Nečekaný zdroj lithia v Pensylvánii může pokrýt 40 % spotřeby USA  
Lithium se stalo jedním z nejvíce problematických prvků dnešní doby. Poptávka stoupá, vývoj alternativních řešení zabere nějaký čas. Nouzovým řešením se mohou stát nové zdroje tohoto alkalického kovu, s nimiž jsme původně nepočítali. Nedávno se překvapivě ukázalo, že masivním zdrojem lithia může být odpadní voda z frakování zemního plynu v oblasti Pittsburghu.
Odpadní voda z frakování skrývá poklad. Kredit: DALL-E / New Atlas.
Odpadní voda z frakování skrývá poklad. Kredit: DALL-E / New Atlas.

Lithium se stalo bolestivým problémem dnešního světa. Moderní technologie, obzvláště ty, které potřebujeme k přechodu na zelenou energetiku, potřebují ohromné množství lithia. Jenomže na většině lithia, jako ošklivá žába na prameni, sedí režimy, které nejsou právě zárukou spolehlivých dodávek této kriticky významné suroviny.

 

Aby toho nebylo málo, poptávka po lithiu neustále stoupá. Existují odhady, podle nichž bude nutné otevřít cca 59 nových dolů na lithium, které poskytnou 45 tisíc tun tohoto kovu. Lithium je klíčové především pro nabíjitelné baterie, které pohánějí prakticky všechno, co je na elektřinu, od osobních spotřebičů až po masivní stroje.

 

Justin Mackey. Kredit: J. Mackey.
Justin Mackey. Kredit: J. Mackey.

Vědci se usilovně snaží vyvíjet nové technologie, které se bez lithia obejdou. To ale zabere nějaký čas. Další možností je hledat nové technologie těžby lithia, třeba ze solanky, anebo nové zdroje lithia, což je sice pracné, ale může to přinést příjemné překvapení. Nedávno se to stalo v Pensylvánii.

 

Těžba plynu v oblasti Marcellus Shale. Kredit: Ruhrfisch, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.
Těžba plynu v oblasti Marcellus Shale. Kredit: Ruhrfisch, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.

Justin Mackey z National Energy Technology Laboratory, NETL Support Contractor a University of Pittsburgh, společně s kolegy nedávno překvapeně zjistili, že masívním zdrojem lithia může být odpadní voda, která v oblasti Pittsburghu v Pensylvánii vytéká v důsledku těžby frakováním. Jde o to, že těžaři zemního plynu, který získávají ze zdejších Marcelluských břidlic (Marcellus Shale) devonského stáří, musejí testovat a hlásit obsahy určitých látek v odpadní vodě, včetně lithia.

 

Ukázalo se, že tam protéká tolik lithia, že kdyby se povedlo ho získávat 100 procent, pokrylo by to asi 40 procent poptávky v USA. Současné technologie zvládnou za daných okolností vytěžit asi 90 procent lithia z odpadní vody, takže uvedený cíl není zase tak daleko. Lithium pro Spojené státy se v současné době těží především v Chile, pak se vozí do Číny, kde se zpravuje a hotové lithium se zase plaví přes oceán do USA. To je samozřejmě dlouhodobě neudržitelné. USA hodlají být v roce 2030, pokud jde o lithium, zcela soběstačné.

 

Dalším krokem v Pensylvánie bude důkladná analýza dopadu na životní prostředí a co nejrychlejší vybudování pilotního závodu na těžbu lithia z odpadní vody. Jak říká Mackey, voda v tomto případě vlastně těží lithium za nás, jako vedlejší produktu při frakování zemního plynu.

 

Video: Exploring the Elements: Lithium

 

Literatura

New Atlas 15. 5. 2024.

Scientific Reports 14: 8813.

Datum: 19.05.2024
Tisk článku

Související články:

Nová technologie nabízí odsolování vody a těžbu lithia zároveň     Autor: Stanislav Mihulka (14.02.2018)
Zásadní geopolitický krok: V Kanadě vyroste první elektrický důl na lithium     Autor: Stanislav Mihulka (20.11.2022)
Lithiová krize může být zažehnána rychlou a levnou extrakcí ze solanky     Autor: Stanislav Mihulka (26.06.2023)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz