Před necelými čtyřmi lety jsme se na Oslu podivovali nad provokací evolučního biologa Richarda Dawkinse. V březnu 2018 ho napadlo, jestli by lidé byli ochotní jíst lidské maso, pokud by bylo vypěstované v laboratoři. Jen málokdo tehdy tušil, jaký tento nápad již v té době nabral spád.
Technologie pěstování buněk a 3D tisku tkání se ženou raketovým tempem vpřed. Jednou z podivuhodných aplikací je výroba umělého masa, která již funguje, a objevují se firmy, které takové maso vyrábějí. Obvykle jde o klasické maso, tedy drůbeží, hovězí, vepřové, jehněčí a další dobroty. Společnost BiteLabs ale počítá s poněkud jiným sortimentem.
Už asi před 7 lety zveřejnili plány, které počítají s výrobou lidského masa. A ne jen tak nějakého. Plánují vyrábět syntetické maso ze vzorků tkání celebrit. Zákazník se bude moci doslova zakousnout do své oblíbené nebo třeba nenáviděné osobnosti. Zní to extrémně, ale odborníci se shodují, že něco takového již dnes je, přinejmenším teoreticky, naprosto možné. Lidské maso je prostě maso, a když to bude maso slavné celebrity, navíc v podobě luxusního salámu, tak je to nepochybně pádný argument, který by mohl přimět nejednoho zákazníka něco takového zkusit. Mezi extravagantními celebritami se jistě najdou nějaké, které by do toho šly.
V dnešní době nepřekvapí, že si média nejprve myslela, že je to nějaký hoax, vtípek nebo třeba reklamní kampaň na rozjezd startupu. Podle interview s představiteli BiteLabs, které před 7 lety zveřejnily VICE a Slate, to ale tihle lidé zřejmě myslí vážně. Produkt nese výmluvné označené Celebrity Meat. BiteLabs údajně pracují se skupinou bioinženýrů a designérů jídel, z nichž většina zůstává v anonymitě, kvůli nepochybně kontroverzní povaze celé záležitosti. Pokročili prý již tak daleko, že připravují konkrétní recepty pro masově vyráběné uzeniny z celebrit.
Pro výrobu lidského masa stačí odebrat malý vzorek se svalovými kmenovými buňkami (myosatelitními buňkami). BiteLabs již prý oslovili několik lidí ohledně biopsií kvůli získání vzorků a od většiny z nich mají velmi pozitivní reakce. Zároveň, jak se dá čekat při překračování technologických a v tomto případě i kulturních hranic, někteří s tím mají poněkud problém.
Pokud jde o reakce veřejnosti, na sociálních médiích jsou patrné, opět zcela očekávatelně, rozporuplné reakce. Někteří lidé jsou z takového nápadu znechucení až otrávení, zatímco jiní působí jako rození kanibalové. BiteLabs rovněž zdůrazňují environmentální rozměr celé záležitosti a připomínají, že výroba masa z celebrity například vyžaduje jen méně než 1 procento rozlohy půdy, která je nezbytná pro tradiční farmaření. Tak co, pokud to dotáhnou do konce, což je samozřejmě otázkou, dali byste si pikantní pirátský salámek z Johnyho Deppa?
Poznámka
S velkou pravděpodobností ale jde jen o něco mezi snahou se zviditelnit i za cenu morbidní recese.
Video: BiteLabs - Eat Celebrity Meat (Official)
Literatura
Ekologické Supermaso připravené buněčným zemědělstvím
Autor: Josef Pazdera (22.12.2019)
Řetězec fastfoodů KFC vyvíjí 3D tištěné kuřecí nugety
Autor: Stanislav Mihulka (22.07.2020)
Izraelští Aleph Farms udělali první 3D tištěný ribeye steak
Autor: Stanislav Mihulka (16.02.2021)
V Izraeli otevírají první továrnu na maso na světě
Autor: Stanislav Mihulka (27.06.2021)
Diskuze:
Objective source e-learning?
M. Marvan,2022-01-23 07:12:07
Níže jsem se vyjádřil poněkud krypticky, tak to zkusím rozvést.
Je tu, prosím, někdo, kdo se domnívá, že http://www.bitelabs.org není recese
a IFL Science (viz https://en.wikipedia.org/wiki/Elise_Andrew) je důvěryhodný zdroj?
Z Z,2022-01-20 17:15:21
Možno už kresťania na omši nebudú musieť "telo Kristovo" kamuflovať nejakou oplátkou, ale použijú originál namnožený z nejakej relikvie.
Re:
František K,2022-01-23 16:40:07
Z Z, pýtam sa, vážený pane, či je skutočne potrebné pri každej, čo by len najmenšej príležitosti, púšťať sa do ironických, uštipačných či posmešných poznámok, často ale trápnych, na adresu katolíckej cirkvi... Ak nie ste schopný skutočného humoru, ale len humoru tohoto typu, lepšie by bolo sa nad sebou zamyslieť, ako sa snažiť byť za každú cenu "vtipný".
jára cimrman
Vinkler Slavomil,2022-01-20 11:24:28
Již Jára Cimrman vynalezl universálního ptakopyska, co stále dorůstá.
Je třeba se odvolat k ústavnímu soudu, zda se nejedná o lidožroutství.
Samojidlo
Libor Tomsik,2022-01-20 09:13:02
Problem z masem je, ze zatezuje imunitni system. Je to neco ciziho, co se nesmi dostat treba pres propustne strevo do krevniho obehu. Bilkoviny se musi nejdrive rozlozit na aminokyseliny a pak zase slozit. Proste spousta problemu a prace pro nase stravovani a imunitni system.
Tak me napadlo, jestli dalsi startup nezacne vyrabet maso primo na miru zakaznika. Poslete jim kus sveho svalu a oni vam budou posilat vase, plne biokompatibilni, "maso".
Človečina
Pavel Gašperík,2022-01-20 06:17:44
Principál Radošínskeho naivného divadla pán Štepka bude mať určite radosť .../ div. hra "Človečina"/
Ja som bol vždy zvedavý , keď mi čítali rozprávku o nejakom zlom obrovi , ktorý ked sa vrátil domov zaňuchal človečinu . Konečne sa mi splní želanie , ako tá človečina páchne .
Dúfam ale , že radosť z čuchového vnemu mi nepokazí Gréta /alebo pravdepodobnejšie kovid/, ktorej názor ako opinionleaderky je dnes veľmi rešpektovaný a sama nezabrzdí snahu o novodobý kanibalizmus ...
Re: Človečina
Eva M,2022-01-20 06:42:02
pane Gašparík, ono už hrabe poměrně mnoha lidem.
k tomu např. ty snahy o "léčbu depresí halucinogeny, a když zkostnatělé autority nechtějí dovolit, vezměme to podomácky".
Pokud jde o Grétu, je pravděpodobnější, že to doporučí jako "ekologicky a eticky správné, protože aspoň nežerete chudinky zvířata".
(Prý se najdou i lidé, kteří se dobrovolně nakažují např. vlasovcem, aby chudinku zachránili před vyhynutím - toto by byl přechod na mezistupeň od autoagresivity k - prozatím modifikované - agresivitě vůči druhým.... )
Ono to vypadá jako fór, ale...
Bude to stejné jako s každou novinkou
Igor Němeček,2022-01-19 16:15:24
Není se čemu divit, že jsou reakce rozporuplné, když jsou i u čistě technických problematik typu obnovitelná energie. Novinkám napomáhá čas. Starší generace si obecně na novinky hůře zvykají, ale ty tady jednoho dne nebudou a mladí přicházejí vždy do malinko jiných podmínek a novinky přijmou snáz. Než přijdou zase další ...
Osobně se na to dívám jako na podnikatelský projekt, marketing. Bude to něco jako návštěva lunaparku. Konečně se naplní slova fanynek Deppa, že ho žerou. A každý přece bude vědět, že ve skutečnosti nikdo nikde Deppa nanaháněl, aby ho zapíchl. Možná, že stejné reakce by byly, kdyby se projekt věnoval kopírování "chuti" masa celebrit do nějakého sojového masa.
Mám daleko větší problém s takovými aktivitami, jakou je např. lov velryb. Jsou to tvorové, kteří jsou nepochybně velmi inteligentní, dožívají se podobného věku jako lidé, mají sociální vazby, ... A lidi si na nich pochutnávají v restauracích a je to zabaleno do pokryteckých řečí o vědě. Přitom je to genocida. Říkám si, jak by bylo lidem, kdyby je někdo lovil na maso? Takže nějaké laboratorní maso je pro mě z etického pohledu v pohodě a třeba tento rozmar přispěje k etičtějšímu chování lidí ke svému okolí.
Re: Bude to stejné jako s každou novinkou
Jan Novák9,2022-01-20 10:50:34
Obnovitelná energie není technická problematika, obnovitelná energie neexistuje. Energie se dá jenom využít a pak se rozptýlí a je pryč. Tu už neobnovíte, pokud nevěříte na perpetuum mobile :-)))
Re: Re: Bude to stejné jako s každou novinkou
Vinkler Slavomil,2022-01-20 11:28:19
Jistě, veškerou energii vytvořil Velký třesk a případně později supernovy.
A proto je veškerá energie zdarma. Platí se pouze za to, aby byla ve správné formě na správném místě a ve správný čas, tj. za lidskou práci přímou nebo ve formě investic.
Re: Re: Bude to stejné jako s každou novinkou
Igor Němeček,2022-01-20 12:00:19
Myslím, že je zřejmé, jaká byla myšlenka. A protože tady nejde o obnovitelnou energii, není třeba se tím zabývat.
Re: Re: Re: Bude to stejné jako s každou novinkou
Jan Novák9,2022-01-20 15:00:46
Jde o úmyslně zavádějící názvosloví. Já preferuji přesnější název občasné zdroje.
Re: Re: Re: Re: Bude to stejné jako s každou novinkou
Igor Němeček,2022-01-20 15:26:50
Slovíčkaření založené na vlastní interpretaci. Stejně bych mohl začít rozebírat Vaše slova "úmyslně" a "zavádějící", ale nepatří to sem. Víc už reagovat nebudu.
Re: Re: Re: Re: Re: Bude to stejné jako s každou novinkou
Jan Novák9,2022-01-21 09:09:51
Je mi líto že jste to vzal jako útok na vaši osobu. Jsem si vědom že je to obecný název, ale myslím že je právě úmyslně zvolený pro vytvoření špatného dojmu který neodpovídá skutečnosti. Mělo to být jen upozornění na to jak jde vytvářet mylný dojem zvolením vhodné rétoriky. Jako vytvořit obecný dojem že nacionální SOCIALIZMUS je pravice. Prostě součást newspeaku kterou už nikdo ani nevnímá.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bude to stejné jako s každou novinkou
Igor Němeček,2022-01-22 17:40:46
Sice jsem nechtěl reagovat, ale zase když to čtu, tak Vás nechci nechat žít v takovém sebeklamu. Ne, nebral jsem to za útok na sebe. Nechápu z čeho jste tak usoudil, ale zase to neberte tak, že by mě ten důvod zajímal. Bral jsem to za útok na smysl této diskuze, na její obsah. Vaše hodnocení, nebo jak se tomu má říkat, odváději od podstaty a jen zbytečně znepřehledňují diskuze. No a teď i kdyste se stavěl na hlavu, tak už sem nevlezu.
Reklamy
Rio Malaschitz,2022-01-19 15:55:39
Už sa teším na reklamy ako z Futuramy: Kúpte si novú knihu od slávneho autora dvoch kníh: "Varíme pre Grékov" a "Varíme Grékov" !!
Alebo možno prídu zákazy predávať intímne častí celebrít v bežných potravinách a kúpime ich iba v špeciálkach ....
Re: Sci-Fi
Rio Malaschitz,2022-01-19 15:56:43
Díky... Spomenul som si nedávno na tú poviedku ale nevedol som, kto ju napísal...
Re: Sci-Fi
Vojtěch Kocián,2022-01-19 16:48:57
Je vidět, jak někdy může být fikce rychle dohnána a dokonce překonána realitou. Clarke psal o anonymním lidském mase. Tady to nabízejí i se jménem a životopisem.
Libor Zak,2022-01-19 13:55:15
Osobně mám velmi liberální postoj k tomu, kam by měla věda zajít, či nezajít. Genetické inženýrství, nebo digitalizaci osobností nevyjímaje. Některé aplikace vědy ale hraničí s dobrým vkusem. Dovedu morálně pochopit konzumaci masa mrtvých lidí ve chvíli, kdy se jedná o přežití, ale dobrovolně konzumovat lidské maso jen z dekadence mi přijde nechutné. Ani většina vývojově vyšších zvířat nekonzumuje maso svého druhu, pokud k tomu není dotlačena hladem. Jelikož věřím, že taková moralita je v naprosté většině z nás pevně ukotvena, domnívám se, že společnost nečeká zářná budoucnost.
l.i.d.o.ž.r.o.u.t
Jakub Fiala,2022-01-19 13:44:33
Depa od Železnýho asi chuťově nepoznáme. Ale docela by me zajímalo jestli bude rozdíl mezi černochem, bělochem, ... Jo a asi se bude těžko dokazovat jestli v tom produktu je ta konkrétní osoba. Přece jenom DNA sekvencér není bežnou součástí domácnosti. Zatím. :D
https://cs.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%BEsk%C3%BD_pokrm
Re: l.i.d.o.ž.r.o.u.t
Vinkler Slavomil,2022-01-20 11:32:45
Podle starších záznamů cestovatelů se odborníci v Africe vyjadřovali, že maso bílých je sladké až nechutné. Nechci ani Depa ani Železného.
Podle odborníků v Evropě je chuť například vepře odvislá od krmení. Čím krmí ty buňky?
Re: Re: l.i.d.o.ž.r.o.u.t
Vojtěch Kocián,2022-01-20 12:54:37
Na stravě záleží docela dost a nejen na ní. Prase domácí a divoké jsou geneticky velmi blízké druhy. Je možné je křížit a z růžového domácího prasátka se po vypuštění do volné přírody stane pravý divočák během pár generací. Chutnají ale úplně jinak. Odlišná však není jen strava, ale i pohyb a obvykle i věk zvířete v době porážky.
Unifikace výrobního postupu v laboratoři připraveného masa by mohla ukázat chuťové rozdíly v závislosti na genetické výbavě dárce, ale pochybuji, že by to byl takový rozdíl jako právě mezi masem z domácího a divokého vepře.
Re: ?
M. Marvan,2022-01-21 19:59:07
OSEL je akronym z Objective Source E-Learning (viz záhlaví této stránky).
IFLS je také akronym (viz https://en.wikipedia.org/wiki/Elise_Andrew).
Proč první čerpá z druhého je mi záhadou.
Není snad primární zdroj http://www.bitelabs.org/what dostatečně přesvědčivý?
Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce