Morální nálada: Základní lidské hodnoty se mění podle ročních období  
Morální hodnoty často vnímáme jako maják, který nám ukazuje cestu bouřlivou realitou. Poslední dobou ale vychází najevo, že tenhle maják je až překvapivě ve vleku pocitů, dojmů a emocí. Teď tomu nasazuje korunu výzkum, podle něhož se základní hodnoty konzervativního či autoritářského typu v populaci mění v průběhu roku. Na jaře a na podzim jsou silnější, v létě a v zimě slábnou.
Roční období mají vliv na morálku. Kredit: J.hagelüken, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.
Roční období mají vliv na morálku. Kredit: J.Hagelüken, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.

Mnozí lidé, včetně politiků či významných osobností, rádi považují morální hodnoty za úhelný kámen, který drží pohromadě celou společnost, ať je doba dobrá nebo zlá. Vztahují se k nim jako k majáku, díky němuž je možné přečkat bouřlivé časy. Když všechno ostatní selže, bývá zvykem právě na morální hodnoty apelovat ve víře, že jsou neměnné a že se na ně lze spolehnout.

 

Problém je, že to tak úplně nefunguje. Tedy do jisté míry ano, ale s mnoha háčky. Lidé se ve vnímání morálních hodnot mohou navzájem podstatně lišit. Vztah k morálním hodnotám se také mění během života. A jak nedávno zjistil Ian Hohm z kanadské University of British Columbia se svými kolegy, přinejmenším v některých zemích morální hodnoty znatelně kolísají v průběhu roku. Jinak řečeno, do našich základních hodnot podstatně mluví roční období.

 

Ian Hohm. Kredit: University of British Columbia.
Ian Hohm. Kredit: University of British Columbia.

Webový portál Yourmorals.org, který provozují sociální psychologové, od roku 2009 shromažďuje pomocí dotazníků data o tom, jak účastníci experimentu podporují pětici sledovaných morálních hodnot. Jde o 1. loajalitu, oddanost skupině a udržování vztahů v rámci skupiny, 2. autoritu, následování vedení a respektování pravidel, 3. čistotu (v religiózním smyslu), důraz na posvátnost a dodržování tradic, 4. péči, laskavost a předcházení ubližování jiným, 5. spravedlnost, rovné zacházení se všemi.

 

První tři, tedy loajalitu, autoritu a čistotu badatelé označují jako „spojující“ (binding), protože mají blízko ke skupinovým normám. Rovněž úzce souvisejí s dnešním politickým konzervatismem. Zbylé dvě, tedy péči a spravedlnost, považují za více liberální, protože se orientují spíše na individuální práva. Podle dřívějších výzkumů všechny tyto hodnoty ovlivňují úsudky lidí o tom, co je správné a co špatné.

 

„Konzervativní“ morální hodnoty v průběhu let. Kredit: Evolutionary Social Cognition Laboratory at UBC.
„Konzervativní“ morální hodnoty v průběhu let. Kredit: Evolutionary Social Cognition Laboratory at UBC.

Hohm s kolegy analyzovali odpovědi více než 230 tisíc Američanů v průběhu více než 10 let. Zjistili, že vztah ke studovaným morálním hodnotám se mění během roku. Jde především o „spojující,“ tedy konzervativní (nebo z jistého úhlu pohledu autoritářské) hodnoty, na které Američané dávají větší důraz na jaře a na podzim.

 

Je to sezónní cyklus morální nálady, který byl ve sledovaném období víceméně stabilní. Podobný sezónní cyklus konzervativních hodnot ukazují i menší soubory dat z Kanady a Austrálie, ale nikoliv z Velké Británie. Rovněž vyšlo najevo, že letní pokles podpory konzervativních hodnot je více výrazný v oblastech, kde panují extrémnější klimatické rozdíly mezi ročními obdobími.

 

Badatelé také použili data o úzkosti a vystopovali nápadnou souvislost zmíněného sezónního cyklu morální nálady se sezónním cyklem úzkosti. Jak uvádí vedoucí výzkumného týmu psycholog Mark Schaller, Američané jsou více úzkostliví na jaře a na podzim, což je v souladu s nárůstem preferencí pro konzervativní hodnoty. Je to logické, doslova biologicky dané. Když se lidé bojí, hledají útěchu tam, kde vždy během historie byli v největším bezpečí – ve své tlupě, i když dnes může být taková tlupa zcela virtuální.

 

Podle autorů studie mají jejich zjištění dalekosáhlé důsledky se značným vlivem na fungování lidské společnosti. Například, načasování voleb v rámci roku může mít podstatný vliv na jejich výsledek, obzvláště ve vyrovnaně rozdělených společnostech, kterých je dnes mnoho. Stejně tak může hrát velkou roli načasování soudních procesů a právních rozhodnutí. Příklon ke konzervativním hodnotám obecně znamená méně tolerance. Během roku se může citelně měnit postoj společnosti k pandemickým opatřením či kampaním veřejného zdraví. Stejně tak se s ročními obdobími mohou měnit skupinové předsudky vůči odlišnostem, ať už jakéhokoliv druhu.

 

V různých zemích a kulturách se vztah sezonality k morálním hodnotám bude nejspíš lišit. Každopádně to ale bude velmi zajímavé dál zkoumat. Hohm a spol. každopádně opět potvrzují, jak velice důležité jsou ve fungování společnosti pocity a emoce. Vlastně z jistého úhlu důležitější než „morální hodnoty.“ Pokud nechceme, aby se společnost stala rukojmím bezskrupulózních politiků, odvolávajících se na „tradiční“ nebo třeba „rodinné“ hodnoty, nabízí se jako řešení usilovat o to, aby co nejvíce lidí cítilo co nejméně úzkostně.

 

Video: Nature & Nurture #35: Dr. Mark Schaller - The Behavioral Immune System

 

Literatura

University of British Columbia 6. 8. 2024.

PNAS 121: e2313428121.

Datum: 10.08.2024
Tisk článku


Diskuze:

Pavol Hudák,2024-08-12 09:46:19

Moj respekt k ludstvu sa kazdym rokom znizuje. Vacsina ludi su hlupe ovce.

Odpovědět


Re:

Jan Pastrnak,2024-08-12 10:29:08

Suhlas a vyska mojho despektu sa zvysuje. Asi nikdy nepochopim toho, kto vymyslel, ze vraj homo sapiens (a moderny 2x)

Odpovědět


Re: Re:

F M,2024-08-12 12:49:25

Nadhodil bych změnu těch "lidských hodnot" v čase a společnosti. Fašismus, otrokářství, čarodějnice atd. To vše bylo ve své době/společnosti (interně) morální a v nejlepším souladu s lidskými hodnotami. To, že současným lidským hodnotám záleží na hodnotě lidského života daleko více a dokonce i na jeho kvalitě, považuji za největší výdobytek pokroku a rozvoje lidské společnosti (ale zase jen na základě svých lidských/moralních hodnot). A obratem současný, zatím mírný, obrat v tomto kurzu se mi příliš nelíbí a považuji ho v současnosti pro nižší desítky, potenciálně 90+, procent populace nebezpečný.

Odpovědět

Odchylka

Mintaka Earthian,2024-08-12 07:42:45

Jestli tomu dobře rozumím, tak ten sezónní odchyl je, podle grafu, cca 0.4 procenta?

Odpovědět


Re: Odchylka

F M,2024-08-12 12:37:26

K článku je omezený přístup takže vám nemohu odpovědět úplně konkrétně a jistě. Ale jsem si prakticky jistý (vtipné prohlášení), že nejde o procenta. Nejpravděpodobněji to bude nějaká "interní", přímo v tom výzkumu (méně pravděpodobně oboru) nastavená stupnice u které bez podrobnějšího rozboru netušíme co to přesně znamená, ale nepodceňoval bych to hned.
Popravdě, mne překvapuje, že to někoho překvapuje, tedy existence tohoto jevu. Vliv "sezón" na "náladu" a její až/i na ty morální hodnoty je myslím očividný, i když pravda je dost skrytý tím, že většina lidí "jede na stejné vlně". Bylo by zajímavé vidět ty výsledky konkrétněji, zvlášť ty praktické souvislosti.

Odpovědět

to

Eva M,2024-08-11 20:44:34

tomu nasayuje přímo korunu padesát :)

Odpovědět

pobavilo

Zdeno Janeček,2024-08-11 13:26:10

a jak se to projevuje, na jar sadime rajcata a na podzim je snime ??

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz