Na čínských sociálních médiích se objevily záběry záhadného Stínu mraku  
Na sociální síti Weibo koluje video, které si získalo velkou pozornost. Jde o záběry dronu, pořízené zřejmě někde v Číně, které mohou zobrazovat doposud neznámý prototyp dronu, označovaného jako Stín mraku, Cloud Shadow CS-5000T. Pokud je video autentické, jde o významný technologický milník ve vývoji čínských bojových dronů.
Neznámý dron na neznámém místě. Kredit: Snímek z videa ze sítě Weibo.
Neznámý dron na neznámém místě. Kredit: Snímek z videa ze sítě Weibo.

Na čínské sociální síti Weibo se nedávno objevilo video, které získalo značnou pozornost západních analytiků. Jsou to nepříliš kvalitní záběry letu dronu, přičemž není jasné, kdy a kde byly záběry pořízeny, ani co na nich vlastně je. Video rozbouřilo debaty, z nichž vyplývá, že by mohlo jít o doposud neviděný prototyp dronu Cloud Shadow CS-5000T, čili Stínu mraku.

 

Experimentální dron X-47B (2015). Kredit: US Navy, Wikimedia Commons.
Experimentální dron X-47B (2015). Kredit: US Navy, Wikimedia Commons.

Záběry zřejmě ukazují stealth tryskový dron, jehož nápadná silueta nepasuje k žádnému běžně známému letounu či dronu v Číně. Pokud jde o autentické video, pak by to opravdu mohl být stealth dron s pokročilou konstrukcí, který by potvrzoval čínské pokroky ve vojenských technologiích, zejména pokud jde o drony.

 

Northrop Grumman B-2 Spirit. Kredit: U.S. Air Force photo/Staff Sgt. Bennie J. Davis III,Wikimedia Commons.
Northrop Grumman B-2 Spirit. Kredit: U.S. Air Force photo/Staff Sgt. Bennie J. Davis III,Wikimedia Commons.

V takovém případě by šlo o prototyp či technologický demonstrátor, s nímž si čínští tvůrci ověřují fungování nových technologií.

 

Zároveň je jasné, že podobné zprávy je nutné brát s nadhledem. Lze si jen velmi obtížně představit, že by čínští cenzoři nechali na síti Weibo, nad kterou mají prakticky absolutní kontrolu, kolovat záběry něčeho, co by si přáli zamlčet nebo utajit. Mohlo by jít o vzkaz Západu, kterým Čína dává najevo, že pracuje na své bojeschopnosti v ostře sledovaném odvětví stealth dronů.

 

Zdá se, že záběry ukazují dron založený na konstrukci samokřídla, bez tradičního ocasu a trupu letounu, podobně jako třeba americký strategický bombardér Northrop Grumman B-2 Spirit. Takový designu ukazuje, že cílem bylo co nejvíce omezit odpor vzduchu, zvýšit rychlost letounu, a také podpořit jeho stealth vlastnosti.

 

Pokud bude potvrzena existence dronu Cloud Shadow CS-5000T uvedených vlastností, půjde o významný milník ve vývoji čínských technologií dronů. Podle analytiků by se to mohlo podepsat na trhu s těmito bojovými prostředky. Čína nicméně doposud celou záležitost nekomentovala, ani neupřesnila informace o Stínu mraku.

 

Video: Chinese Stealth Drone Cloud Shadow CS-5000T Spotted : Technology Demonstrator or Combat Drone?

 

Literatura

Dagens.com 4. 9. 2024.

Defence Blog 3. 9. 2024.

Datum: 09.09.2024
Tisk článku

Související články:

Čína flirtuje s autonomními doprovodnými drony     Autor: Stanislav Mihulka (02.09.2019)
Turecko představilo pokročilý bojový stealth dron ANKA-3     Autor: Stanislav Mihulka (22.03.2023)
Kratos odtajnil vyvíjený pokročilý stealth dron Thanatos     Autor: Stanislav Mihulka (05.11.2023)
BAE Systems předvedli v Rijádu nový a zcela záhadný dron     Autor: Stanislav Mihulka (08.02.2024)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz