Experimentální archeologové potvrdili, že zbraně doby bronzové byly smrtící  
Bronzové zbraně bývají elegantní a lahodí oku. Jak to ale bylo s jejich využitím? Pěkný vzhled není zárukou, že zbraň obstojí v opravdové řeži. Archeologové si vyrobili věrohodné kopie zbraní doby bronzové a pak s nimi bojovali, sami mezi sebou, a pak také s mrtvolami prasete nebo srnce. Výsledky mluví jasně. Zbraně z bronzu nebyly jen na ozdobu.
Bronzové meče ze 17. století př. n. l. Kredit: Dbachmann,Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.
Bronzové meče ze 17. století př. n. l. Kredit: Dbachmann,Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.

Jak se zdá, doba bronzová nebyla pro padavky. Ve skutečnosti to byla jedna dlouhá krvavá lázeň, během které se lidé seznamovali s novými zbraněmi z bronzu. Archeologové jich odkryli spousty. Pečlivě je zkoumají v laboratoři, analyzují materiál, z něhož jsou vyrobeny i stopy, které na nich jsou. Je ale jen jeden spolehlivý způsob jak ověřit, nakolik byly skutečně užitečné v boji. Vyrobit je a bojovat s nimi.

 

Markéta Havlíková. Kredit: Academia, Masaryk University.
Markéta Havlíková. Kredit: Academia, Masaryk University.

Je to fascinující náplň práce experimentálních archeologů, která dělá z vědy nefalšované dobrodružství. Nedávno se objevily dvě studie dvou výzkumných týmů, které nezávisle na sobě testovaly boj zbraněmi doby bronzové.

 

V prvním z těchto týmů Markéta Havlíková z Masarykovy univerzity a Josef Ježek ze Západočeské univerzity řešili letitou záhadu z území České republiky – zda jsou nalézané bronzové meče určené k použití v bitvě anebo zda jde o ceremoniální zbraně. Nejprve prostudovali 47 původních bronzových mečů a pak vyrobili 4 repliky, které prověřili v boji.

 

Valerio Gentile. Kredit: Leiden University.
Valerio Gentile. Kredit: Leiden University.

Experiment byl velmi poučný. Poškození mečů po boji bylo velmi podobné stopám na původních bronzových mečích. Testy s tělem prasete zase napověděly, jak devastující takové meče byly. Při bodnutí nechávaly zářezy na žebrech a někdy pronikly až do kosti. Asi nejúčinnější byly seky, které by vedly k poranění měkkých tkání a následně k oslabení, krvácení nebo i smrti protivníka.

 

Druhý tým, který vedl Valerio Gentile z nizozemské Universiteit Leiden, si vyrobil repliky kopí podle nálezů původních zbraní vykopaných v Nizozemí. Namísto prasete použili při ověření smrtících účinků zbraní doby bronzové tělo srnce. Ukázalo se, že kopí z doby bronzové je děsivě účinná zbraň pro boj zblízka. Roztříští kosti nohou srnce jako nic. Výsledky pokusů jsou natolik přesvědčivé, že možná chápeme špatně stopy na mrtvých tělech z doby bronzové. To, co jsme připisovali tupým úderům, či nárazům mohou být zásahy kopím.

 

Experimentální archeologové rovněž zjistili, že při zručném ovládání mohou tyto nebezpečné zbraně působit i záměrně nesmrtící či lehká zranění. Badatelé obou týmů dospěli k závěru, že nalézané zbraně doby bronzové, ať meče nebo kopí byly vhodné jak k ceremoniálním účelům, tak i k lítému boji. Rozhodně jste si je mohli vzít do bitvy, kde odvedly dobrou práci.

 

Video: Forging History: Casting a Bronze Sword Start to Finish

 

Video: How to Cast and Build a Bronze Age Spear From 3d Printed Design


Literatura

IFL Science 30. 8. 2024.

Journal of Archaeological Science: Reports 58: 104719.

Journal of Archaeological Science 170: 106044.

Datum: 04.09.2024
Tisk článku

Související články:

Posttraumatická stresová porucha a válečné konflikty     Autor: Miloslav Pouzar (05.04.2022)
Kde domov tvůj, Avare?     Autor: Dagmar Gregorová (27.04.2022)
Nečekejte, že psychopaté se věkem změní k lepšímu     Autor: Dagmar Gregorová (25.05.2022)
Válčení tvaruje uspořádání lidských společností     Autor: Stanislav Mihulka (06.07.2022)
V neolitické Evropě zuřily války a násilí     Autor: Stanislav Mihulka (26.01.2023)
Městské násilí: Obyvatelé prvních měst si rozbíjeli hlavy jako smyslů zbavení     Autor: Stanislav Mihulka (14.10.2023)
Vykopávky v Baskicku odhalily velkou válku z doby před 5 tisíci let     Autor: Stanislav Mihulka (03.11.2023)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz