Antigeny v potravinách živočišného původu a nádory střev  
Strach z antigenů v potravinách ovládl moderní společnost. Každý má na něco alergii a musí se vyhýbat potravinám, které by u něj mohly spustit alergickou reakci či dokonce anafylaktický šok. Na druhé straně se ale ukazuje, že antigeny masa a mléka posilují imunitu střev a brání rozvoji zhoubných nádorů.

Hiroshi Ohno  Kredit: RIKEN Center for Integrative Medical Sciences.
Hiroshi Ohno Kredit: RIKEN Center for Integrative Medical Sciences.

Vegetariáni a vegani jsou ke svému vyhraněnému jídelníčku často motivováni etickými důvody. Nesnesou pomyšlení, že by za jejich snídani, oběd či večeři platil utrpením či dokonce životem nevinný tvor. Mnozí jsou přesvědčeni, že jim rostlinná strava svědčí i po zdravotní stránce. Situace je, jako obvykle, podstatně složitější, a třeba veganská výživa dětí je z nutričního hlediska problematická (viz zde).

 

Antigeny v potravinách nemají nejlepší pověst, protože u některých lidí vyvolávají alergické reakce. K těm nejznámějším patří alergie na arašídy, mořské plody, vejce a mléko. I v případě, že potravinové alergeny nevyvolají u člověka alergickou reakci, nahlížíme na ně často jako na něco cizorodého a potenciálně nebezpečného.

 


Adenomatozní polypóza.  Na jejím podkladě vznikají kolorektální karcinomy.  Kredit: Wikiskripta https://www.wikiskripta.eu/index.php?curid=77222
Adenomatozní polypóza.  Na jejím podkladě vznikají kolorektální karcinomy. Kredit: Wikiskripta https://www.wikiskripta.eu/index.php?curid=77222

Japonský tým vedený Hiroshim Ohnoem z RIKEN Center for Integrative Medical Sciences zjistil, že potravinové antigeny živočišného původu, jako jsou proteiny pocházející z masa nebo mléka, brání růstu nádorů v tenkém střevě. Tyto proteiny aktivují střevní imunitní systém a ten pak likviduje buňky propadlé zhoubnému nádorovému bujení. Výsledky výzkumu Ohnova týmu zveřejnil vědecký časopis Frontiers in Immunology.

 

Antigeny a nádory

Ohno a jeho spolupracovníci již dříve zjistili, že potravinové antigeny aktivují imunitní buňky v tenkém střevě, ale buňky imunitního systému tlustého střeva na ně zvýšenou aktivitou nereagují. Aktivace buněk imunitního systému střevními bakteriemi má pozitivní vliv, protože snižuje pravděpodobnost rozvoje zhoubného nádoru ve střevě. Tým z RIKENu proto zajímalo, zda může mít podobný efekt i aktivace imunitního systému střeva potravinovými antigeny. Pro pokusy použili Ohno a spol. myši s mutací v genu, který brání nádorovému bujení. Tento dědičný defekt mění u zvířat střevní sliznici způsobem, který se nápadně podobá lidskému onemocnění tzv. familiární adenomatózní polypózou. Při něm pacienti trpí častým karcinomem tlustého střeva a konečníku. U myší vznikají nádory v tenkém i tlustém střevě.

 

Proteiny z masa brání růstu nádorů v tenkém střevě. Na snímu je svatováclavský speciál. Kredit: Pája a Verča.
Proteiny z masa brání růstu nádorů v tenkém střevě. Na snímu je svatováclavský speciál. Kredit: Pája a Verča.

V prvním experimentu byly myši krmeny buď běžnou potravou s potravinovými antigeny nebo potravou bez antigenů. Myši držené na normální potravě měly méně nádorů v tenkém střevě, ale stejné množství nádorů v tlustém střevě. Když ale myším na bezantigenové dietě přidali do potravy albumin běžně se vyskytující v mase, nádorů v tenkém střevě ubylo na úroveň myší živených normální potravou. Nádorů v tlustém střevě měly tyto stejně. Potlačení vzniku nádorů v tenkém střevě tak zjevně souvisí s přítomností antigenu.

 

Antigeny v potravě měly významný vliv na T lymfocyty v tenkém střevě. Při bezantigenové dietě jejich množství klesá, a to jak ve srovnání se zvířaty konzumujícími normální potravu, tak i ve srovnání s myšmi na bezantigenové dietě doplněné o albumin. Autoři studie upozorňují, že bezantigenní diety tvořené jednoduchými aminokyselinami s vyloučením bílkovin jsou podávány například lidem s vážnými gastrointestinálními onemocněními, jako je Crohnova choroba nebo syndrom dráždivého tračníku.

„Nádory tenkého střeva jsou sice mnohem vzácnější než nádory tlustého střeva, ale riziko je vyšší v případech familiární adenomatózní polypózy. Proto by se mělo klinické nasazení bezantigenových diet k léčbě zánětlivého onemocnění střev nebo jiných gastrointestinálních onemocnění u těchto pacientů velmi pečlivě zvážit," říká Ohno.

 

Bezantigenní diety si někdy ordinují i lidé bez závažných gastrointestinálních onemocnění nebo alergií v přesvědčení, že je to zdravý způsob, jak zhubnout nebo snížit nadýmání a záněty. Výsledky Ohnova týmu ale naznačují, že by to mohlo být riskantní.

 

Pramen

Sasaki, T., Ota, Y., Takikawa, Y., Terrooatea, T., Kanaya, T., Takahashi, M., ... & Ohno, H. Food antigens suppress small intestinal tumorigenesis. Frontiers in Immunology, 15, 1373766.

Datum: 19.09.2024
Tisk článku

Související články:

Mají genotoxické karcinogeny práh účinku?     Autor: Miloslav Pouzar (05.02.2020)
Vyšetrenie nádorovej DNA vo vzorke krvi čiastočne nahradí skríningovú kolonoskopiu     Autor: Matej Čiernik (24.06.2021)
Aspirin tlumí rozvoj kolorektálního karcinomu     Autor: Dagmar Gregorová (13.06.2022)
Trable s N-nitrosaminy v léčivech     Autor: Miloslav Pouzar (22.07.2022)
Šumavská zvěřina má pětkrát víc rakovinotvorných látek, než připouští zákon     Autor: Josef Pazdera (28.06.2024)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz