Jižní Korea odtajnila strategický raketový systém, impozantní Hyunmoo V  
Jihokorejská armáda získala dvoustupňovou balistickou raketu středního doletu Hyunmoo V, která dopraví do vzdálenosti 3 tisíce kilometrů hlavici o hmotnosti 8 tun. Lákavým cílem by měly být silně opevněné bunkry, ukryté více než 100 metrů pod zemí. Jižní Korea intenzivně pracuje na odstrašení případných agresorů.
Raketové monstrum Huynmoo V. Kredit: screenshot via Defence Express.
Raketové monstrum Huynmoo V. Kredit: screenshot via Defence Express.

Když je vaším jediným sousedem agresivní komunistický skanzen, s nímž jste formálně stále ještě ve válečném stavu, nemůžete si dovolit luxus neinvestovat do své obrany. Jižní Korea je naštěstí velmi bohatou zemi a daří se ji držet jejich velkou armádu na technologicky velmi vyspělé úrovni. Díky tomu mají řadu zbraňových systémů, o kterých si většina zemí světa může jen nechat zdát.

 

Huynmoo V se předvádí na Seoul Air Base. Kredit: Yonhap News via Ryan Chan (Twitter).
Huynmoo V se předvádí na Seoul Air Base. Kredit: Yonhap News via Ryan Chan (Twitter).

Nedávným přírůstkem do jihokorejského arzenálu je skutečně impozantní strategický raketový systém Hyunmoo V od jihokorejské společnosti Hanwha Aerospace. Jižní Korea tento systém představila teprve letos 1. října (2024), jako nového člena rodiny balistických střel a střel s plochou dráhou letu Hyunmoo (česky Strážný anděl severní oblohy). Rakety Hyumoo jsou původně odvozené od amerických raket protivzdušné obrany Nike Herkules, jejichž vývoj začal brzy po válce.

 

Původní Huynmoo-1. Kredit: Agency for Defense Development (ADD), Wikimedia Commons.
Původní Huynmoo-1. Kredit: Agency for Defense Development (ADD), Wikimedia Commons.

Huynmoo V je podle analytiků nejvíce destruktivní nejaderná balistická střela na světě, i když by ale jadernou hlavici stoprocentně unesla. Podle dostupných údajů jde o dvoustupňovou raketu o hmotnosti 36 tun, formálně balistickou raketu středního doletu (IRBM), která oslňuje doletem 3 tisíc kilometrů a ještě více schopností unést 8 tun, ať už je to cokoliv.

 

Raketa by měla být typicky vyzbrojená speciální hlavicí určenou k likvidaci silně opevněných podzemních bunkrů. Schovat se před tímhle je určitě problém. Hlavice, která letí k cíli rychlostí blízkou Mach 10, tedy slušně hypersonickou, by měla zlikvidovat struktury ukryté více než 100 metrů pod zemí.

 

Systém Huynmoo V by také měl být vybaven mechanismem „studeného odpalu“ (cold launch), při němž je raketa vypuštěna za (relativně) nízkých teplot jiným typem pohonu a raketový motor se zažehne až ve vzduchu. Tento mechanismus chrání mobilní odpalovací systém TEL (transporter erector launcher) rakety před poškozením. U velmi výkonné rakety jako Huynmoo V je takový mechanismus nezbytný, pokud nemají být jistě velmi nákladné mobilní platformy na jedno použití.

 

Podle vojenský zdrojů počítá jihokorejské velení South Korean Strategic Command s tím, že v dohledné době operačně nasadí více než 200 těchto raket. Také plánují rakety Huynmoo V instalovat na víceúčelových lodích typu Joint support ship (JSS), čímž by vznikla výzbrojní loď (arsenal ship) s balistickými raketami středního doletu, prvního svého druhu. Chtějí tím věrohodně posílit své schopnosti odstrašení. Rakety středního doletu s osmitunovou hlavicí jsou argumentem, kterému rozumí každý agresivní režim.

 

Video: South Korea Unveils New 'Monster' Hyunmoo-5 Ballistic MissileTaiwanPlus News

 

Video: South Korea flexes its Hyunmoo 4 "bunker buster" ballistic missile

 

Literatura

Defence Blog 30. 9. 2024.

Datum: 16.10.2024
Tisk článku

Související články:

Proč Američané nesestřelili severokorejskou raketu středního doletu?     Autor: Stanislav Mihulka (08.09.2017)
Glide Breaker: Jak zastavit útok hypersonickými zbraněmi?     Autor: Stanislav Mihulka (02.02.2020)
Napočtvrté úspěch: US Air Force konečně uspěli v testu hypersonické střely     Autor: Stanislav Mihulka (18.05.2022)



Diskuze:

Hehe...

Many More,2024-10-16 22:48:06

Překlad "Hyunmoo V" do češtiny: Kim zmizík :-)

Odpovědět




Pro přispívání do diskuze musíte být přihlášeni



Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz