Rudá planeta je plná vody. Ale ukrývá se uprostřed marťanské kůry  
Je to ironie. Pokud mají geofyzici pravdu, voda Marsu nezmizela do okolního vesmíru, tedy přinejmenším její část. Zdá se, že nasákla do střední části marťanské kůry, kde vyplňuje praskliny a pukliny. Být na povrchu Marsu, sahala by do výšky 1-2 kilometrů. Takhle je ale nejspíš mimo náš dosah, pokud neprovrtáme 11,5 až 20 kilometrů.
Mars ve skutečných barvách. Snímek pořídila sonda Rosetta v únoru roku 2007 během průletu kolem planety. Kredit: ESA & MPS for OSIRIS. CC BY-SA 3.0
Mars ve skutečných barvách. Snímek pořídila sonda Rosetta v únoru roku 2007 během průletu kolem planety. Kredit: ESA & MPS for OSIRIS. CC BY-SA 3.0

Mars je zmrzlý, suchý a očividně prázdný. Přesto, tedy pokud se planetární geofyzici nepletou, je na Marsu ohromné množství vody. Má to ale háček, pokud se nestane nějaký nepravděpodobný zázrak, je pro nás tahle voda, bohužel, nejspíš nedostupná.

 

Voda uprostřed marťanské kůry. Kredit: James Tuttle Keane & Aaron Rodriquez, Scripps Institute of Oceanography.
Voda uprostřed marťanské kůry. Kredit: James Tuttle Keane & Aaron Rodriquez, Scripps Institute of Oceanography.

Vědci tuto pozoruhodnou novinu vyčetli z dat amerického robotického geologa InSight. Odhadli, že se v kůře Marsu ukrývá tolik vody, že by to celou rudou planetu ponořilo do hloubky 1-2 kilometrů. Zní to jako dobrá zpráva. Mars tedy o prakticky všechnu vodu nepřišel, když se tam před více než 3 miliardami let (zřejmě) ztratily povrchové oceány.

 

Kolonisté si ale zřejmě na tuhle vodu musejí nechat zajít chuť, i když kdo ví, je to jiný svět a může mít po ruce ještě další překvapení, která by změnila situaci. Dotyčná voda, pokud se vědci nepletou, je totiž nasáklá do prasklin a pórů uprostřed marťanské kůry, někdy mezi 11,5 a 20 kilometry pod povrchem rudé planety. Na Zemi je ohromnou výzvou vyvrtat jediný kilometr a rekordní vrt sahá do hloubky cca 12,3 kilometrů. Na Marsu? To se teprve ukáže.

 

Vashan Wright. Kredit: Scripps Institution of Oceanography.
Vashan Wright. Kredit: Scripps Institution of Oceanography.

S novým objevem se ihned vyrojily zatím zcela fantastické spekulace, že by v takovém „nasáklém“ oceánu mohl existovat život.

 

Logo. Kredit: Scripps Institution of Oceanography.
Logo. Kredit: Scripps Institution of Oceanography.

Žádné důkazy pro to samozřejmě v tuto chvíli nejsou, ale můžeme se obávat, že se z možné existence života v hlubinách stane argument, který bude nepříjemně komplikovat další průzkum Marsu, už tak dost svázaný někdy až maniakální opatrností.

 

Prozatím lze souhlasit s Vashanem Wrightem, že pochopení historie vody na Marsu je zásadní pro studium evoluce klimatu, povrchu rudé planety i jejího vnitřku. Teď jsme díky jejich výzkumu získali užitečný bod, od něhož se můžeme odrazit. Jak se zdá, (téměř) veškerá voda Marsu se neztratila ve vesmíru, jak si až donedávna mnozí mysleli.

 

Wrightův kolega Michael Manga z University of California Berkeley nešetří chválou na misi InSight, která velkolepě překonala již tak nemalá očekávání. Díky této robotické sondě jsme získali spoustu nových informací o vnitřku rudé planety a o jevech, které se tam odehrávají. Vystopování vody Marsu se teď stalo lahodnou třešničkou na dortu.

 

Video: Understanding The World: Summer 2022 Film Week with featured researcher Vashan Wright

 

Video: Scientists Discover Liquid Water Reservoir Deep Inside Surface of Mars

 

Literatura

UC Berkeley 12. 8. 2024.

PNAS 121: e2409983121.

Datum: 14.08.2024
Tisk článku

Související články:

Kdy byla naposledy na Marsu jezera?     Autor: Lukáš Houška (27.09.2016)
Pošleme na Mars geneticky vylepšené astronauty a kolonisty?     Autor: Stanislav Mihulka (12.11.2019)
O strastech hledání markerů současného nebo minulého života na Marsu     Autor: Václav Diopan (08.09.2020)



Diskuze:

Pepa Nováků,2024-08-15 23:13:54

K té hloubce vrtání, to je snad limitováno tlakem, potažmo teplotou, což jsme vlastně u gravitace (výrazně nižší na Marsu) a podpovrchové teploty (výrazně nižší na Marsu), nebo ne? Samozřejmě chápu, že pořídit na Marsu vrtnou soupravu není jen tak.

Odpovědět


Re:

Petr Slachta,2024-08-16 08:27:15

Doufám, že Elon už má rozpracované projekty na marsovske vrtne soustavy :-)

Odpovědět

Hloubka vrtu

František Kroupa,2024-08-15 20:14:25

Neřekl bych, že vyvrtat na Zemi jediný kilometr je nějaká zvláštní výzva; tedy možná dnes, ale rozhodně ne za bývalého režimu. Nejhlubší důl (sic!) u nás, šachta 16 na Příbramsku, měl hloubku 1838 m (dosažena v roce 1975). Nejhlubší vrt jako takový dosáhl hloubky 6506 m (roku 1982), nalézá se na Valašsku těsně pod obcí Jablůnka, má číslo 475081. Podle geomapy je nyní v rybníce, ten už asi podle seznamácké mapy vyschl.

https://mapy.geology.cz/vrtna_prozkoumanost/

Odpovědět


Re: Hloubka vrtu

Marcel Brokát,2024-08-18 11:38:38

No on to není technický problém takového významu jak se obecně předpokládá. Najděte tam nějaký produkt vesmíru, který kapitalista prodá nebo zařiďte aby EU vyhlásila kolektivní úkol a zadotovala ho a vrtat se bude "i skrz jádro planet" o sto šest...

Odpovědět

Proc?

Zdenek Mazanec,2024-08-15 15:27:25

Bylo by odvazne se autoru zeptat, proc se voda mela zasaknout, jakym mechanismem, co ji tam tak dlouho drzi a z jakych dat vlastne soudi, ze tam skutecne je?
Posledni dobou se vsude jen hemzi teorie o dostupnosto vody tam ci onde, ale podlozene seriozni teorii a/nebo daty to nema skoro nikdo.

Odpovědět


Re: Proc?

Bořek Mátl,2024-08-15 15:56:27

Nález minerálů obsahujících vodu, jako třeba hematit. Nález ledu na marsovských čepičkách, to vše je důkaz, že tam voda dříve byla... měření seismiky při dopadu meteoritů naznačuje, kde ta zbylá voda by měla být.

Odpovědět


Re: Proc?

Martin Šíra,2024-08-15 16:28:05

Normálně se odvážně ptejte, a pak čtěte. Odpovědi na otázky (aspoň některé) dostanete v odkazovaném článku publikovaném v PNAS. Už jen Váš dotaz "z jakych dat vlastne soudi" lze odpovědět pouhým přečtením abstraktu, z něhož vybírám:
" We use rock physics models and Bayesian inversion to identify combinations of lithology, liquid water saturation, porosity, and pore shape consistent with the constrained mid-crust (∼11.5 to 20 km depths) seismic velocities and gravity near the InSight lander. "

Odpovědět


Re: Proc?

F M,2024-08-16 22:44:09

K oboum relevantní příspěvkům přidám třetí, z jiného pohledu. Předmětem studie není vysvětlit kde se voda vzala, to jen zmiňují odkazem na starší práce. Rozebírají data získaná misí a naměřená data jim dávají výsledek blízký/nejbližší tomu (ta citace abstraktu výše) +"Stávající data nejlépe vysvětluje střední kůra složená z rozbitých vyvřelých hornin nasycených kapalnou vodou". Sílu toho důkazu nejsem schopný posoudit.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz