Prastaré kratony byly vyzvednuty nezměrnými tektonickými vlnami  
Když se lámou kontinenty v riftových zónách, dochází k narušení zemského pláště. Ten se rozvlní přízračnými vlnami, které se šíří geologickou rychlostí 15-20 km za milion let a vyzvedávají kratony, stabilní jádra kontinentů. Při tom vznikají masivní a divácky velmi atraktivní ostré srázy, eskarpmenty.
Great Escarpment, Drakensberg. Kredit: Diriye Amey, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.
Great Escarpment, Drakensberg. Kredit: Diriye Amey, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.

Geologové už dlouho vědí, že lámání tektonických desek v riftových zónách souvisí s vyzdvižením kratonů, prastarých center kontinentů, často tak o kilometr, při čemž vznikají dechberoucí masivní srázy, známé pod poněkud odrazujícím označením eskarpment (escarpment). Jsou to impozantní útvary, vlastně jedny z nejúžasnějších, jaké lze na Zemi vidět. Kdo kdy viděl Dračí hory, tuší, o čem je řeč. Pro vědce je ale záhadou, jak vlastně vznikají. Riftové zóny a eskarpmenty totiž obvykle oddělují dlouhé časové úseky a nebylo jasné, zda nejde o projevy odlišných mechanismů.

 

 

Thomas Gernon. Kredit: T. Gernon.
Thomas Gernon. Kredit: T. Gernon.

 

Thomas Gernon z britské University of Southampton a jeho kolegové prostudovali tři ikonické soustavy eskarpmentů, které vznikly v souvislosti s rozlámáním Gondwany. Jedna z nich se nachází podél indického pobřeží, v délce asi 2 tisíce kilometrů, kde jako součást Západního Ghátu představuje okraj Dekánské plošiny. Druhá studovaná soustava eskarpmentů je v Brazílii a v délce asi 3 tisíce kilometrů obepíná Brazilskou vysočinu. Třetí soustavou je Velký eskarpment jižní Afriky, který je okrajem jihoafrické Centrální plošiny a táhne se do omračující délky 6 tisíc kilometrů.

 

Badatelé analyzovali topografické mapy a geologické poměry ve studovaných oblastech a provedli počítačové simulace. Z nich vyplynulo, že kontinentální rifty narušují zemský plášť a rozpoutávají v něm gargantuovské tektonické vlny, které se vlní v hlubinách směrem k centru příslušného kontinentu. Následně analyzovali již existující data o minerálech, která ukázala, že k vyzdvižení kratonů po vytvoření kontinentálních riftů dochází zhruba ve stejnou dobu a stejnou rychlostí, když se pod nimi valí vlnění zemského pláště.

 

Logo. Kredit: University of Southampton.
Logo. Kredit: University of Southampton.

 

Gernon a spol. jsou na základě toho přesvědčeni, mezi kontinentálními rifty a vyzdvižením kratonů, při němž vznikají eskarpmenty, je zásadní souvislost. Jde o různé projevy jednoho a téhož procesu. Je to geologická koevoluce. Vlnění zemského pláště je naprosto přízračné a fascinující. Vlny postupují rychlostí asi 15 až 20 kilometrů za 1 milion let. Přesto dramaticky mění vzhled krajiny, pod kterou tyto vlny projdou.

 

Zdá se, že tektonické vlny v zemském plášti do jisté míry uvolňují „kotvy “ kontinentů na rozhraní zemské kůry a pláště. Kratony pak snadněji „plavou“ na zemském plášti a stoupají směrem vzhůru. Na zemském povrchu pak na kratony během dlouhých milionů let působí nezastavitelné síly eroze, které z kratonů obrušují hmotu. Kratony jsou postupně lehčí, stoupají o to víc – až se nakonec stabilizují v divácky velmi atraktivní pozici, jakou známe dnes. Jak upozorňuje Gernon, k podobným procesům docházelo i při dřívějších lámáních tektonických desek, když se rozpadaly předešlé generace superkontinentů, ale tehdejší eskarpmenty už prakticky zahladily následné geologické procesy.

 

Video: VKC November 2023 - Thomas Gernon (University of Southampton)

 

Video: The Great Drakensberg Escarpment

 

Literatura

Live Science 7. 8. 2024.

Nature 632: 327–335.

Datum: 14.08.2024
Tisk článku

Související články:

Hlubiny Země skrývají ohromný poklad diamantů. Ale je nepřístupný     Autor: Stanislav Mihulka (17.07.2018)
Zalednění Antarktidy přivodil tektonický posun     Autor: Josef Pazdera (26.11.2021)
Pohyby tektonických desek spouštějí apokalyptický vulkanismus     Autor: Stanislav Mihulka (12.09.2022)
První kontinenty Země se ponořily do hlubin, aby se pak zase objevily     Autor: Stanislav Mihulka (22.09.2022)
Superpočítače odhalily nezměrné sloupy horka, které pohánějí diamantové erupce     Autor: Stanislav Mihulka (09.05.2023)



Diskuze:

Vlny pomalejší než drift ?

Florian Stanislav,2024-08-15 10:16:49

Vlny 15 až 20 kilometrů za 1 milion let = 15-20 mm za rok.
Kontinentální drift ( dnes) 0-100 mm za rok, Atlantik se zešiřuje asi o 4 cm/rok.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz