Gigantický solární projekt Australia-Asia Power Link dostal zelenou  
Klíčové povolení vlády Severního Teritoria posouvá ambiciózní solární projekt Australia-Asia Power Link společnosti SunCable blíž k realizaci. Jde o mamutí solární farmu na lokalitě Powell Creek, která bude dodávat až 10 GW solární energie na pobřeží severní Austrálie a část pak poteče podmořským kabelem o délce 4 300 kilometrů z Darwinu do Singapuru. Dodávky energie by měly být spuštěny počátkem třicátých let.
Australia-Asia Power Link. Kredit: SunCable.
Australia-Asia Power Link. Kredit: SunCable.

Největší globální projekt obnovitelné energie blízké budoucnosti Australia-Asia Power Link získal klíčové povolení od úřadů. Jde o propojení masivní solární farmy ve slunné Austrálii s asijskou pevninou, které zajistí 4 300 kilometrů dlouhý podmořský kabel mezi australským Darwinem a Singapurem. Povede po dně Indického oceánu mezi indonéskými ostrovy a měl by to být daleko nejdelší podmořský kabel světa.

 

Budoucí solární farma Powell Creek. Kredit: SunCable.
Budoucí solární farma Powell Creek. Kredit: SunCable.

Projekt AA Power Link vede společnost SunCable. Prvním krokem bude vybudování mamutí solární farmy v australském Severním Teritoriu. Právě na tuto solární farmu se vztahuje zmíněné povolení od vlády Severního Teritoria. Vyroste v Powell Creeku a měla by kontinuálně produkovat až 10 GW solární energie.

 

Logo. Kredit: SunCable.
Logo. Kredit: SunCable.

Kromě samotné farmy na stejné lokalitě vyroste zařízení pro ukládání velkého množství energie. Povolení se rovněž vztahuje na vybudování trasy pro přenos energie mezi solární farmou a Murrumujukem poblíž Darwinu a pro položení kabelu v australských teritoriálních vodách, až k hranicím Indonésie. Projekt zajistí i dodávku energie do samotného Darwinu, klíčového města na severu Austrálie. Poskytne mu až kolem 7 GW energie, dostupné nonstop 24/7. Pomořským kabelem by mělo proudit do Singapuru kolem 2 GW.

 

Uvedené povolení je sice klíčové, ale SunCable musejí vyjednat ještě řadu dohod s majiteli půdy a dalších nemovitostí v prostoru projektu, včetně původních obyvatel Austrálie. V roce 2027 by se měli dostat ke konečnému rozhodnutí pro investice Final Investment Decision.

 

Pokud všechno půjde podle plánu a projekt nepřekazí nějaké hrozivé události, kterých teď ve světě vykukuje plno, dodávky solární energie projektu AA Power Link by měly být spuštěny počátkem třicátých let. Až bude projekt dotažený do konce, měl by generovat až 20 GWp (peak solar power), což je maximální výkon za nejlepších možných podmínek na dané lokalitě. Úložiště energie solární farmy by přitom mělo pojmout 36-42 GWh.

 

Video: SunCable

 

Literatura

New Atlas 17. 7. 2024.

Datum: 22.07.2024
Tisk článku

Související články:

Největší projekt čisté energie bude dodávat Singapuru elektřinu z Austrálie     Autor: Stanislav Mihulka (04.10.2021)
Krustovoltaika zařídí obnovu půdy v pustinách     Autor: Stanislav Mihulka (26.04.2023)
Tandemové solární články univerzity KAUST zlomily světový rekord     Autor: Stanislav Mihulka (12.05.2023)
Sluneční šlamastyka: Masivní solární farmy mohou měnit klima jinde ve světě     Autor: Stanislav Mihulka (14.01.2024)
Sopečný popel je vynikající levná baterie na termální solární energii     Autor: Stanislav Mihulka (22.05.2024)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz