Průlomové řešení umožňuje warpový pohon bez fyzikální exotiky  
Warpový pohon je sice možné spočítat z Einsteinových rovnic gravitačního pole, ale jeho realizaci nejspíš věřil jen málokdo. Až doposud to vypadalo, že bychom potřebovali exotické částice či mechanismy, které nejspíš ani neexistují. Časy se ale mění. Objevil se návrh warpového pohonu, který nevybočuje z mainstreamové fyziky.
Constant Velocity Warp Drive. Kredit: Applied Physics.
Constant Velocity Warp Drive. Kredit: Applied Physics.

Vesmír je mučivě obrovský. Vidíme do něj, do nesmírné dálky a zároveň víme, že se se tam s dnešními technologiemi kosmických letů nikdy nedostaneme. K nejbližším hvězdám možná, ale museli bychom vlézt do ohromných generačních lodí a v nich se na tisíce let zavřít s mnoha dalšími lidmi a všemi jejich špatnými vlastnostmi.

 

Jared Fuchs. Kredit: J. Fuchs.
Jared Fuchs. Kredit: J. Fuchs.

Také víme, že i když vyvineme mnohem rychlejší pohonné systémy, stejně není možné, aby se hmotný objekt pohyboval rychlostí světla, natož aby ji překročil. Ryze teoreticky bychom ale mohli použít zkratku. Neletět přes ohromný prostor, ale zmenšit si ho tak, že bude mnohem snadnější se přes něj dostat.

 

Mexický teoretický fyzik Miguel Alcubierre v roce 1994 navrhl warpový pohon, který nese jeho jméno (Alcubierre drive). Je založený na specifickém řešení Einsteinových rovnic gravitačního pole. Měl by fungovat tak, že bude zmenšovat prostor před sebou a zvětšovat ho za sebou, čímž urazí ohromnou vzdálenost za velmi krátkou dobu. Má to ale háček. Kolem Alcubierrova pohonu je nutné vytvořit bublinu s negativní hustotou energie. To by vyžadovalo exotické, doposud neobjevené částice či mechanismy, pokud ovšem existují.

 

Spoléhat na něco takového by bylo jako čekat na zázrak, k němuž velmi snadno nemusí nikdy dojít. Tým fyziků, který vedl Jared Fuchs z University of Alabama v Huntsville a Advanced Propulsion Laboratory at Applied Physics v New Yorku, přichází s průlomovým řešením a novým tymem warpu. Jde o warpový pohon s konstantní rychlostí (constant velocity warp drive), který, jak jeho autoři doufají, změní debatu o warpu a vysvobodí ho ze spárů science-fiction.

 

Logo. Kredit: University of Alabama, Huntsville.
Logo. Kredit: University of Alabama, Huntsville.

Fuchs a spol. vycházejí z toho, že je ještě další možnost, jak zkřivit časoprostor, která nevyžaduje exotické částice či mechanismy. Mají na mysli gravitaci. Jejich řešení vytváří warpovou bublinu, která pošle prostorem loď podsvětelnou rychlostí bez fyzikální exotiky. Zároveň je toto řešení konzistentní s parametry Alcubierrovy metriky, která vyplývá ze zmíněného Alcubierrova řešení Einsteinových rovnic gravitačního pole.

 

Je to samozřejmě pozoruhodný vývoj. Zároveň je na místě poněkud zchladit horké hlavy, které už letí ke hvězdám. Stále nejde o praktické řešení a k realizaci takového pohonu by bylo nutné sehnat ohromující množství energie. Mohl by to ale být první krok slibným směrem. Je propastný rozdíl mezi „pohonem, pro který musíme sehnat neobjevené částice, které zřejmě ani neexistují“ a „pohonem, pro který musíme sehnat dost energie.“

 

Jak říká Fuchsův kolega Christopher Helmerich z University of Alabama, jde o čerstvý nápad, i když nikoliv úplně první v tomto směru, který teď mohou pořádně rozpracovat. Budou se snažit zvyšovat možný výkon a zároveň snižovat nároky, jaký by takový pohon měl. Také se může ukázat, že je to slepá ulička. Každopádně máme o čem přemýšlet.

 

Video: Why can't you go faster than light?

 

Video: Alcubierre Drive: Warp Speed - Star Trek fantasy or plausible?

 

Literatura

Science Alert 17. 9. 2024.

Classical and Quantum Gravity 41: 095013.

Datum: 19.05.2024
Tisk článku

Související články:

Postavit warpový pohon bude možná snazší, než se myslelo     Autor: Stanislav Mihulka (20.09.2012)
Budeme létat skrz červí díry nebo s warpovým pohonem?     Autor: Vladimír Wagner (29.09.2017)
Jak postavit warpový pohon bez exotické fyziky?     Autor: Stanislav Mihulka (06.03.2021)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz