Časté katastrofy posilují odolnost lidských populací  
Studie 30 tisíc let historie lidských populací na 16 místech planety odhalila, že když jsou lidé více zkoušeni osudem, jsou pak jejich populace více odolné proti katastrofám, a když už jsou zasaženy neštěstím, snadněji se z toho dostanou. Co nás nezabije, to nás posílí, i když pro konkrétní lidi postižené neštěstím je to jen malá útěcha.
Katastrofy mohou být významným hybatelem dynamiky lidských populací. Foto Aizkraukle castle ruins, Kredit: Modris Putns, Wikipedia, CC BY-SA 3.0
Katastrofy mohou být významným hybatelem dynamiky lidských populací. Foto Aizkraukle castle ruins, Kredit: Modris Putns, Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Když Friedrich Nietzsche filosofoval kladivem, jak bylo jeho oblíbeným zvykem, získal dojem, že co ho nezabije, to ho posílí (Was mich nicht umbringt, macht mich stärker, Götzen-Dämmerung). Sice také někdy rodil kentaury a podle toho vypadá jeho krví nasáklý odkaz, ale pokud jde o příznivý vliv katastrof na lidi, nebyl možná až tak daleko od skutečnosti.

 

Philip Riris. Kredit: Bournemouth University.
Philip Riris. Kredit: Bournemouth University.

Antropolog Philip Riris z britské Bournemouth University a jeho kolegové pozoruhodným způsobem analyzovali 30 tisíc let lidské historie a dospěli k závěru, že když lidské populace čelí častým katastrofám, posiluje to jejich schopnost odolávat takovým událostem, a když k nim dojde a mají děsivé dopady – tak se z nich zase úspěšně vyhrabat.

 

Schopnost ustát krizi a zase se vzchopit, čili resilience, je nepochybně zásadní pro přívětivou a dlouhodobou existenci lidských společností.

 

Logo. Kredit: Bournemouth University.
Logo. Kredit: Bournemouth University.

Soudobý výzkum se ale soustředí spíše na resilienci dnešních společností a výhledy do budoucna a poněkud opomíjí faktory, které souvisejí s dlouhodobou resiliencí.

 

Ririsův tým to napravoval. Zkoumali resilienci lidských populací vůči environmentálním nebo kulturním katastrofám během 30 tisíc let historie s využitím metaanalýzy studií ze 16 míst na planetě. Ukázalo se, že frekvence takových špatných událostí zvyšuje schopnost lidských populací přečkat a opět se postavit na nohy, když už je takové neštěstí postihne.

 

Tento vliv přitom podle badatelů těsně souvisí se způsobem obhospodařování. Farmáři a pastevci byli v minulosti více zranitelní krizemi, při nichž umíralo hodně lidí, ale zároveň byli více zocelení. Riris a spol. se domnívají, že postupný dlouhodobý nárůst počtu lidí na planetě přinejmenším z části vyvěrá z věčného cyklu zranitelnosti, odolnosti a schopnosti se obnovit.

Podobné úvahy jsou stejně zajímavé jako nebezpečné. Lidé mívají sklony hledat jednoduchá řešení tam, kde jim to potvrzuje jejich představy, vědu bohužel nevyjímaje. V takovém případě nebývají konce pěkné. Věda je jenom čekárna hypotéz, které zatím nebyly vyvráceny. Nic víc, nic míň. Nestará se o utrpení protagonistů. Nietzsche by mohl vyprávět.

 

Video: Learning from the past: how humans have adapted to crisis

 

Literatura

Phys.org 2. 5. 2024.

Nature online 1. 5. 2024.

Datum: 03.05.2024
Tisk článku

Související články:

Partie hry Civilizace s reálnou lidskou historií     Autor: Stanislav Mihulka (26.09.2013)
Vyrostla naše civilizace z krve lidských obětí?     Autor: Stanislav Mihulka (05.04.2016)
Válčení tvaruje uspořádání lidských společností     Autor: Stanislav Mihulka (06.07.2022)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz