Existence antivesmíru by mohla vysvětlit rozpínání vesmíru bez temné energie  
Indický astrofyzik Naman Kumar hodil do kalných vod věd o temné energii kámen v podobě exotické hypotézy. Zahrnuje sice partnerský antivesmír, v němž čas plyne opačným směrem vzhledem k našemu vesmíru, ale nepotřebuje žádnou formu temné energie ani modifikování gravitace.

Povedený párek vesmíru s antivesmírem. Kredit: Eduemoni, Wikimedia Commons.
Povedený párek vesmíru s antivesmírem. Kredit: Eduemoni, Wikimedia Commons.

Jak nejspíš všichni už dávno vědí, náš vesmír se rozpíná a jeho rozpínání se zrychluje. Astrofyziky to šokovalo a museli si vymyslet temnou energii, aby bylo čím pohánět pozorované zrychlování rozpínání. Potíž je v tom, že k objasnění takové temné energie nejsme o moc blíž, než když jsme si ji vymysleli. Což je samozřejmě stresující.

 


Latham Boyle. Kredit: Perimeter Institute.
Latham Boyle. Kredit: Perimeter Institute.

Máme sice standardní kosmologický model Lambda-CDM, který vysvětluje rozpínání vesmíru kosmologickou konstantou v Einsteinových rovnicích gravitačního pole, ale je to spíše řekněme politické prohlášení, než záplavou výpočtů a mořem potu fyziků vydřený výsledek.

 

Není divu, že se neustále objevují roztodivné alternativy k temné energii, počínaje kvintesencí a teoriemi modifikované gravitace (MOND). Indický astrofyzik Naman Kumar z Indian Institute of Technology v Bhuvanéšvaru nově nabízí alternativu, která je hodně exotická. Nevyžaduje žádnou formu temné energie, ani žádné kroucení gravitace, jako to dělají MOND.

 

Logo. Kredit: Indian Institute of Technology Bhubaneswar.
Logo. Kredit: Indian Institute of Technology Bhubaneswar.

Není to ale zadarmo. Kumar potřebuje antivesmír, který by byl partnerem, dvojčetem našeho vesmíru a čas by v něm plynul obráceně. Autor tohoto textu by si tipl, že oblíbeným Kumarovým seriálem je červený trpaslík.

 

Podle Kumara existují silné argumenty, které tento koncept podporují. Z pohledu kvantové mechaniky je docela přirozené, že by vesmíry vznikaly v párech. Kumar navazuje na práci týmu, který v roce 2022 vedl Latham Boyle z Perimeteru v kanadském Waterloo. Ti navrhli, že náš vesmír spontánně neporušuje CPT symetrii (symetrii obrácení náboje, parity a času), nýbrž že vesmír po Velkém třesku je CPT obrazem vesmíru před ním, což souvisí s existencí partnerského antivesmíru.

Kumar dle jeho slov namíchal koncepty kvantové mechaniky (relative entropy) a obecné relativity (null energy condition). Kupodivu z toho neupekl dort, nýbrž zajímavý pohled na zrychlování rozpínání vesmíru. Podle jeho výpočtů, má-li pravdu a vesmíry vznikají v párech se svým anti-protějškem, by zrychlování rozpínání vesmíru bylo nevyhnutelné. Výhodou Kumarovy exotické představy je její jednoduchost a to, že nevyžaduje žádnou zcela exotickou fyziku. Bude něco takového možné ověřit? To ukáže čas.

 

Video: The Symmetries of the universe

 

Literatura

Phys.org 4. 6. 2024.

Datum: 05.06.2024
Tisk článku

Související články:

Je temná energie skutečná? Zeptejte se neutronových hvězd     Autor: Stanislav Mihulka (05.03.2022)
Nové vysvětlení temné energie: Nafukování prázdnot ve vesmíru     Autor: Stanislav Mihulka (14.08.2022)
Zdrojem přízračné temné energie by mohly být supermasivní černé díry     Autor: Stanislav Mihulka (17.02.2023)
Podle masivního výzkumu Dark Energy Survey temná energie slábne     Autor: Stanislav Mihulka (12.01.2024)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz