Americká armáda testuje robotické psy s puškou proti dronům  
Na nedávném cvičení s ostrou střelbou „Operation Hard Kill,“ zaměřené na hrozbu dronů, se objevil robopes Ghost Robotics Vision 60, vybavený malou bojovou stanicí se soustavou senzorů a zaměřovacích systémů, na které byla instalovaná puška typu AR-15. Trurl a Klapacius by byli ze čtyřnohého lovce dronů nadšeni.
Čtyřnohý lovec dronů. Kredit: US Army (video capture).
Čtyřnohý lovec dronů. Kredit: US Army (video capture).

V současné době je jasné, že drony, především malé, levné a smrtící improvizované FPV drony, řízené šikovným operátorem a vybavené účinnou bojovou hlavicí, představují zásadní technologický zvrat ve vojenských střetech. Potvrzují to každodenní zkušenosti z ukrajinských bojišť nebo třeba z doutnající Levanty, kde se to těmito malými zabijáky jen hemží. Jsou velmi účinné a stále proti nim neexistuje robustní obrana.

 

Detail bojové stanice protidronového robopsa. Kredit: US Army (video capture).
Detail bojové stanice protidronového robopsa. Kredit: US Army (video capture).

Americká armáda horečnatě vyvíjí a testuje rozmanité metody boje proti této nové hrozbě, jedno technologické cvičení střídá druhé. Objevují se rozmanité pozoruhodné koncepty a všichni jsou zvědaví, jaká technologie se stane receptem na FPV drony. Mezi nejnovějšími přírůstky se nedávno objevil fascinující robotický pes vybavený senzory a puškou, který by se mohl stát lovcem dronového potěru. Tohle už dosahuje rozměrů Kyberiády, pokladu satirické science-fiction od Stanisława Lema.

 

Mariňáci testují komerčního robopsa s protitankovou střelou M72. Kredit: USMC.
Mariňáci testují komerčního robopsa s protitankovou střelou M72. Kredit: USMC.

Technologicky vyspělé armády věnují robotickým psům stále větší pozornost. V tomto případě se na cvičení s ostrou střelbou nazvaném „Operation Hard Kill,“ které nedávno proběhla ve Fort Drum, stát New York, pod taktovkou zde sídlící 10. horské divize a armádního výzkumného centra Development Command-Armaments Center (DEVCOM-AC), objevil robotický pes Vision 60 společnosti Ghost Robotics v protidronové konfiguraci. Podle loga se na jeho vývoji zřejmě podílela laboratoř Applied Physics Laboratory (APL) na Johns Hopkins University.

 

Jak je patrné na dostupných snímcích a videích, robopes Vision 60 byl na lov dronů vybaven malou bojovou stanicí v přední části těla. Na této stanici byla instalovaná puška typu AR-15 a relativně velký elektrooptický systém, zřejmě se schopností infračerveného/termálního zobrazování, a také laserový zaměřovací systém. Na zadním konci těla měl robopes držák s kamerou typu GoPro.

 

Rovněž je patrné, že operátoři ovládají zbraň robopsa pomocí tabletu. Není sice detailně jasné, jak funguje zaměřování cílů, ale při lovu na malé a hbité drony je nutné počítat s tím, že zaměřování musí být do jisté míry automatické. Jak uvádí Joseph Trevithick na platformě The Warzone, americká armáda nedávno získala sofistikované systémy pro automatické zaměřování palných zbraní série SMASH izraelské společnosti Smart Shooter, které by určitě bylo možné pro robopsy použít.

 

Co mohou robopsi přinést do bouřlivě se rozvíjejícího odvětví protidronové obrany? Kromě toho, že nevystavují přímému riziku lidské operátory, se mohou dostat na místa pro lidi nedostupná a rozšířit tím možnosti obrany proti dronům. Tím není řečeno, že by se robopsi stali zázračným řešením problémů s drony, pokud se ale osvědčí, mohou se stát součástí komplexních obranných systémů.

 

Video: Soldiers contribute to innovative unmanned capabilities as part of operation Hard Kill at Fort Drum

 

Video: Ghost Robotics

 

Literatura

The Drive/ Warzone 7. 8. 2024.

Datum: 20.08.2024
Tisk článku

Související články:

Robotický pes Vision-60 dostal pořádnou pušku     Autor: Stanislav Mihulka (15.10.2021)
Izraelský dron SMASH Dragon pálí střelnou zbraní na statické i pohyblivé cíle     Autor: Stanislav Mihulka (13.01.2022)
Thermonator je inteligentní robotický pes s plamenometem     Autor: Stanislav Mihulka (29.06.2023)
Swarm Wars: Pentagon uspořádal zatím nejnáročnější cvičení protidronové obrany     Autor: Stanislav Mihulka (27.07.2024)



Diskuze:

Robopes

Tomáš Vals,2024-08-24 10:49:04

Průchodnost terénem.
Nosnost.
Cena.
Množství.
Dostupnost.
Zranitelnost.
Není to špatný nápad proti dronům, řekl bych. l bych.
Protizbraň?

Odpovědět

Robopes

Tomáš Vals,2024-08-24 10:49:01

Průchodnost terénem.
Nosnost.
Cena.
Množství.
Dostupnost.
Zranitelnost.
Není to špatný nápad proti dronům, řekl bych. l bych.
Protizbraň?

Odpovědět

Robopes

Tomáš Vals,2024-08-24 10:49:01

Průchodnost terénem.
Nosnost.
Cena.
Množství.
Dostupnost.
Zranitelnost.
Není to špatný nápad proti dronům, řekl bych. l bych.
Protizbraň?

Odpovědět

Jak to budou nabíjet?

Radim 112,2024-08-21 10:10:31

Podle těch fotek v článku tam mají namontovanou AR15, která má 30 nábojů. Jak to chtějí řešit? Po vystřílení zásobníku se bude vždy vracet k operátorovi? V případě toho granátometu se bude vracet po každé ráně? Takhle odhalí operátora a navíc nejvíce energie z baterek spotřebuje při běhání pro munici.....

Odpovědět


Re: Jak to budou nabíjet?

D@1imi1 Hrušk@,2024-08-21 12:07:48

Říká se tomu "proof of concept". Nejdřív je potřeba prokázat, jestli ten robopes dokáže účinně sestřelovat drony a pak teprve má smysl investovat miliony do vývoje palebného systému, který bude robotovi šitý na míru. Což AR-15 sice není, ale pro účely vývoje a testování postačuje a vývoj už je dávno hotový.

Jinak kolik myslíte, že malý dron přežije zásahů z AR-15? I kdyby robopes potřeboval plný zásobník na sundání jednoho dronu a pak byl zbytečný, je to furt lupší než si nechat létat cizí dron nad svými pozicemi. Nebo myslíte, že ne?

Odpovědět

Klíčová je detekce a zaměření

Martin Prokš,2024-08-21 00:08:10

Dobrý den,

To co je na těch dronech problém je, že jsou malé a jsou špatně vidět. Prostě mají malý ODRAZ v běžných spektrech na kterých jsme zvyklí se dívat vizuálně, nebo používat radar.

Nicméně je jedna věc, dle které by podle mě šli velmi dobře detekovat. Ty drony VYSÍLAJÍ zpátky k operátorovi obraz + letová data. To znamená, že aktivně září na nějakých frekvencích a to poměrně velkým výkonem, aby operátor na několik kilometrů ten obraz dokázal zachytit. Takže to chce něco jako TAMARA, nebo VĚRA, které budou operovat na pásmech typických pro tyto drony. Vůbec nemusí louskat komunikaci, vůbec nemusí řešit přesnou frekvenci. Stačí že dokáží detekovat a zaměřit zářič v daném pásmu. Detekční dosah by stačil 3-5 km a tomu bude odpovídat i poměrně malá potřebná velikost takového pasivního radaru (vzdálenost jednotlivých antén od sebe).

A pak do toho směru natočit obyčejnou kameru na základně se dvěma stupni volnosti a do obrazu té kamery vložit na správné místo červený bod, nebo jakoukoli dobře viditelnou značku, kde je ten zářič. A můžete vizuálně zaměřovat, počítat trajektorii a náměry... na to stačí i něco jako arduino v ten moment.

A když něco takového implementujete na létající platformu (větší dron), tak máte skvělý průzkumný prostředek pro přehled bojiště. Uvidíte okolo letící drony, plus všechny rušičky v detekčním dosahu, pozice operátorů dronů a další zdroje vyzařování, které svým vyzařováním prozradí svou polohu...

Ale to je jen taková fantazie...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz