Jak létali pterosauři?  
Paleontologům dlouho nebylo jasné, zda pterosauři vůbec létali. O tom už sice dneska nikdo nepochybuje, ale o stylu jejich letu se dál vedou spory. Objevy mimořádně zachovalých fosilií na Arabském poloostrově vnášejí do záhad spojených s pterosauřím letem nové světlo.
Inabtanin alarabia a Arambourgiania philadelphiae. Kredit: Terryl Whitlatch
Inabtanin alarabia a Arambourgiania philadelphiae. Kredit: Terryl Whitlatch

Pterosauři byli první obratlovci, kteří zvládli aktivní let, a předběhli jak ptáky, tak i netopýry o miliony roků. Za více než sto padesát milionů let se v pohybu vzduchem dramaticky zdokonalili. Na konci své existence zužitkovávali energii vynaloženou na let dvakrát efektivněji než při svých evolučních počátcích. V průběhu věků se také významně zvětšovali. Jestliže na začátku jejich evoluční dráhy vážili běžně jen kolem půl kila, pak na sklonku druhohorní plazí éry byli běžní pterosauři o hmotnosti šest kilogramů. K mistrovským kouskům evoluce pterosaurů patří bezesporu obří zástupci čeledi Azhdarchidae. Právě oni završili proměnu nejstarších pterosaurů velikosti špačka v bezkonkurenční vládce vzduchu. Rozpětí jejich křídel mohlo dosahovat patnácti metrů. Před nimi ani po nich už na naší planetě žádní tak velcí tvorové nelétali. Z pterosaurů to byli právě azhdarchidi, kdo se dožil katastrofického konce před šedesáti šesti miliony let.

 

Mezinárodní tým paleontologů vedený Jeffreyem A. Wilsonem Mantillou z University of Michigan Museum of Paleontology and Department of Earth and Environmental Sciences a americkém Ann Arboru nyní popsal ve vědeckém časopise Journal of Vertebrate Paleontology fosilie dvou druhů azhdarchidů, z nichž jeden je pro vědu zcela novým druhem. Tito pravěcí létající plazi žili v období před 72 až 66 miliony roků. Pro výzkum letu pterosaurů je klíčový fakt, že se jejich fosilie zachovaly ve 3D.

 

Inabtanin alarabia mával křídly, zatímco Arambourgiania philadelphiae vzduchem převážně plachtila.  Kredit: Terryl Whitlatch
Inabtanin alarabia mával křídly, zatímco Arambourgiania philadelphiae vzduchem převážně plachtila. Kredit: Terryl Whitlatch

 

Dlouhé kosti pterosaurů byly duté a tenkostěnné. Pokud se přes propast věků vůbec dochovají, bývají „splácnuté“ a pokusy zjistit jejich vnitřní stavbu jsou pak bez naděje na úspěch. Nové fosilie z Jordánska ale umožnily vědcům do nitra kostí křídel nahlédnout pomocí počítačové tomografie s vysokým rozlišením. A věru bylo na co koukat.

 

Klouzavý let i mávání křídly

Jedna z fosilií patřila již dříve popsanému druhu Arambourgiania philadelphiae a její tělesné proporce potvrdily předchozí odhady, že tito pterosauři měli rozpětí křídel kolem 10 metrů. Jejich duté kosti křídla nesou uvnitř spirálovitě uspořádané hřebeny, jaké vědci v kostech pterosaurů nikdy předtím neviděli. Taková stavba zvyšuje odolnost vůči zkrutu, což je zátěž typická pro kosti křídla tvorů pohybujících se klouzavým letem. Zobrazení vnitřku kostí nově objeveného pterosaura Inabtanin alarabia nabídlo povědomější obrázek. Vnitřní stěny duté kosti zpevňují tenké trámce, které dodávají kosti na pevnosti a odolnosti při namáhání na ohyb, což je zátěž typická pro kosti křídla tvorů pohybujících se máváním křídel. Podobně měli někteří azhdarchidi zpevněné i obratle dlouhého krku, jenž byl rovněž vystaven silnému namáhání.


Zdá se tedy, že různě velcí azhdarchidi mohli používat odlišné styly letu. Jestli však byla velikost těla tím hlavním určujícím faktorem, zůstává nejasné. Vzhledem k tomu, že jak ptáci, tak i netopýři létají většinou máváním křídel a plachtění na natažených křídlech je mnohem vzácnější, přiklánějí se autoři studie k názoru, že mávání křídly bylo primární pohyb také pro pterosaury a klouzavý let se objevil až později jako evoluční novinka.

 


 

Video: Největší pterosauři v historii | Porovnání velikosti

Datum: 13.09.2024
Tisk článku

Související články:

„Když jdou ryby rybařit“     Autor: Redakce (01.09.2010)
Desatero smyslů a lahodnost saké     Autor: Jaroslav Petr (31.01.2021)
Dlouhé dětství šavlozubých smilodonů     Autor: Jaroslav Petr (25.08.2024)



Diskuze:

Zajímavé zjištění

Kaja Kovařík,2024-09-13 21:54:18

Také se připojuji k poděkování. Je fascinující, co dnes již o dávno zmizelém světě umíme zjistit. Možná naše děti si budou moci takové tvory prohlédnout ve virtuálních ZOO. A jejich děti možná i na živo....

Odpovědět

...

Eva M,2024-09-13 15:39:00

... tyhle praveke potvory mne vzdy fascinovaly, diky za clanek

Odpovědět


Re: ...

Eva M,2024-09-13 15:41:25

ps a arabsky poloostrov take... dnes poust a pustina - takovy krasny kus zeme, srovnatelny s indickym subkontinentem - a drive?

Odpovědět


Re: Re: ...

Jarda Ticháček,2024-09-13 17:58:23

On ten kus země tehdy ležel na povrchu Země úplně jinde, jinak vypadaly mořské proudy i proudění vzduchu.
Třeba těch pár opravdu starých lidí ze Znojemska si možná vzpomenou, jak hezké to tam bylo v dobách, kdy většina dinosaurů už desítky milionů let vesele kameněly, a primáti se tam povalovali na teplých mořských plážích.

Odpovědět


Re: Re: Re: ...

Eva M,2024-09-14 13:29:24

No to je prave ta skoda, vzdycky nekdo nekde vyhrabe nejakou prastarou potvoru, vystavi kostru, udela trojrozmernou grafiku nebo gumovy model, v lepsi pripade i hejbaci...............a...........celkovy obrazek chybi........

Sezrali a zdupali dinosauri Taklamatlan/Gobi a Arabsky poloostrov?
Proc jsou Himalaje tak vysoke a co pribouchlo Indii tak zhurta na Asii?

Proc uz nejsou u Stranske skaly u Brna lesni sloni a nosorozci, sezrali je vsechny savlozubi tygri?
Budou tam zase, az se globalne otepli?
Nebylo praclovekovi u Prezletic zima, kdyz ja mam dnes na jizni Morave 2 svetry a je teprv zari?

Same otazky.


Nechcete si nekdy strihnout nejaky pekny clanecek s panem Socbou? :)

Odpovědět




Pro přispívání do diskuze musíte být přihlášeni


Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz