DARPA vypustila masivní robotickou ponorku Manta Ray  
Američtí vojenští vývojáři DARPA vyvinuli velké autonomní podmořské plavidlo Manta Ray, které svým názvem ani designem nezapře podobnost s elegantními parybami. Informací je poskrovnu, ale Manta Ray se nejspíš připravuje na náročné dlouhodobější mise pod mořskou hladinou. Takové plavidlo přijde velmi vhod.
Masivní podmořský dron Manta Ray. Kredit: Northrop Grumman.
Masivní podmořský dron Manta Ray. Kredit: Northrop Grumman.

V posledních letech nebo spíše desetiletích se množí stesky, že infrastruktura západního světa, která se nachází pod mořskou hladinou, čelí stále většímu riziku. Geopolitičtí protivníci se netají tím, že intenzivně vyvíjejí prostředky, s nimiž lze napadat podmořské kabely nebo ničit podmořská zařízení. Západní inženýři a vojáci dlouhou dobu neměli v podstatě nic, co by proti takovým snahám mohli postavit.

 

Šéf programu v agentuře DARPA Kyle Woerner vpravo. Kredit: Northrop Grumman.
Šéf programu v agentuře DARPA Kyle Woerner vpravo. Kredit: Northrop Grumman.

Situace se naštěstí obrací k lepšímu a je nejvyšší čas. Není za tím nikdo jiný, než americká agentura pro pokročilé výzkumné projekty DARPA. Nedávno konečně představili utajovanou autonomní ponorku, tj. UUV (Uncrewed Underwater Vehicle), jménem Manta Ray, která zahájila první testy v terénu, tedy na moři u pobřeží jižní Kalifornie. Autonomní ponorka si v nich prý vede skvěle.

Manta Ray testuje ze všech sil. Kredit: Northrop Grumman.
Manta Ray testuje ze všech sil. Kredit: Northrop Grumman.

 

Manta Ray je uchvacující. Opravdu je jako manta. Plochá, široká, hydrodynamická. Připomíná vesmírnou loď, která to přehnala s přistáním a skončila pod hladinou. Je to strategicky významná záležitost, takže nečekejte, že se dozvíte mnoho konkrétních údajů. Ale to nevadí. Přínosem je už jenom to, že existuje.

 

Zdá se, že Manta Ray ohlašuje novou třídu robotických plavidel UUV, která mají daleký dosah, velkou výdrž a uvezou rozmanitý náklad, který by se mohl uplatnit v širokém spektru misí. Velkou výhodou je velmi snadný transport. Ponorku Manta Ray je možné rozložit do pěti standardních kontejnerů a rychle přepravit na místo určení.

Z dostupných snímků je patrné, že Manta Ray není úplně malý dron. Zároveň se zdá, že konstrukce neklade důraz na rychlost, ale spíš na výdrž a další charakteristiky. Podle střídmých informací od primárního kontraktora, společnosti Northrop Grumman, má Manta Ray modulární konstrukci, systémy zajišťující úsporu energie, včetně schopnosti zaparkovat se na mořském dně a vstoupit do stavu „hibernace,“ a také pokročilé materiály, senzory a řídicí systémy.

 

Video: Welcome to Northrop Grumman | Unmanned Underwater Vehicle

 

Video: Manta Ray – Breaking the UUV mold

 

Literatura

New Atlas 1. 5. 2024.

Datum: 03.05.2024
Tisk článku

Související články:

Bezpilotní ponorka Proteus pro podvodní války budoucnosti     Autor: Stanislav Mihulka (28.06.2011)
Tajuplnou ruskou jadernou ponorku zachvátil požár     Autor: Stanislav Mihulka (05.07.2019)
Royal Navy vyvíjí 30metrovou robotickou ponorku     Autor: Stanislav Mihulka (16.03.2020)
Americká DARPA spustila program vývoje „tichého“ motoru pro ponorky     Autor: Stanislav Mihulka (08.06.2023)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz