsou politicky korektní, tak naopak AI bude dezinformace potvrzovat jako fakta.
Zajímavé by bylo, kdyby se AI natrénovala z obou stran a váha by byla 50 na 50. Výsledek by asi byl, že jednou by AI dezinformaci vyvrátila a při dalším dotazu naopak potvrdila.

Odpovědět


Re:

Pavel Ondrejovic,2024-09-14 20:57:16

50:50? nie je dovod, ono stale existuje nieco ako realita a pravda.

Odpovědět


Re: Re:

Oldřich Novák,2024-09-15 18:05:08

Realita je fikce a pravda je pouze ohodnocení daného výroku. A hned jsme u toho zda to konspirace je či není :-)

Odpovědět




Pro přispívání do diskuze musíte být přihlášeni



Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz