Zkáza po dopadu planetky se vypálila do genomu ptáků  
Když před 66 miliony let dopadla u dnešního Yucatánu planetka a ukončila křídu i celé druhohory, některé linie tehdejších organismů to přežily a následně zažily explozi diverzity. Jejich genomy dnes představují cenné svědectví o tehdejších apokalyptických časech. Ptáci jsou výtečným příkladem.
Lelkoun sundský, moderní design dinosaura. Kredit: TonyCastro, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.
Lelkoun sundský, moderní design dinosaura. Kredit: TonyCastro, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.

Ptáci jsou dinosauři z linie maniraptorů, jedna z jejich skupin, která si vylosovala šťastný osud a přežila mnohem déle, než jejich příbuzní. Pokud jde o vznik ptáků, je to samozřejmě poněkud ošemetná otázka, jako byste chtěli vědět, kdy vznikli Pražáci nebo punkeři. Je spíše věcí našeho formálního rozhodnutí, kdy která skupina vlastně vznikla. Každopádně k tomu ale došlo hluboko ve druhohorách, zřejmě někdy v období jury.

 

Jacob Berv. Kredit: University of Michigan.
Jacob Berv. Kredit: University of Michigan.

Dnešní starobylé linie ptáků, jako jsou běžci (Palaeognathae) nebo třeba drůbež (Galloanserae), pocházejí ze sklonku druhohor a zažily apokalyptický pád planetky s následujícím masovým vymíráním, které se jim nějak povedlo přežít. Modernější skupiny ptáků zase vznikly krátce po těchto neblahých událostech.

 

Všechno se to seběhlo už velice dávno a pro nás není snadné vyčíst z 66 milionů let starých fosilií a geologických vrstev jak to tehdy vlastně bylo. Jak ale názorně předvádí se svými kolegy Jacob Berv z americké University of Michigan, naštěstí existují i jiné zdroje informací o tehdejších dramatických událostech.

 

Logo. Kredit: University of Michigan.
Logo. Kredit: University of Michigan.

Bervův tým analyzoval genomy dnešních ptáků a jejich molekulární evoluci. V genomech vystopovali působení evolučních sil v rámci exonů, tedy částí genů, podle nichž se vyrábějí proteiny, intronů, které se naopak při úpravách mRNA vystřihávají, a také genomů mitochondrií, které fungují v buňkách do jisté míry nezávisle na jaderných genomech.

 

Nalezené stopy v genomech ukazují, že v prvních milionech let po ohromujícím masovém vymírání, jehož detailní scénář stále ještě neznáme, došlo doslova k explozi genomové diverzity. Vše nasvědčuje tomu, že k tomu došlo v těsné souvislosti se změnami v ekologii a chování tehdejších ptáků. Byly to například změny v péči o mláďata, především pokud jde rozvoj krmivých (altriciálních) druhů, které věnují značné úsilí péči o mláďata a krmí je na hnízdě. Změnila se i velikost ptáků, dnešní ptáci jsou nápadně menší, a změnil se i jejich metabolismus.

 

Jak říká Berv, uvedené změny, tedy péče o mláďata nebo velikost těla, podle všeho představují zásadní rysy biologie ptáků, které dnes dokážeme propojit se změnami na úrovni genomů. Vše nasvědčuje tomu, že události jako bylo nejmladší masové vymírání, které ukončilo křídu a zahájilo třetihory, se organismům propalují až do jejich DNA.

 

Video: How Avian Dinosaurs (Birds) Survived the Asteroid Impact that Killed Non-Avian Dinosaurs | GEO GIRL

 

Literatura

Science Alert 12. 8. 2024.

Science Advances online 31. 7. 2024.s

Datum: 13.08.2024
Tisk článku

Související články:

Jak drtivý byl dopad planetky na konci křídy     Autor: Vladimír Socha (20.09.2023)
Jak si vedli po impaktu na konci křídy bezobratlí     Autor: Vladimír Socha (03.05.2024)
Jak ptáci unikli vyhynutí na konci křídy     Autor: Vladimír Socha (19.06.2024)



Diskuze:

vypalování

Eva M,2024-08-13 18:28:35

"V genomech vystopovali působení evolučních sil v rámci exonů, tedy částí genů, podle nichž se vyrábějí proteiny, intronů, které se naopak při úpravách mRNA vystřihávají, a také genomů mitochondrií, které fungují v buňkách do jisté míry nezávisle na jaderných genomech."

.... "vystopovali působení evolučních sil"...

Tak jsem klikla kvůli zvědavosti na to "vypalování" --- popis spíš připomíná "přestavění lega.

O vystopovaných "evolučních silách" nic moc; ;-) celkový dojem je, že budoucnost živočišstva patří fotosyntéze...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz