Zlatý orel HS je malý autonomní vrtulník, co dokáže uštědřit velkou ránu  
Golden Eagle HS izraelských Steadicopter je třímetrový autonomní vrtulníček o vzletové hmotnosti 50 kg, který nese ničivou protitankovou střelu krátkého dosahu Rafael Spike SR anebo delšího dosahu Spike LR2. Dron, který s raketou velkou skoro jako on sám možná působí trochu komicky, dělá zároveň dojem, že dokáže poskytnout tvrdou palebnou podporu ve složitém terénu nebo třeba městském boji.
Vrtulníček s pořádným žihadlem. Kredit: Steadicopter.
Vrtulníček s pořádným žihadlem. Kredit: Steadicopter.

Vojenské vzdušné drony už přestávají být malými letadélky (či vrtulníčky), které sice šikovně létají nad bojišti, ale když mají způsobit opravdu velké škody, musejí si přivolat palebnou podporu nějaké velké ráže. Objevují se nové typy dronů, které jsou sice stále poměrně malé, skladné, bezpilotní a podstatně levnější než stroje s lidskou posádkou, ale zároveň mají velice bolestivé „žihadlo.“

 

Pěkným příkladem je Golden Eagle HS (Heavy Strike) Rotary Unmanned Aerial System (RUAS), nový přírůstek do povedené rodinky Golden Eagle izraelské společnosti Steadicopter. Autonomní vrtulníček Golden Eagle HS je sice velký jen asi 3 metry a jeho vzletová hmotnost je jen asi 50 kilogramů, ale současně nese plnohodnotnou protitankovou střelu Spike, která není o mnoho menší než celý dron.

 

Logo. Kredit: Steadicoper.
Logo. Kredit: Steadicoper.

Výzbroj je to skutečně impozantní. Golden Eagle HS může nést protitankovou střelu Spike SR (Short Range) s dosahem 2,5 kilometrů nebo Spike LR2 (vylepšená Long Range) s dosahem 5,5 kilometrů. V obou případech jde o sofistikované protitankové rakety 6. generace typu „vystřel a zapomeň“ s velmi přesným zásahem izraelské společnosti Rafael, které jsou automaticky naváděné infračerveným systémem.

 

Přímá palebná podpora ve složitém terénu. Kredit: Steadicopter.
Přímá palebná podpora ve složitém terénu. Kredit: Steadicopter.

Střelu současné ovládá operátor pomocí optického vlákna a může například během letu rakety změnit cíl nebo provádět korekci navádění. Když raketa Spike zasáhne cíl, její vysoce explozivní protitanková bojová hlavice prorazí pancíř odpovídající 70 centimetrům RHAe (Rolled Homogeneous Armour equivalency). Očividnou nevýhodou raket Spike je jejich poměrně vysoká cena. Jeden výstřel Spike SR přijde orientačně na 75 tisíc dolarů, v případě Spike LR2 na 150 tisíc dolarů. To znamená, že drony Golden Eagle HS nebudou tak „postradatelné“ jako dnešní FPV drony, které grilují tanky na bojištích ruské invaze.

 

Podle Steadicopteru je účelem Zlatého orla HS především poskytovat přímou leteckou podporu (CAS) pozemním jednotkám v komplikovaném terénu nebo v městském prostředí. Dron má k dispozici datovou linku s dosahem 150 kilometrů a je vybavený pokročilými kamerami s vysokým rozlišením a příslušnými senzory pro den i noc.

 

Golden Eagle HS je navržený pro operace ve dvojicích, v nichž bude jeden dron vyzbrojený raketou Spike SR a druhý Spike LR2. Také může operovat v rojích, které vytvoří vrtulníky vypuštěné z různých míst a poté jako celek zaútočí na cenné cíle. Vzhledem k relativně krátkému dosahu raket Spike se nabízí využití hlavně při úderech proti blízkým obrněným cílům, například při obraně hranic či opevnění anebo v líté řeži v městském boji.

 

Video: Golden Eagle - Heavy Strike

 

Video: Golden Eagle - Light Strike

 

Literatura

New Atlas 10. 10. 2024.

Datum: 11.10.2024
Tisk článku

Související články:

RAF úspěšně testovala drony JACKAL s raketami Thales LMM     Autor: Stanislav Mihulka (28.04.2023)
Izraelský Rafael vyvinul systém Sky Sonic proti hypersonickým střelám     Autor: Stanislav Mihulka (18.06.2023)
Roadrunner je pozoruhodný sebevražedný dron – interceptor     Autor: Stanislav Mihulka (05.12.2023)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán



Pro přispívání do diskuze musíte být přihlášeni



Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz