Průlomová metoda recyklace betonu zajistí uhlíkově neutrální cement  
Recyklace betonu je svízelnější, než by člověk myslel. Tým odborníků z Cambridge vyvinul nový postup, díky němuž lze důmyslně recyklovat starý beton v elektrické obloukové peci pro recyklaci oceli. Pokud se k tomu použije energie z obnovitelných zdrojů, je výsledkem zázrak, čili uhlíkově neutrální cement.
Recyklace betonu a oceli v jednom. Kredit: University of Cambridge.
Recyklace betonu a oceli v jednom. Kredit: University of Cambridge.

Výroba betonu a oceli jsou v dnešní době významnými zdroji emisí uhlíku. Nová technologie, s níž přišli odborníci britské University of Cambridge, současně zajistí recyklaci obou těchto materiálů. Přidání starého betonu do pecí pro zpracování oceli zvýší čistotu oceli a zároveň jako vedlejší produkt vytvoří „reaktivovaný“ cement. Pokud se k tomu použije zelená energie, vznikne uhlíkově neutrální cement.

 

Beton je nejrozšířenějším stavebním materiálem moderní civilizace. Jeho výroba přitom není moc vstřícná k životnímu prostředí, Mimo jiné odpovídá za asi 8 procent globálních emisí oxidu uhličitého. Kromě toho je, bohužel, obtížné beton recyklovat, tedy používat starý beton k výrobě nového.

 

Cyrille Dunant. Kredit: University of Cambridge.
Cyrille Dunant. Kredit: University of Cambridge.

Cyrille Dunant a jeho spolupracovníci vyvinuli postup, kterým je možné beton přeměnit na materiál pro opětovnou výrobu betonu. Udělali ze starého betonu slínek (clinker), tedy hrudky či konkrece o velikosti do cca 25 mm, složené z různých vápenných silikátů, které vznikají slinováním, čili spojením bez tavení. Slínek obvykle vzniká v cementářské peci a představuje suchou komponentu cementu.

 

Jak popisuje Dunant, nejprve měl vágní představu, že by bylo zajímavé zkusit rozdrtit starý beton, dostat z něj kamenivo a písek a zahřátím zbylého materiálu odstranit vodu, čímž by vznikl slínek. S kolegy dospěli k názoru, že by takové reakci prospěla lázeň kapalného kovu a že by byla užitečná elektrická oblouková pec, co se používá k recyklaci oceli.

 

Logo. Kredit: University of Cambridge.
Logo. Kredit: University of Cambridge.

Zpracování oceli v elektrické obloukové peci obvykle vyžaduje tavidlo, typicky vápno, které zajistí „vyčištění“ oceli. Tavené vápno vychytává nečistoty v oceli a pak probublává k povrchu, kde vytváří ochrannou vrstvu, díky které není nová ocel tolik vystavená vzduchu. Na konci celého procesu se tavidlo vyhodí jako odpad.

 

Nová metoda z Dunantova týmu je založená na výměně vápenného tavidla za recyklovanou cementovou pastu. Výsledkem procesu přitom není jen nová ocel. Pokud se zbylá struska rychle zchladí na vzduchu, stane se z ní nový portlandský cement. Z toho pak lze udělat nový beton s vlastnostmi srovnatelnými s původním betonem, jehož recyklací vznikl slínek. Podstatné je, že tento postup kromě radikálního ořezání emisí uhlíku zásadně nezdražuje produkci oceli ani betonu.

Technologie recyklace betonu v peci na recyklaci oceli už má za sebou testy v laboratorním prostředí, kde vědci vyrobili pár desítek kilogramů cementu. Podle Dunanta a spol. právě teď probíhají testy technologie v průmyslovém měřítku. Hodlají vyrobit asi 66 tun cementu za dvě hodiny. Vedoucí laboratoře Julian Allwood mluví o uhlíkově neutrálním cementu jako o zázraku. Tak proč toho nevyužít. Ambice mají veliké. V roce 2050 očekávají výrobu miliardy tun „elektrického cementu“ ve světě ročně.

 

Video: The world's first process for making zero emissions cement

 

Literatura

New Atlas 23. 5. 2024.

Nature online 22. 5. 2024.

Datum: 24.05.2024
Tisk článku

Související články:

Použité roušky nalezly nový život v betonu     Autor: Stanislav Mihulka (02.05.2022)
Cement tvořený bakteriemi z odpadních materiálů     Autor: Dagmar Gregorová (16.05.2022)
Úspěch materiálové vědy: Kvalitní beton s plnivem ze starých pneumatik     Autor: Stanislav Mihulka (13.08.2022)
Cement se sazemi promění beton na prakticky využitelný superkapacitor     Autor: Stanislav Mihulka (03.08.2023)
Převratný cement se vyrábí elektrolýzou za pokojové teploty     Autor: Stanislav Mihulka (20.09.2023)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz