Miniaturní čip „čte“ představované pohyby při psaní a převádí je na text  
Miniaturní zařízení implantovatelné do mozku vyvinuli vědci z Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne. Umí zaznamenat nervové vzruchy z mozkového centra řídícího pohyb ruky při představě psaní a převede je na písmena. Nabízí revoluci v komunikaci pro lidi, kteří jsou uvězněni v kompletně ochrnutém těle. Čip ale najde mnohem širší uplatnění.
Vědci EPFL vyvinuli pokročilé miniaturizované rozhraní mozek-stroj nové generace schopné přímo transformovat myšlenky na text pomocí velmi malých křemíkových čipů.  Kredit: EPFL
Vědci EPFL vyvinuli pokročilé miniaturizované rozhraní mozek-stroj nové generace schopné přímo transformovat myšlenky na text pomocí velmi malých křemíkových čipů. Kredit: EPFL

Francouzskému novináři Jeanu-Dominiqueovi Baubymu bylo třiačtyřicet, když před Vánoci roku 1995 kompletně ochrnul v důsledku těžké mozkové mrtvice. Nemohl mluvit a se světem komunikoval jen mrkáním levého oka. O zkušenosti člověka s tzv. syndromem uzamčení, kdy je dokonale fungující mozek uvězněn v ochrnutém těle, se Bauby podělil v autobiografickém románu Skafandr a motýl. Ošetřovatelka Claude Mendibilová četla ochrnutému novináři abecedu a ten jí mrknutím oka signalizoval, když došla k správnému písmeni. Bauby tak písmenko po písmenku „namrkal“ bestseller, podle kterého vznikl i film oceněný Zlatým globem a Césarem.

 

Jean-Dominique Bauby, šéfredaktor francouzského Elle a otec dvou malých dětí, po těžké mrtvici, se ocitl zcela paralyzován a oněměl. Schopný pohnout pouze jedním víčkem a ‚nadiktoval‘ pozoruhodnou knihu.
Jean-Dominique Bauby, šéfredaktor francouzského Elle a otec dvou malých dětí, po těžké mrtvici, se ocitl zcela paralyzován a oněměl. Schopný pohnout pouze jedním víčkem a ‚nadiktoval‘ pozoruhodnou knihu.

Bauby zemřel v roce 1997. Kdyby žil dnes, mohl by ke komunikaci a psaní využít systémy BMI (Brain Machine Interface), které snímají elektrické impulzy neuronů ve vybraném mozkovém centru, posílají je do počítače, který je dekóduje a následně interpretuje ve formě, kterou dokážou vnímat lidé kolem. Před třemi lety tak například tým vedený Krishnou Shenoyem ze Stanford University naučili BMI luštit vzruchy neuronů v mozkovém centru řídícím jemné pohyby ruky. Když si člověk představí, že píše, počítač zobrazí myšlená písmena na monitoru. Vloni představili Shenoy a spol. BMI luštící vzruchy řečového centra člověka, který si myslí slova a věty, a převádí je hlasovým syntezátorem do mluvené řeči. Systémy jsou určeny pro snadnější komunikaci pacientů „uzamčených“ v ochrnutém těle podobně, jako byl Jean-Dominique Bauby.

 

Mahsa Shoaran, Švýcarský federální technologický institut v Lausanne Kredit: Kredit: EPFL
Mahsa Shoaran, Švýcarský federální technologický institut v Lausanne Kredit: Kredit: EPFL

BMI jsou – dnes už můžeme říci, že byly – objemné a energeticky náročné. Jejich praktické použití to značně omezovalo. To se nyní mění s novým BMI vyvinutým vědci z Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL). Autoři ho označují jako MiBMI (Miniaturized Brain-Machine Interface), protože celé zařízení se vměstná na plochu pouhých 2,46 mm2. Je tedy extrémně malý, a navíc má i extrémně nízkou spotřebu energie. Tým vedený Mahsou Shoaranovou z EPFL přestavil MiBMI ve vědeckém časopise IEEE Journal of Solid-State Circuits a referoval o něm také na International Solid-State Circuits Conference. MiBMI „luští“ nervové vzruchy mozkového centra řídícího pohyb ruky a převádí představu psaní jednotlivých písmen na zobrazitelný text.

 

S MiBMI se celý obor dramaticky posouvá k zařízením, která budou kompletně voperovatelná do těla pacienta. Jde tedy o obrovský příslib pro lidi s onemocněními, jako je amyotrofická laterální skleróza, nebo pro lidi ochrnuté po poranění míchy. Záznam nervových vzruchů a zpracování takto zachyceného signálu probíhá v MiBMI na dvou extrémně malých čipech o celkové ploše 8 mm2. MiBMI zaznamenává data v reálném čase a také je v reálném čase zpracovává. Systém pro záznam nervových vzruchů pracuje na 192 kanálech a dekodér těchto signálů pracuje na 512 kanálech.

 

První miniaturizované rozhraní mozek-stroj, Kredit: EPFL / Lundi13 - CC-BY-SA 4.0
První miniaturizované rozhraní mozek-stroj, Kredit: EPFL / Lundi13 - CC-BY-SA 4.0

„MiBMI nám umožňuje převádět složitou nervovou aktivitu na čitelný text s vysokou přesností a nízkou spotřebou energie. Přibližujeme se tak k prakticky použitelným, implantovatelným zařízením, která mohou výrazně zlepšit komunikaci lidí s těžkým motorickým postižením,“ říká Mahsa Shoaranová.

 

Čip vyvinutý v EPFL zatím neprošel „zkouškou ohněm“ v mozku pacienta. Vědci ho „nakrmili“ daty získanými z tradičních BMI „čtoucích“ pohyb ruky při psaní. Ty jim poskytli vědci ze Shenoyova týmu na Stanford University. MiBMI zvládl jejich „luštění“ se spolehlivostí 91 %. Ze zkušeností Shenoyova týmu vyplývá, že když se systém doplní o automatickou korekci pravopisu, jakou používají třeba chytré mobilní telefony, stoupne spolehlivost přepisu myšleného textu k 99 %.

Čip dokáže dekódovat až 31 různých znaků, ale jeho autoři jsou si jistí, že zvládne až 100 znaků. Pro latinku a mnohá další písma je to naprosto dostačující. Problém by nastal v případě japonských nebo čínských znaků. Těch je zapotřebí „rozluštit“ mnohonásobně víc.

 

Pro zpracování obrovského množství dat zachycených elektrodami museli vědci použít nový postup pro jejich dekódování. Zjistili, že aktivita mozkového centra pacienta, který si představuje, že píše rukou, obsahuje velmi specifické markery, tzv. distinctive neural codes (DNC). Čip nezpracovává tisíce bajtů dat pro každé písmeno, ale zabývá se pouze DNC, které mají kolem sta bajtů. Díky tomu je systém rychlý, přesný a má nízkou spotřebu energie. MiBMI se samozřejmě nenabízí jen pro převod představy psaní na text.

 

„Spolupracujeme s dalšími výzkumnými skupinami na testování systému v různých kontextech, jako je dekódování řeči a ovládání pohybu. Naším cílem je vyvinout všestranný BMI, který lze přizpůsobit různým neurologickým poruchám a poskytovat pacientům širší škálu možností,“ říká Shoaranová.

Kolem výsledků vědců z EPFL jistě nebude takový humbuk jako kolem hokuspokusů Neuralinku Elona Muska, které zatím končí fiaskem. Ale můžeme si být celkem jistí, že budoucnost BMI (či spíše MiBMI) píšou právě Shoaranová a spol. a další světové týmy. Neuralink se na tom zatím jen přiživuje velkohubými prohlášeními.

 

Prameny:

Willett, F. R., Avansino, D. T., Hochberg, L. R., Henderson, J. M., & Shenoy, K. V. (2021). High-performance brain-to-text communication via handwriting. Nature, 593(7858), 249-254.

Willett, F. R., Kunz, E. M., Fan, C., Avansino, D. T., Wilson, G. H., Choi, E. Y., ... & Henderson, J. M. (2023). A high-performance speech neuroprosthesis. Nature, 620(7976), 1031-1036.

Shaeri, M. A., Shin, U., Yadav, A., Caramellino, R., Rainer, G., Shoaran M. (2024) A 2.46-mm2 Miniaturized Brain–Machine Interface (MiBMI) Enabling 31-Class Brain-to-Text Decoding. IEEE Journal of Solid-State Circuits. doi: 10.1109/JSSC.2024.3443254

https://www.theguardian.com/technology/article/2024/may/09/neuralink-brain-chip-implant

Datum: 27.08.2024
Tisk článku

Související články:

Budeme si číst myšlenky?     Autor: Jaroslav Petr (11.02.2012)
Ochrnutá ruka poslouchá mozek     Autor: Jaroslav Petr (20.04.2012)
Myšlenkami ovládaná třetí ruka     Autor: Dagmar Gregorová (30.07.2018)



Diskuze:

Petr Koníček,2024-08-27 18:05:43

Neuralink bych rozhodně nepovažoval za pouhý "humbuk s velkohubymi prohlášeními". Jsou leadry v segmentu neurotechnologií byť za to může do velké míry mediální aura jejich zakladatele Elona Muska. Navíc, jak už tady bylo zmíněno - prokazatelně zlepšují kvalitu života (teď už dvoum a cca 8 dalších je na řadě do konce roku) svým pacientům.

Co mě spíše neustále zaráží je to, že v článcích o neurotechnologiích se často opomiji etické problémy, které může v budoucnu tato transformační technologie přinést.

Ať už se obavy týkají ohrožení poslední bašty svobody - našich myšlenek nebo neurokognitivního vylepšování, které může vyselektovat nadrasu kyborgů a destabilizovat tím společnost v globálním měřítku. Byť se jedná hrozby budoucnosti, je legitimní je řešit už nyní.

Například vědecká sekce UNESCO nyní pracuje na mustru, ze kterého by mělo vzejít první globální neuroprávo, tedy nový mezinárodní právní rámec zaměřující se na ochranu mozku a jeho činnosti v souvislosti s rozvojem neurotechnologií.

Pokud oblasti neurotechnologií nebo neuropráva někoho zajímají, tak doporučuji sledovat moji iniciativu Neuropravo.cz, která se osvětě těchto oborů věnuje.

Odpovědět

Alobal na hlavu bude mít konečně opodstatnění?

Mintaka Earthian,2024-08-27 17:39:01

A jak tato zařízení chránit před EMP výboji a jinými silnými elektromagnetickými poli?

Odpovědět


Re: Alobal na hlavu bude mít konečně opodstatnění?

Pavel Riedl,2024-08-27 20:17:51

Podle všeho minimálně stejně jako kardiostimulátory, neurostimulátory a zařízení pro hlubokou mozkovou stimulaci (DBS). Takže pokud takové zařízení máte, stejně jako pokud jste tetován(a) některými druhy inkoustů, víte, že není dobré se příliš těsně objímat s indukční plotýnkou a na magnetické rezonanci byste se měl(a) mít taky na pozoru.

Odpovědět


Re: Re: Alobal na hlavu bude mít konečně opodstatnění?

Mintaka Earthian,2024-08-28 10:23:15

Až budou bezdrátové nabíječky na každém kroku, může to být jako procházka minovým polem.
A v příbalovém letáku k těmto zařízením by měly být tipy, jak se chovat v případě podobném Carringtonově události.

Odpovědět


Re: Re: Re: Alobal na hlavu bude mít konečně opodstatnění?

Vojtěch Kocián,2024-08-28 12:59:04

S moderním implantovaným kardiostimulátorem můžete i do magnetické rezonance. Jen se ten implantát musí předtím vypnout, což se provádí bezdrátově. Bezdrátové nabíječky typicky negenerují silné pole, pokud zrovna nenabíjejí. A i v takovém případě je to pole prostorově limitované. Ve větší vzdálenosti než pár desítek centimetrů těmto implantátům vadit nebude. Stejně tak jim nevadí, pokud zapnete vysavač nebo nastartujete auto, což vygeneruje celkem velký pulz. Sluneční bouře vygeneruje velké napětí na desítkách a stovkách kilometrů dlouhém vedení. Na pár centimetrech elektrod z implantátu to nebude tak zlé (i když nouzový vypínač třeba v podobě přiloženého magnetu by nemusel být úplně od věci). Rozhodně se s elektronickým implantátem nedoporučuje pracovat s obloukovou svářečkou, ale tam jde o dost velké nepravidelné proudy po delší dobu relativně blízko u těla a tedy i u implantátu. Nicméně to není ani tak kvůli tomu, že by to zařízení poškodilo, ale proto, aby implantát nebyl zmaten naindukovanými signály a nevyhodnotil to třeba jako srdeční arytmii.

Odpovědět

Hmm...

Pavel Riedl,2024-08-27 17:05:08

Nechci tento výzkum shazovat, podle všeho však řeší tu jednodušší část, tedy dva zakázkové chipy (192 kanálový A/D převodník a zpracování signálů). Přínosné je rozhodně DNC, které určitě využijí i další výzkumníci.
Obtížný krok, tedy zavedení oněch dvou stovek elektrod do mozku, je stále ještě před nimy.

A teď: Pane autore, jste-li Prof. Ing. Jaroslav Petr, DrSc., tak tohle vám tam propašoval kdo?
"...humbuk jako kolem hokuspokusů Neuralinku Elona Muska, které zatím končí fiaskem. ... Neuralink se na tom zatím jen přiživuje velkohubými prohlášeními."

Ať je to, jak je to, aktuálně první dva lidští uživatelé Neuralinku, kterým implantát prokazatelně zlepšil kvalitu života už ve fázi PRIME, jsou skutečností. Ty 'hokuspokusy' třeba řeší implantaci elektrod a celého zařízení tak, aby byla dostupná všem potřebným. Neurologové nemusí pálit čas zastrkáváním stovek elektrod do mozkové kůry.

Pokud někoho "hokuspokusy" Neuralinku zajímají, tak na elonx.cz je dobrá stovka článků, některé jdou opravdu do hloubky, která se věnuje záležitostem kolem biokompatibility, designu a výrobě implantačních jehel, je zde detailně rozebrán implantační robot, popisy kamer pro snímání operačního pole, testy životnosti zařízení a mnoho a mnoho dalšího...

Dám tu odkaz popisující implantaci neurálního rozhraní
https://www.elonx.cz/shrnuti-nove-prezentace-neuralinku-5-cast-implantace-neuralniho-rozhrani/

Odpovědět


Re: Hmm...

Martin Šíra,2024-08-30 13:41:25

Souhlasím že Jaroslav Petr by se měl vyjádřit k oné pochybné větě. Buď narovinu napsat třeba článek proč jsou to hokuspokusy, anebo se takovým vyjádřením příště naprosto vyhnout.

Odpovědět

Zajímavé

Lenka Vondrkova,2024-08-27 15:36:12

Velmi zajímavé. Navozuje to řadu otázek. Budou právníci takto psané závěti uznávat? Budou lékaři akceptovat, poté co vložili do pacienta tolik úsilí a prostředků, případnou žádost o asistovanou sebevraždu? K čemu všemu by se takový čip dal zneužít? Bude se v budoucnu implatntovat vojákům? Agentům,,,?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz