Velká Británie vyvíjí radiofrekvenční energetickou zbraň  
Sestřelovat laciné drony za pár tisíc dolarů sofistikovanými protivzdušnými střelami, jejichž cena se pohybuje v milionech dolarů, je ekonomicky i vojensky sebevražedné a dlouhodobě neudržitelné. Jedním z řešení jsou energetické zbraně jako vyvíjený britský systém Radio Frequency Directed Energy Weapon (RFDEW), který (poněkud netradičně) operuje v oblasti rádiových vln.
Radiofrekvenční systém RFDEW. Kredit: Gabriele Molinelli.
Radiofrekvenční systém RFDEW. Kredit: Gabriele Molinelli.

Zdá se, že Velká Británie vzala vážně možnosti energetických zbraňových systémů. V těchto dnech oznámili, že vyvíjejí protiletecký systém, jehož výstřel přijde na pár korun a co do účinku nahradí mnohamilionovou raketu země-vzduch.

 

Pozoruhodné je, že tato zbraň není laser či mikrovlnná zbraň, jak je v dnešní době obvyklé. Ačkoliv je detailních informací poskrovnu, dle názvu lze usoudit, že Radio Frequency Directed Energy Weapon (RFDEW) pracuje v oblasti rádiových vln. Britská vláda vývojem tohoto systému reaguje na ohřívající se geopolitickou situaci. Vývoj radiofrekvenčního systému je v souladu s navyšováním výdajů Británie na obranu, které by v roce 2030 měly činit 2,5 procent HDP.

 

Energetické protivzdušné systémy jsou v kurzu. Kredit: Gabriele Molinelli.
Energetické protivzdušné systémy jsou v kurzu. Kredit: Gabriele Molinelli.

Kromě systému RFDEW v Británii samozřejmě pokračuje vývoj dalších energetických systémů. Není se čemu divit, ofenzivní zbraně, především malé a velmi levné drony, představují velmi nebezpečnou záležitost. Mohou útočit ve velkých počtech, každý takový dron představuje až překvapivě velkou ničivou sílu a obrana je velmi svízelná.

 

RFDEW v detailu. Kredit: Gabriele Molinelli.
RFDEW v detailu. Kredit: Gabriele Molinelli.

Nemluvě o tom, že v současné době je obrana proti takovým prostředkům nesmírně nákladná a ekonomicky značně nevýhodná. Nedávno došlo k sestřelu dronu, jehož cena se pohybuje kolem 20 tisíc dolarů, raketou Sea Viper, co stojí 1,3 až 2,5 milionů dolarů a je tedy zhruba stokrát dražší. Nemluvě o tom, že produkce takových levných dronů je mnohem jednodušší než v případě sofistikovaných protileteckých střel. Další věc je, že platforma, která zasahuje proti takovým dronům, může obvykle pojmout jen velmi omezený počet takových raket, stejně jako jsou nevyhnutelně omezené jejich zásoby ve skladech.

 

Energetické zbraně tuto situaci do značné míry řeší. Mohou pálit tak dlouho, dokud mají energii, tedy v podstatě nepřetržitě a skoro nic to nestojí. RFDEW je podle dostupných údajů velmi robustní systém, jehož obsluhu zvládne jediná osoba. Jde o protivzdušný systém krátkého dosahu, který detekuje, sleduje a likviduje cíle do vzdálenosti zhruba 1 kilometru. Je rovněž flexibilní, pokud jde o jeho instalaci. Může být umístěn na palubě lodi nebo třeba na nákladním automobilu. RFDEW je určený především proti dronům a celým hejnům dronů, případně proti letounům, kterým usmaží elektroniku prudkým impulzem rádiových vln.

 

Vývoj systému RFDEW je součástí programu Project Ealing. Letos v září by měla rádiový systém testovat 7th Air Defence Group, společně s dalším britským želízkem v ohni, laserovým systémem Dragon Fire. Britský ministr pro obranné zakázky James Cartlidge si pochvaluje, že RFDEW nejen poskytne operační výhodu na bojišti, ale také v rámci Defence Drone Strategy zajistí, že Británie zůstane v popředí technologií dronových válek, do jejichž období jsme vstoupili.

 

Video: DSIAC Webinar: "High-Power, Radio Frequency/Microwave-Directed Energy Weapon Effects"

 

Literatura

New Atlas 15. 5. 2023.

Datum: 17.05.2024
Tisk článku

Související články:

Izraelský Rafael úspěšně otestoval laserový obranný systém Iron Beam     Autor: Stanislav Mihulka (22.04.2022)
Americká armáda dostala s předstihem 300 kW bojový laser     Autor: Stanislav Mihulka (19.09.2022)
Velká Británie úspěšně testovala Dračí oheň, svou první energetickou zbraň     Autor: Stanislav Mihulka (10.11.2022)
Dračí oheň poprvé střílel vysokoenergetickým paprskem na vzdušné cíle     Autor: Stanislav Mihulka (20.01.2024)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz