Fugaku Next: Japonsko připravuje zettaFLOPSový superpočítač  
Japonští tvůrci výpočetních monster zahájí v roce 2025 výstavbu superpočítače Fugaku Next, který by měl pokořit zettaFLOPSovou hranici, tedy triliardu operací v pohyblivé řádové čárce za sekundu. Pokud vše půjde podle plánu, Fugaku Next bude online v roce 2030. Měl by se věnovat umělým inteligencím i tradičnějším typům superpočítačových výpočtů.
Fugaku. Kredit: 文部科学省, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.
Fugaku. Kredit: 文部科学省, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.

Japonsko v současnosti provozuje jeden z nejvýkonnějších superpočítačů světa, petaFLOPSový Fugaku v centru Riken Center for Computational Science v Kobe. Po svém spuštění v roce 2020 byl nějaký čas na prvním místě v TOP500 superpočítačů, v tuto chvíli (září 2024) je čtvrtý, za superpočítači Frontier, Aurora a Eagle. Teď, jak se zdá, se v Japonsku chystají na doslova sci-fi upgrade.

 

Fujitsu Supercomputer PRIMEHPC FX1000 Rack, základní stavební kámen Fugaku. Kredit: Raysonho @ Open Grid Scheduler / Scalable Grid Engine, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.
Fujitsu Supercomputer PRIMEHPC FX1000 Rack, základní stavební kámen Fugaku. Kredit: Raysonho @ Open Grid Scheduler / Scalable Grid Engine, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.

Během pár let by měl vzniknout superpočítač Fugaku Next, který bude asi tisíckrát rychlejší než dnešní nejvýkonnější superpočítače. Byla to velká sláva, když před pár lety Frontier vstoupil do exaFLOPSového světa a dosáhl výkonu 1,1 trilionu, čili 1,1 krát 10 na 18 operací v pohyblivé řádové čárce za sekundu. V Japonsku si teď brousí zuby na zettaFLOPSy, čili triliardy (10 na 21) operací v pohyblivé řádové čárce za sekundu.

 

Frontier. Kredit: OLFC/ORNL, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.
Frontier. Kredit: OLFC/ORNL, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.

Přípravy jsou v plném proudu. Japonské ministerstvo školství a vědy (MEXT, Ministry of Education, Culture, Sports, Science, and Technology) dalo projektu Fugaku Next zelenou. Samotná stavba zettaFLOPSového superpočítače by měla být zahájena již v příštím roce (2025). Podle japonské zpravodajské platformy Nikkei by Fugaku Next měl být online v roce 2030 a Japonsko za tenhle super superpočítač utratí 780 milionů dolarů.

 

MEXT ve svém prohlášení několikrát naráží na umělou inteligenci. Obzvláště generativní inteligence jsou výpočetně náročné a zettaFLOPSový superpočítač by jim určitě prospěl. Kromě toho je řada tradičnějších oborů, v nichž se superpočítače uplatňují, od astrofyzikálních simulací a klimatických modelů až po nové materiály a virtuální testy jaderných zbraní.

Na druhou stranu, superpočítače se příliš neliší od standardních počítačů, na rozdíl od kvantových počítačů. Superpočítače mají klasické procesory, paměti a disky, jen jich mají mnohem víc než běžně dostupné počítače. Pokud Japonsko projekt dotáhne, setkáme se za pár let s úplně novou třídou superpočítačů, od nichž můžeme čekat pozoruhodné věci.

 

Video: Get Access to Fugaku

 

Video: Fugaku Virtual Tour

 

Literatura

Science Alert 24. 9. 2024.

Datum: 24.09.2024
Tisk článku



Diskuze:

Toto není pro EU

F M,2024-09-27 02:22:50

Pár (doslova) informací. Spotřeba prý ekvivalent 21 jaderných elektráren, těžko říct jakých bloků hold marketing, každopádně jen na vrtule to asi nepoběží, protože by to stejně muselo být jištěno stabilním zdrojem, leda paroplyn k tomu? Nějaký závod s Oracle kdo dřív?
Ten zettaFLOPS, jde jen o FP8 přesnost pro ty AI (8bit).
https://www.datacenterdynamics.com/en/news/japan-plans-to-build-zettascale-ai-successor-to-fugaku-supercomputer/
Ten počet elektráren jsem viděl na wccftech.com

Odpovědět

Vojta Ondříček,2024-09-25 15:50:04

Jen poznámka
Číslo pohyblivé řádové čárce (angl. floating-point number) má standardně různé formáty v závislosti na velikosti čísla a to v počtu "bitů"
od
IEEE 754 binary16 s 16. bity
do
IEEE 754 binary128 s 128. bity

tedy až 8.-mi násobek 16. bitů

Zkrátka na posouzení výkonu počítačů v počtu operací floating-point number za 1 sekundu je třeba uvést o který formát floating-point number kráčí.

Odpovědět


Re:

Petr Mikulášek,2024-09-25 18:26:34

To je pravda. Dokážu si živě představit FPU se 128b sběrnicí, co se dá přepnout na SIMD* se zpracováním osmi 16b čísel paralelně - a najednou jsme na šestnáctinásobku.

Pak se dá udělat pipeline a řadit sčítačky a násobičky do série, jedna instrukce pak zvládne několik operací najednou a za stejnou dobu, ale omezuje to možnosti použití jenom na některý typy úloh. Bez detailního popisu jak hardware, tak i úlohy se dá poznat houbeles.

-------
*) SIMD = Single Instruction Multiple Data - dělá se jedna operace, ale s nezávislými daty současně. Klasicky třeba u audia, kde je potřeba udělat to samý s levým a pravým kanálem, takže procesor má jeden řadič, ale dvě ALU paralelně a oba audio kanály se zpracovávají stejně a ve stejnou chvíli.

Odpovědět

Daniel Langr,2024-09-25 13:59:28

"Na druhou stranu, superpočítače se příliš neliší od standardních počítačů, na rozdíl od kvantových počítačů. Superpočítače mají klasické procesory, paměti a disky, jen jich mají mnohem víc než běžně dostupné počítače." U dnešních nejvýkonnějších superpočítačů převážnou část výkonu poskytují (GPU) akcelerátory. Čest výjimkám jako je Fugaku.

Odpovědět




Pro přispívání do diskuze musíte být přihlášeni



Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz