Nová éra v liečbe cukrovky inzulínom na obzore  
Ak sa naozaj podarí vyvinúť "chytré" inzulíny (smart insulins), bude to znamenať prevrat v liečbe inzulínom a niektoré desaťročia vyvíjané postupy intenzifikovanej liečby cukrovky 1. typu sa môžu stať zbytočnými.

Inzulín. Kredit: AtikaAtikawa . Wikipedia, CC BY-SA 4.0
Inzulín. Kredit: AtikaAtikawa . Wikipedia, CC BY-SA 4.0

Keď pred vyše 100 rokmi Frederick Banting, Charles Best, James Collip a John Macleod objavili a potom získali k liečbe použiteľný inzulín, bol to prevrat v liečbe cukrovky (diabetes mellitus), dovtedy často smrteľnej choroby. Dnes je odkázaných na liečbu inzulínom asi 75 miliónov pacientov (ostatných asi 350 miliónov sa zaobíde bez medikamentov, alebo sa lieči inými liekmi - napr. antidiabetikami, ktoré sú väčšinou v tabletkách). Avšak liečba inzulínom ešte dlho mala ďaleko k potrebnej dokonalosti: nedalo sa, a u časti pacientov sa ani dnes nedá nastaviť jej optimálne dávkovanie. A práve od toho, nakoľko sa liečbou koncentrácia glukózy v krvi priblíži k norme, vo veľkej miere závisí rozvoj chronických komplikácii cukrovky, ktoré sú obmedzujúce pre dĺžku a kvalitu života pacienta. Pripomeňme, že napríklad viac, ako polovica pacientov na hemodialýze sú práve cukrovkári s obličkovým zlyhaním, spôsobeným diabetickou nefropatiou. Lenže intenzifikovaná liečba inzulínom, zameraná na zníženie koncentrácie glukózy až do normálnych medzí, je spojená s rizikom predávkovania a hypoglykémie - zníženia koncentrácie glukózy do takej miery, že už nedostačuje na dodávku energie pre mozgové bunky a hrozí bezvedomie. A časté hypoglykémie zanechajú po určitom čase tiež svoju stopu na organizme pacienta.

 

Obzvlášť veľký je tento problém pri cukrovke 1. typu, pri ktorom pacienti úplne stratili vlastnú produkciu inzulínu (ktorou o niečo šťastnejší diabetici 2. typu môžu do značnej miery dorovnávať nedostatky v dávkovaní podávaného inzulínu). A dodajme, že hoci na cukrovku 1. typu trpí len asi desatina pacientov, sú ich milióny - aj mladí ľudia, dokonca aj malé deti. Zdravý človek sa strasie už pri predstave, že aj tieto deti si musia niekoľkokrát denne odoberať krv z prsta na vyšetrenie koncentrácie glukózy v krvi (glykémie) a niekoľkokrát denne si pichnúť injekciu inzulínu. Stále viac pacientov je síce nastavených na liečbu inzulínovou pumpou, ktorou sa podáva inzulín do podkožia zavedenou kanylou, ale napriek veľkým technickým pokrokom ani starostlivosť o túto pumpu nie je úplne jednoduchá a pacient musí nadobudnúť určité odborné znalosti a tiež znášať určité obmedzenia. Desiatky rokov trvalo, kým sa podarilo vyvinúť senzor pre nepretržité monitorovanie koncentrácie glukózy v krvi, nepostrádateľný pre tých najnešťastnejších pacientov s rýchlo a nepredvídateľne kolísajúcou koncentráciou glukózy, ktorých liečba bývala nočnou morou aj pre skúsených diabetológov.

 

Inzulín riadi vstup glukózy do buniek po naviazaní na špecifický receptor. Ak je ho málo, glukóza sa hromadí v krvi a chýba v metabolizme bunky. Kredit: Pan Hyde, Wikiskripta.eu, volné dílo.
Inzulín riadi vstup glukózy do buniek po naviazaní na špecifický receptor. Ak je ho málo, glukóza sa hromadí v krvi a chýba v metabolizme bunky. Kredit: Pan Hyde, Wikiskripta.eu, volné dílo.

Skoro 40 rokov trvalo, kým sa podarilo vyvinúť v bežnej praxi použiteľné zariadenie - umelý pankreas, ktorý na základe koncentrácie glukózy dávkuje pacientovi inzulín do podkožnej infúzie. Posledným náročným krokom bolo zostavenie algoritmu, ktorý dokáže do určitej miery predvídať koncentráciu glukózy, pretože inzulíny, a to ani najnovšie, špeciálne vyvinuté pre tieto zariadenia, neúčinkujú okamžite, ani ich účinok neodoznieva dosť rýchlo. Preto niektoré najvyspelejšie zariadenia dokážu okrem inzulínu, vlastne jeho analógov (umelo pripravených modifikácii so skráteným účinkom) podávať aj analógy opačne pôsobiaceho hormónu glukagónu. Celé zariadenie, ktoré by bolo možné pacientovi implantovať tak, aby o ňom ani nemusel vedieť a na svoju chorobu by mohol okrem občasného dopĺňania zásobníka inzulínu zabudnúť, však po dlhých rokoch experimentov stále nie je bežne používané - nepodarilo sa prekonať všetky problémy, napríklad s jeho spoľahlivosťou a bezpečnosťou. Podotkneme, že transplantácie pankreasu alebo jeho B- buniek, produkujúcich inzulín, sa už vykonávajú dlhšie, ale zďaleka nie rutinne (dnes predovšetkým u pacientov, u ktorých sú transplantované aj obličky kvôli ich zlyhaniu). Nádejným smerom vývoja sú inzulín produkujúce B- bunky pankreasu, pripravené z kmeňových buniek.

 

Na plne uspokojujúcom riešení liečby cukrovky u pacientov, ktorí sú závislí od podávania inzulínu, sa teda pracuje už veľmi dlho. Pokroky v technických zariadeniach a potrebných inzulínových analógoch (biotechnologicky vyrábaných inzulínoch s molekulou pozmenenou tak, aby sa dosiahli ich špecifické vlastnosti, týkajúce sa stability a rýchlosti účinku) sú hlavne v poslednom desaťročí veľké a zdá sa, že konečný cieľ - automatické podávanie inzulínu s minimálnou účasťou pacienta - je už celkom blízko. A práve teraz sa rysuje možnosť, že určitá časť dlhoročnej práce na technických riešeniach podávania inzulínu sa ukáže zbytočná a elegantné riešenie problému príde z úplne inej strany.

 

Ako to funguje: neaktívny GRI inzulín s obsadeným väzobným miestom pre glukózu v prostredí s nízkou koncentráciou glukózy je na ľavej strane obrázku, aktívna konformácia pri vysokej koncentrácii glukózy s voľným väzobným miestom pre glukózu je na pravej strane obrázku. Kredit: Mark A. Jarosinski, Indiana University School of Medicine, Indianapolis.
Ako to funguje: neaktívny GRI inzulín s obsadeným väzobným miestom pre glukózu v prostredí s nízkou koncentráciou glukózy je na ľavej strane obrázku, aktívna konformácia pri vysokej koncentrácii glukózy s voľným väzobným miestom pre glukózu je na pravej strane obrázku. Kredit: Mark A. Jarosinski, Indiana University School of Medicine, Indianapolis.

Úvahy o inzulíne, ktorého účinok by bol závislý od koncentrácie glukózy v krvi alebo tkanive, a teda samočinne regulovaný, začali pred viac, ako 20 rokmi. Skúmalo sa viacero možností, ako by sa to dalo dosiahnuť. V príncípe je možné riadiť uvoľňovanie inzulínu zo "zásobníka" podkožne podaného inzulínu (napríklad systém, pri ktorom je inzulín uložený vnútri polymérového obalu alebo hydrogélu a jeho uvoľňovanie je závislé na koncentrácii glukózy), alebo ovládaním účinku v krvi cirkulujúceho analógu inzulínu zmenou konformácie jeho zložitej molekuly, reagujúcej na koncentráciu glukózy (glucose- responsive insulin - GRI analogues), alebo aj zmenou rýchlosti eliminácie v krvi cirkulujúceho inzulínu (čo je asi najnešikovnejší a prakticky opustený smer výskumu).

 

Ak na chytrých inzulínoch pracujú tradiční výrobcovia inzulínu a inzulínových analógov, znamená to, že tento smer výskumu považujú za perspektívny. Novo Nordisk s týmto cieľom získal technológiu glukózu viažúcej molekuly od malej spoločnosti Ziylo, Eli Lilly zas získal potrebnú technológiu od malej spoločnosti Protomer. Aby táto technológia fungovala, je potrebné vyvinúť aj špeciálne inzulíny s rýchlym nástupom a odoznievaním účinku, ktoré dokážu dostatočne pohotovo reagovať na zvýšenie, ale aj zníženie koncentrácie glukózy. Možno bude potrebné zapojiť aj analógy hormónu glukagónu, ktorý naopak koncentráciu glukózy v krvi zvyšuje. Ešte inovatívnejší je prístup Arctic University of Norway, ktorá sa pochválila úspešným vývojom chytrého inzulínu, zapuzdreného v nano-nosičoch, ktorý je možné užívať ústami, pretože je nimi chránený pred tráviacimi enzýmami (bežné inzulíny sú pri podaní ústami rozložené podobne, ako iné bielkoviny v potrave).

 

Okrem farmaceutických firiem prebieha výskum aj na akademickej pôde. Projekt The Type 1 Diabetes Grand Challenge (Veľká výzva pre cukrovku 1. typu), na ktorom sa zúčastňujú charitatívne organizácie Diabetes UK, JDRF a Steve Morgan Foundation, poskytuje desiatky miliónov dolárov pre výskumné projekty na univerzitách v USA, Číne a Austrálii, z ktorých sú štyri zamerané na vývoj "chytrých" inzulínov a ďalšie sa zameriavajú na ultrarýchlo pôsobiace inzulíny a proteíny, spojujúce vlastnosti dvoch hormónov, inzulínu a glukagónu.

Skupín vedcov, pracujúcich na vývoji chytrých inzulínov je viacero. Niektoré sa dostali už do štádia testovania na zvieratách, čo je určite veľmi nádejné. Ako však upozorňujú odborníci, cesta k registrácii týchto liekov a ich používaniu v dennej praxi ešte bude trvať roky. Úspech však bude znamenať úplne inú liečbu cukrovky, a to hlavne 1. typu, ako ju poznáme dnes.

 

Zdroje:

Mark A. Jarosinski, Balamurugan Dhayalan, Nischay Rege, Deepak Chatterjee, and Michael A. Weiss: Smart’ insulin-delivery technologies and intrinsic glucose-responsive insulin analogues. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8158166/

UiT The Arctic University of Norway: New oral insulin delivered via nano-carriers could soon replace injections. https://www.news-medical.net/news/20240119/New-oral-insulin-delivered-via-nano-carriers-could-soon-replace-injections.aspx

Sølvi Normannsen: A new insulin mixture could make life easier for patients with type 1 diabetes. https://norwegianscitechnews.com/2024/01/a-new-insulin-mixture-could-make-life-easier-for-patients-with-type-1-diabetes/

Miriam E. Tucker: 'New Era' in Insulin Possible if Research Successful. https://www.medscape.com/viewarticle/new-era-insulin-possible-if-research-successful-2024a1000f0t?ecd=mkm_ret_240818_mscpmrk-OUS_InFocus_etid6752088&uac=182618FJ&impID=6752088

Akash Singh, Noor Afshan, Anshuman Singh, Suraj Kumar Singh, Sudhanshu Yadav, Manoj Kumar, Devojit Kumar Sarma, Vinod Verma: Recent trends and advances in type 1 diabetes therapeutics: A comprehensive review. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0171933523000444

Datum: 06.09.2024
Tisk článku

Související články:

Umelý pankreas prichádza     Autor: Matej Čiernik (16.06.2013)
Glukózový senzor s dlhšou životnosťou absolvoval klinické skúšanie     Autor: Matej Čiernik (26.02.2018)
Glukózové senzory na prahu dospelosti     Autor: Matej Čiernik (11.03.2021)
Lidský inzulin z mléka GMO krávy     Autor: Dagmar Gregorová (16.03.2024)



Diskuze:

...aj mladí ľudia, dokonca aj malé deti.

Eva M,2024-09-07 04:36:17

pokud by to fungovalo (většinou se najde nějaký háček), pokrok by to byl.

větší pokrok by přinesla úspěšná prevence (nejen) tohoto patrně převážně autoimunitního onemocnění.

https://www.wikiskripta.eu/w/Diabetes_mellitus_1._typu_(endokrinologie)

Odpovědět


Re: ...aj mladí ľudia, dokonca aj malé deti.

Ondrej111 Ondrej111,2024-09-07 12:55:03

vycházet u Wikiskript a jejich zkratkovitostí je skutečně aktem zoufalství. Nic ve zlém.
DM1 má silnou autoimunitní komponentu, nicméně faktorů, které jeje vyvolávají je podle všeho více, svoji roli hraje i genetika. Představa o prevenci je srandovní, pokud ji nesete jako samospasitelnou, NA toto téma běží hned několik studií s biologiky, stejně tak najdeme řadu studií, které odkazují v retrospektivním zpracování dat například na to, že vakcinace proti TBC dokáže u šťastnějších diabetiků 1 typu nemoc zpomalit.
Jakkoli se objevují nové inzulíny, nové technologie, a historicky nejkvalitnější moderní pumpy se zpětnovazební smyčkou, které jsou skutečně neporovnatelné s předchozí generací, nelze očekávat nějakou zásadní jedinou technologii, která by problém vyřešila, je to dětinské očekávání, stejně tak si nelze představit převrat ohledně prevence, ale oddálení nástupu onemocnění snad ano.
Přesto bude minimálně ještě řadu let záležet i na pacientovi,již v dnešní době je drtivá většina nemocných skvěle léčitelná, ale pouze v případě, kdy jsou spolupracující, nečerpají moudra z diskusních skupin a reklam na webu a respektují léčebný režim. Malý a jediný příklad, DM1 nemocní mají nárok na poj hrazený senzorový systém monitoringu onemocnění. Přesto jej řada pacientů nechcš. pROČ? protože ukazuje na hrubé chyby v (ne)dodržování základního režimu. Dokonce jsou pacienti, kteří z těchto důvodů senzory odmítají.
PS. Podotýkám, že problematika je o řády složitější, a že neexistují pouzde DM1 a DM 2, ale i řada přechodových foerm onemocnění

Odpovědět


Re: Re: ...aj mladí ľudia, dokonca aj malé deti.

Matej Čiernik,2024-09-07 14:56:48

na vysvetlenie:
- k "aktom zúfalstva" - obrázky z wikipédie používam, lebo patria medzi voľne publikovateľné. To neplatí pre obrázky z odborných časopisov, ktoré by som rád použil, ale potom hrozia poťahovačky kvôli autorským právam. Hlavné, nie všetky zdroje informácii pre text sú uvedené pod článkom.

- samozrejme, chytré inzulíny nebudú jedinou spásou pre všetkých diabetikov (ale ktovie, čo sa stane o desiatky rokov, aké molekuly sa ešte zostroja).

- "nespolupracujúci pacient" bola a asi aj je častá výhovorka diabetológov, ktorí si s labilným diabetom nevedia poradiť. Pred desaťročiami ňou bola aj všemožne spolupracujúca pacientka so s reaktívnymi hyperglykémiami, zvanými vtedy "Szomogyiho fenomén", kedy sa ešte o nepociťovaných hypoglykémiach oficiálne nevedelo a vedecky založení kolegovia o nich pochybovali, aj keď sme mali opakovane doložené hypoglykémie, odobraté pri plnom vedomí pacientiek ("lebo to nebolo publikované" - lenže priznať si, že si s niečim neviem rady, je prvým krokom k tomu, aby som sa to naučil).

- medicína tu nie je od toho, aby drezírovala pacientov v dodržiavaní životosprávy, ale aby im umožnila čo najjednoduchší život. Algoritmy systémov, podávajúcich inzulín v uzatvorenej slučke ("umelé pankreasy"), sa ani dnes bez informácie od pacienta nevyporiadajú s nečakaným príjmom stravy alebo nečakanou námahou, ale snaha je pacienta nezaťažovať tým, o čo sa má starať pankreas. Snáď sa to raz aj podarí, napríklad s pomocou zariadení, používajúcich ultrakrátke analógy inzulínu a amylínu, alebo v kombinácii s chytrými inzulínmi.

Odpovědět


Re: Re: Re: ...aj mladí ľudia, dokonca aj malé deti.

Ivo Petrouš,2024-09-10 11:38:27

Poznámka nikoli medicínská, ale socioekonomická.
„medicína tu nie je od toho, aby drezírovala pacientov v dodržiavaní životosprávy, ale aby im umožnila čo najjednoduchší život.“ – Naprostý souhlas s tímto lidským přístupem. Myslím si totéž o všech oblastech života, včetně drog.

Leč máme téměř komunistické zdravotní pojištění – „Každý podle výše příjmu, každému podle jeho potřeb.“ A v tomto případě by na léčbu měli přispívat nejen ostatní, ale i pacient by měl přiměřeně spolupracovat.
Je to můj sobecký pohled, protože já se nechci povinně uskrovňovat, abych mohl platit léčení lidí, kteří sami nejsou ochotni rozumně přispět svým přístupem.

Cukrovka I. typu vyžaduje léčbu vždy, ale cukrovka II. typu je krásným příkladem, kdy 95% postižených může dosáhnout uzdravení bez lékařské intervence pouhým opuštěním nezdravého životního stylu. Z čistě humánního hlediska by léky, které přináší menší efekt, než změna životního stylu, neměly být upřednostňovány a hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Kdo chce, nechť si je platí sám, nebo z komerčního pojištění.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: ...aj mladí ľudia, dokonca aj malé deti.

F M,2024-09-11 01:11:44

Promiňte nedá mi to nereagovat, nebudu tvrdit, že v tom co píšete není ani kousek pravdy (v těch principech). Stejně tak to nebudu hodnotit z konkrétního pohledu cukrovky II typu, tedy ten poslední odstavec. Jen vznesu dotaz ohledně té části, že se nechcete uskromnit protože...
Jezdíte třeba občas někdy autem do obchodu nad rámec základních potřeb, nebo třeba na výlet? Chápete, že zbytečně riskujete (i životy a zdraví ostatních)? Vaší logikou, proč bych měl někdo přispívat na vaše léčení v případě vaší nehody, při uspokojování vašich zbytečných/neužitečných potřeb? Jste kutil, sportovec, dáte si někdy pivo, tučné, sladký nápoj/dáte ho dětem, máte zvířata? A co genetika, ta má velký vliv nejen na to chování (třeba ty drogy alkohol), ale na celkový zdravotní stav i potomků. Shrnuto kolik by jste měl platit zvlášť za sebe, své děti, nebo jako rodina celkem za nadstandardní rizika. Pokud máte nějaké predispozice a chcete mít děti počítáte s tím, že za ně budete platit pojišťovně víc?
Možná si myslíte, že přehráním, ale tohle je přesně cesta na kterou by nás někteří rádi navedli a vede právě přes podobné "drobné" ústupky, kterými si připravují půdu pro další.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz