Masivní plovoucí soustava větrných turbín Windcatcher směřuje k realizaci  
Dechberoucí větrné monstrum Windcatcher se blíží k pilotnímu projektu, který by měl být v dohledné době spuštěn u Øygardenu na jihozápadním pobřeží Norska. Wind Catching Systems získali osvědčení pro 40 MW design. Pokud pilotní projekt uspěje, budou se dít ve větrné energetice věci.
Vizualizace pilotního projektu se 40 MW designem. Kredit: Wind Catching Systems.
Vizualizace pilotního projektu se 40 MW designem. Kredit: Wind Catching Systems.

Když se v roce 2021 vynořil projekt plovoucí soustavy větrných turbín Windcatcher norských Wind Catching Systems, ihned se objevily pochyby. Není divu, v plné velikosti to je masivní monstrum o výšce 324 a téměř stejné šířce, které, jak píše Darren Quick na platformě New Atlas, napíná hranice proveditelnosti k prasknutí.

 

Jeden plnohodnotný Windcatcher nahradí pět dnešních gigantických turbín. Kredit: Wind Catching Systems.
Jeden plnohodnotný Windcatcher nahradí pět dnešních gigantických turbín. Kredit: Wind Catching Systems.

 

Zároveň je to ale velmi lákavý koncept. Windcatcher pokrytý desítkami malých turbín by měl generovat až 126 MW, v příhodných podmínkách snad ještě víc, čím dalece předčí gigantické turbíny s jedním (či dvěma) rotory.

Konstrukce rozkládá hmotnost turbín, stejně jako využití síly větru na velkou plochu.

 

Testování konstrukce pro Windcatcher. Kredit: Wind Catching Systems.
Testování konstrukce pro Windcatcher. Kredit: Wind Catching Systems.

Výhodou je i jednodušší instalace oproti masivním turbínám, snadnější přístup kvůli údržbě, flexibilnější design, a také delší životnost, kterou Wind Catching Systems odhadují na 50 let, ve srovnání se 30 lety konvenčních větrných turbín. Nemluvě o mnohem snadnější logistice ve všech fázích provozu Windcatcheru.

 

Píše se rok 2024 a Wind Catching Systems podle všeho s tímto projektem významně pokročili směrem k realizaci. V červenci 2022 sehnali 10 milionů dolarů od GM Ventures, investiční odnože General Motors. V září 2022 a únoru 2023 následovaly norské granty v hodnotě 2,1 milionů, respektive 0,9 milionů dolarů od norské vládní agentury Enova SF, která se zaměřuje na nové technologie související se snižováním emisí uhlíku.

 

Windcatcher nedávno pokořil další významný milník, když získal významné osvědčení od mezinárodní agentury DNV (Det Norske Veritas), která se zabývá standardy například v námořním a ropném průmyslu nebo v průmyslu obnovitelných technologií.

 

Mnohé standardy zavedené agenturou DNV mají ohlas v daném odvětví a slouží jako základ pro příslušný mezinárodní standard. Zmíněné osvědčení se vztahuje na 40 MW design Windcatcheru, který bude součástí pilotního projektu u Øygardenu na jihozápadním pobřeží Norska. Už teď se můžeme vsadit, že celý svět větrné energetiky bude tento pilotní projekt nadmíru pozorně sledovat. Pokud uspěje, bude to průlom ve větrných technologiích.

 

Video: Wind Catching Systems

 

Literatura

New Atlas 23. 7. 2024.

Datum: 23.07.2024
Tisk článku

Související články:

Plovoucí přílivová turbína O2 od Orbitalu je nejvýkonnější na světě     Autor: Stanislav Mihulka (26.04.2021)
Mamutí plovoucí Windcatcher utáhne větrnou energií 80 tisíc domácností     Autor: Stanislav Mihulka (10.06.2021)
OceanEnergy testují nejvýkonnější plovoucí vlnový generátor světa     Autor: Stanislav Mihulka (19.10.2022)
Monstrózní dvojturbína OceanX může pracovat v tropické cyklóně     Autor: Stanislav Mihulka (16.07.2024)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz