Co se stane, když laboratorní psi s autismem prožijí trip na LSD?  
Psi s mutací Shank3 nejsou schopní "naladit se na stejnou vlnu" s lidmi při sociální interakci, což jinak psi dovedou a je to základem jejich výjimečného vztahu s naším druhem. Proto mohou být modelem autismu při výzkumu. Pokud ale tihle psi jednorázově dostanou LSD, jejich sociálních interakce to dramaticky vylepší. Jsme na prahu psychedelické léčby autismu?
Bígl. Kredit: Ruth Ellison, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.
Bígl. Kredit: Ruth Ellison, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.

Vztah mezi lidmi a psy se vyvíjí desítky tisíc let. Z původních pomocníků při lovu a hlídačů se v mnoha případech stali členové rodin, kteří poskytují emocionální podporu a dělají společnost. Psi se rovněž naučili číst lidské emoční stavy a komunikační signály, chápat je a reagovat na ně. Neurální mechanismy tohoto mezidruhového partnerství a komunikace, ale zůstávají z valné většiny neznámé.

 

Společná pozornost matky a dítěte. Kredit: Sgt. Maj. Terry Anderson, 8th Theater Sustainment Command Public Affairs, Wikimedia Commons.
Společná pozornost matky a dítěte. Kredit: Sgt. Maj. Terry Anderson, 8th Theater Sustainment Command Public Affairs, Wikimedia Commons.

Dřívější výzkum ukázal, že během sociálních interakcí v rámci stejného druhu dochází ke „sladění mozků“ (interbrain neural coupling). Vědci to pozorovali u lidí a poté i u dalších druhů primátů, myší nebo netopýrů. Až doposud šlo vždy o sociální interakce v rámci jednoho druhu.

 

Yong Zhang z Chinese Academy of Sciences v Pekingu a jeho kolegové použili neinvazivní bezdrátový elektroencefalogram (EEG) k současnému měření mozkové aktivity u laboratorních bíglů a pro ně neznámých lidí během vzájemných sociálních interakcí.

 

Prosadí se LSD v terapii autismu? Kredit: Psychonaught, Wikimedia Commons.
Prosadí se LSD v terapii autismu? Kredit: Psychonaught, Wikimedia Commons.

Jako první prokázali přímé „sladění“ či synchronizování mozků mezi lidmi a psy, především ve frontální a parietální části mozkové kůry, které se podílejí například na společné pozornosti při sociální interakci (joint attention). Frontální oblast většinou zpracovává vizuální vjemy, parietální zase somatosenzorické.

 

Vědci rovněž využili ve výzkumu psy s mutací genu Shank3. Tato nenápadně pojmenovaná mutace brání psům, aby se jejich mozky synchronizovaly při sociální interakci s lidmi. Pro vědce a lékaři jsou psi s touto mutací pozoruhodným modelem poruch autistického spektra. Zhang a spol. těmto psům podali halucinogen LSD, což mělo na jejich chování dramatický vliv. Jediná dávka LSD do značné míry napravila „autistické bígly,“ kteří pak byli schopni se sladit s lidmi na neurální úrovni.

 

Badatelé přiznávají, že konkrétní mechanismus, kterým LSD působí na autistické chování, zůstává nejasný. K tomu, aby se z tohoto objevu vyklubala nová terapie pro pacienty s autismem, ale ještě bude nutné celou věc důkladně prozkoumat a ověřit. Jak říká Zhang, jejich výzkum v tuto chvíli přinesl dva fascinující poznatky. Narušené neurální sladění mozků by se mohlo stát biomarkerem pro autismus a halucinogeny jako LSD mohou ulevit od sociálních symptomů autismu.

 

Video: "Neural coupling during cooperation as a biomarker for human social contact" — Edda Bilek

 

Literatura

IFL Science 11. 9. 2025.

Advanced Science 11. 9. 2024.

Datum: 12.09.2024
Tisk článku

Související články:

Když mozek jinak vnímá svět     Autor: Dagmar Gregorová (04.05.2011)
Rain Manovi by předepsali extázi. MDMA se stává nadějí pro těžké autisty     Autor: Stanislav Mihulka (30.05.2015)
Budou se autistické děti léčit hormonem „sociability“ nebo pupečníkovou krví?     Autor: Josef Pazdera (21.10.2021)
Lysohlávky – nadějný zdroj léčiva na duševní nemoci?     Autor: Dagmar Gregorová (16.10.2023)
Neandertálská DNA má prsty v autismu     Autor: Stanislav Mihulka (19.06.2024)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz