US Navy připravují test lodní vysokoenergetické mikrovlnné zbraně METEOR  
Americké námořnictvo by rádo co nejrychleji získalo účinný mikrovlnný systém pro obranu lodí. V roce 2026 by mělo dojít na námořní testy vyvíjeného systému METEOR. Měl by fungovat proti dronům a podobným levným cílům, ale také proti balistickým protilodním střelám, které lze očekávat od technologicky vyspělých protivníků.
Pozemní mikrovlnný systém v akci. Kredit: US Air Force Research Laboratory.
Pozemní mikrovlnný systém v akci. Kredit: US Air Force Research Laboratory.

Vojenští vývojáři věnují stále více pozornosti energetickým zbraním. Oproti konvenčním zbraním mají některé zajímavé výhody, i když je nejprve nutné překonat technické obtíže, které se s nimi pojí. Pracuje na tom i americké námořnictvo, které na rok 2026 plánuje námořní testy prototypu vysokoenergetického mikrovlnného systému METEOR na jednom ze svých plavidel.

 

US Navy počítají i s lasery. Test z prosince 2012. Kredit: US Navy.
US Navy počítají i s lasery. Test z prosince 2012. Kredit: US Navy.

Jde o výstup projektu námořnictva METEOR, jehož cílem je vyvinout zařízení pro obranu lodí, které bude mít k dispozici značné množství levných výstřelů proti cílům v takticky smysluplném dosahu a dokáže v krátkém čase zasáhnout proti většímu množství cílů. Doslova rychlostí světla. Podle dostupných informací půjde o první vysokoenergetický mikrovlnný systém námořnictva, které je součástí úsilí Pentagonu čelit hejnům levných dronů. Dostupných informací ale v tuto chvíli není mnoho.

 

Mikrovlnný systém THOR. Kredit: US Air Force Research Laboratory.
Mikrovlnný systém THOR. Kredit: US Air Force Research Laboratory.

Námořnictvo již testuje jiné typy energetických zbraní, například lasery. Prototyp systému METEOR ale používá k likvidaci dronů jiný mechanismus. Namísto soustředěného svazku záření, který by proděravěl cíl, využívá mikrovlny k usmažení elektroniky, kterou je cíl vybaven.

 

Námořnictvo věří, že tento mechanismus, který je u soudobých elektronických zbraní unikátní, může být mimo jiné účinný jako obrana lodí před protilodními balistickými střelami, které může nasadit Čína i další protivníci. Právě tato schopnost je v současné době pro US Navy klíčová.

 

V oblasti působení velitelství USINDOPACOM je dnes pořádně horko. Americké lodě přitom musejí čelit kromě hrozeb Číny i ohromným vzdálenostem, s nimiž souvisejí logistické problémy. Mikrovlnný systém, který si s levnými náklady poradí s balistickými střelami, by byl darem z nebes. Současně by se jistě uplatnil i na jiných bojištích, kde dnes mají americká plavidla problémy, tedy především v Rudém moři a Arabském moři, kde kriticky významnou námořní trasu ohrožují šíitští Hútíové.

V příštím roce, tedy 2025, by měl systém METEOR projít rozmanitými testy funkčnosti a integrací do testovacího systému High Power Microwave Test Bed. Poté dojde na testy v terénu, tedy na moři, v prostoru Point Mugu Sea Range, který se nachází u stejnojmenné námořní letecké základny poblíž Oxnardu v Kalifornii. METEOR by tam měl zasahovat proti cvičným cílům.

 

Video: THOR (Tactical High-power Operational Responder) Destroys Swarms of Enemy Drones

 

Literatura

USNI News 27. 3. 2024.

Datum: 22.04.2024
Tisk článku

Související články:

Hvězdné války na obzoru? Čínští inženýři stvořili maličké plazmové meče     Autor: Stanislav Mihulka (01.07.2019)
Čína spustila první kvantovou komunikační síť     Autor: Stanislav Mihulka (07.01.2021)
Mobilní mikrovlnný systém Leonidas zlikviduje celé hejno dronů     Autor: Stanislav Mihulka (15.04.2021)
V Číně je v provozu první testovací zařízení pro příjem orbitální energie     Autor: Stanislav Mihulka (16.06.2022)
Americký mikrovlnný systém HiJENKS usmaží elektroniku protivníka     Autor: Stanislav Mihulka (14.07.2022)
Mikrovlnný kontejnerový systém THOR zneškodnil hejna dronů     Autor: Stanislav Mihulka (20.05.2023)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz