Swarm Wars: Pentagon uspořádal zatím nejnáročnější cvičení protidronové obrany  
Na pouštním cvičišti Yuma Proving Ground v Arizoně se odehrálo další cvičení systémů obrany proti malým a středním dronům, tentokrát pojmenované Demo Five. Organizátorem byla agentura Joint Counter-small Unmanned Aircraft System Office (JCO) jejímž úkolem je vymýšlet obrany proti hejnům levných dronů, nové hrozbě dnešní doby.
Demo Five v plném proudu. Kredit: U.S. Army Yuma Proving Ground via DVIDS.
Demo Five v plném proudu. Kredit: U.S. Army Yuma Proving Ground via DVIDS.

V dnešní době už není pochyb o tom, že nasazení rozmanitých dronů v masivních počtech představuje úplně novou podobu konfliktů, na kterou v podstatě nikdo není pořádně připraven. Je to úplně jiná válka, která se liší od předchozích asi jako WWII od WWI.

 

Jak ukazují každodenní zprávy z bojišť na Ukrajině nebo na Blízkém východu, drony představují ofenzivní zbraň se smrtícími účinky, ať už v podobě hbitých FPV dronů či dronů bombardérů, proti které je obtížné nalézt vhodnou obranu. Nemluvě o tom, že drony jsou mistry v nenápadném získávání informací.

 

První ze série cvičení agentury JCO na Yuma Proving Ground v dubnu 2021. Kredit: Mark Schauer / US Army.
První ze série cvičení agentury JCO na Yuma Proving Ground v dubnu 2021. Kredit: Mark Schauer / US Army.

Armády technologicky vyspělých zemí to vnímají a jsou si vědomy ohromných operačních výhod a současně rizik pro obránce, jaké tyto drony představují. V neposlední řadě je zásadním rizikem nízká cena dronů, které jsou sice stále velmi smrtící, ale lze je pořídit za pakatel, přinejmenším ve srovnání se stávajícími bojovými systémy. Znamená to totiž, že jich může přiletět velké množství současně. Celá hejna dronů.

 

Americký Pentagon jako součást řešení zřídil agenturu Joint Counter-small Unmanned Aircraft System Office (JCO), jejímž cílem, stručně řečeno, vymyslet jak si poradit s hejny dronů. Mimo jiné od dubna 2021 pořádají cvičení na Yuma Proving Ground v Arizoně, na nichž testují systémy a technologie obrany proti malým dronům.

 

Jak nedávno oznámil plukovník Michael Parent z vedení JCO, během letošního června (2024) tam uspořádali cvičení Demo Five, které bylo v sérii doposud nejnáročnější a nejvíce ambiciózní. Demo Five zahrnovalo obranu proti opakovaným útokům celých hejn dronů. Říkat tomu Hejnové války (Swarm Wars) vlastně vůbec není nadsázkou. Akce jako tato jsou v dnešní době nemálo utajované. Přesto nabízejí unikátní vhled do překotného vývoje dronových a protidronových technologií, který nám probíhá přímo před očima.

 

Americké testy hejna 40 dronů (2019). Kredit: US YArmy.
Americké testy hejna 40 dronů (2019). Kredit: US YArmy.

Role útočníků se na cvičení Demo Five zhostilo asi padesát dronů rozličného druhu a velikosti. Byly mezi nimi tryskové drony, drony s pomalejším pohonem i minihelikoptéry. Šlo o drony kategorie 1–3 podle klasifikace Pentagonu (UAS Groups), tedy drony o maximální vzletové hmotnosti až 600 kg. Hejna těchto dronů útočila současně z různých směrů a různou rychlostí.

 

Pokud jde o obránce v Demo Five, původně bylo pro účast na cvičení navrženo asi 60 rozmanitých obranných systémů proti hejnům dronů. Z nich organizátoři vybrali 8 společností, které představují mix velkých a malých tvůrců protidronových systémů – Clear Align, Trakka, ICR, ELTA, Teledyne FLIR, SAIC, ATSC a Anduril. Společnost ELTA měla v Demo Five jako jediná dvě želízka v ohni, jeden systém určený k instalaci na vozidla a druhý, který je snadno přenosný.

 

Charakter Demo Five naznačuje, že americká armáda nespoléhá na jedinou rozhodující zbraň proti hejnům dronů, ale na „vrstvy“ obrany, čemuž dobře rozumějí zlobři. Součástí obrany na Demo Five byly zastoupeny nejméně čtyři typy senzorů – radary, elektrooptické systémy, infračervené systémy a skenery rádiových frekvencí. Senzory naváděly na cíle celkem čtyři různé typy efektorů – řízené střely, malé protidronové lovecké drony, kulomety a rušičky rádiových signálů.

 

Jak uvádí Parent, účinná obrana proti hejnům dronů vyžaduje různé typy systémů a senzorů, které vytvoří jednotlivé vrstvy obrany. Zároveň si nelze nevšimnout, že, alespoň podle dostupných údajů žádná z uvedených společností nepoužívá zbraně se směrovanou energií, jako jsou lasery nebo mikrovlnné systémy. Neznamená to ale, že by s nimi Pentagon nepočítal. Ve stejné době byl na podobném cvičení testován mikrovlnný systém.

 

V tuto chvíli není jasné, jak cvičení Demo Five vlastně dopadlo. Získaná data se stále vyhodnocují a JCO se odmítlo vyjádřit k tomu, jak uspěly či neuspěly jednotlivé systémy. Podle Parenta se jasně ukázalo, že použité obranné systémy jsou technologicky mnohem zralejší než při minulém cvičení. Příští cvičení JCO připravuje na začátek příštího roku (2025).

 

Video: Joint Counter! Small Unmanned Aircraft Systems Test | Defense

 

Video: IAI-ELTA Systems Ltd.- Revolutionary Ground Based AESA EW

 

Literatura

Breaking Defence 24. 7. 2024.

Datum: 27.07.2024
Tisk článku

Související články:

Hejno bojových dronů US Army uspělo proti těžké elektronické obraně     Autor: Stanislav Mihulka (24.11.2018)
Mikrovlnný kontejnerový systém THOR zneškodnil hejna dronů     Autor: Stanislav Mihulka (20.05.2023)
Raytheon vyvíjí mikrovlnné zbraňové systémy proti dronům     Autor: Stanislav Mihulka (06.01.2024)
Průlomový systém elektronického boje Pulsar ovládá umělá inteligence     Autor: Stanislav Mihulka (07.05.2024)



Diskuze:

A co mimo poušť?

František Kroupa,2024-07-27 21:10:54

Takhle modrou oblohu asi na evropském bojišti těžko hledat. Je to známo už z druhé světové.

Odpovědět


Re: A co mimo poušť?

Ežo Vlkolinský,2024-07-29 14:31:39

Zaujímavý halový šport.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz