Královská mincovna otevřela zlatý důl s použitými plošnými spoji  
Elektronického odpadu je čím dál tím víc. Představuje ohromný poklad, protože obsahuje nemalé množství zlata a dalších cenných látek. V jeho těžbě hledá novou příležitost britská mincovna Royal Mint, které je jasné, že mince už zřejmě nečeká oslnivá budoucnost. Na rozdíl od recyklace a dalšího zpracování drahých kovů.
Zlatý prsten z e-odpadu, kolekce 886. Kredit: Royal Mint.
Zlatý prsten z e-odpadu, kolekce 886. Kredit: Royal Mint.

Britská Královská mincovna (Royal Mint), která dnes sídlí v malebném městě Llantrisant na jihu Walesu, má velmi dlouhou historii, kterou počítá od symbolického roku svého založení 886 našeho letopočtu. Po celou tu dobu se věnuje ražbě mincí a výrobě dalších předmětů z drahých kovů. Přestože je Královská mincovna stále předním britským výrobcem takových komodit, dnešní doba se stále více odvrací od mincí. Proto musí hledat nové příležitosti.

 

Plošné spoje jsou zlatý důl zítřka. Kredit: Royal Mint.
Plošné spoje jsou zlatý důl zítřka. Kredit: Royal Mint.

Jak se zdá, Královská mincovna teď zkouší štěstí ve stále ještě velmi mladém odvětví elektronického odpadu. Ve Velké Británii je to dobrá volba, protože jsou druhým největším producentem tohoto typu odpadu na světě, pokud jde o množství e-odpadu na hlavu. V roce 2022 bylo ve světě vyhozeno asi 62 milionů tun použitých elektronických zařízení. Přitom není tajemstvím, že elektronický odpad obsahuje jak toxické látky, tak i velmi cenné prvky. Množství elektronického odpadu navíc stále stoupá. V roce 2030 se očekává 82 milionů tun ročně.

 

Logo. Kredit: Royal Mint.
Logo. Kredit: Royal Mint.

Podle Královské mincovny se v dnešní době recykluje méně než 20 procent elektronického odpadu. Zároveň je téměř neuvěřitelných 7 procent veškerého zlata uloženo v elektronických zařízeních, většinou v deskách plošných spojů. V elektronickém odpadu by měly být k dispozici drahé kovy v hodnotě kolem 57 miliard dolarů.

 

Královská mincovna využívá svých zkušeností a snaží se nejen recyklovat elektronický odpad, ale také navázat dalším zpracováním recyklovaného zlata. V jižním Walesu nedávno otevřeli továrnu o rozloze 3 700 metrů čtverečních, která by měla zpracovat 4 tisíce tun desek plošných spojů ročně.

 

Tato továrna využívá ke zpracování elektronického odpadu proces vyvinutý kanadskou společností Excir. Zahrnuje rozlámání desek plošných spojů a jejich namáčení v chemikálii šetrné vůči životnímu prostředí, která uvolňuje zlato z odpadu při pokojové teplotě. Pak už jenom stačí získat částice zlata a recyklovat je. Podle společnosti Excir je tímto způsobem možné vytěžit přes 99 procent zlata z elektronického odpadu během pár sekund.

 

Královská mincovna vyrábí z recyklovaného zlata kolekci šperků 886, která zahrnuje dva přívěsky, náramek a pečetní prsten, zhruba v ceně 1 937 až 3 805 dolarů. Recyklují také stříbro, tentokrát z rentgenových filmů. Z něho rovněž vyrábějí šperky, které je možné pořídit od zhruba 285 dolarů. Generální ředitelka Anne Jessoppová doufá, že recyklace elektronického odpadu zajistí přežití společnosti, pracovních míst i dovedností jejich specialistů.

 

Video: The Royal Mint | Recovering gold from electronic waste

 

Literatura

New Atlas 7. 8. 2024.

Datum: 08.08.2024
Tisk článku

Související články:

Industrie kykladské rané doby bronzové     Autor: Zdeněk Kratochvíl (19.07.2020)
„Zelená“ těžba z vulkanických slaných pramenů poskytne měď, zlato nebo lithium     Autor: Stanislav Mihulka (14.07.2021)
„Blesková“ recyklace účinně těží cenné kovy z elektronického odpadu     Autor: Stanislav Mihulka (07.10.2021)
Nanovláknový aerogel ze syrovátky velmi účinně těží zlato z e-odpadu     Autor: Stanislav Mihulka (09.03.2024)



Diskuze:

Petr Nováček,2024-08-09 16:25:43

Elektroodpad se recykluje i u nás. Nejdříve se všechno nadrtí, lehký odpad se odplaví, ze zbytku se získávají jednotlivé kovy.

Odpovědět

a co ostatni ?

Zdeno Janeček,2024-08-08 20:58:01

Přibližně 90 % odpadu je sklo s laminatem, co se planuje s tim udelat.
Dal tam bude měď, olovo, cín, hlinik, zelezo a dalsi kovy, ktere mohou byt jedovate.
Docela by mne zajimalo, co s tim udelaji ?

Odpovědět


Re: a co ostatni ?

Ludvík Urban,2024-08-09 09:22:05

Tak třeba Twitter je docela plnej lidí, co řeší britanské vody po privatizaci čističek.
Údajně se tam voda většinou čistí tak, že se čekává na silnější deště, při kterých se akumulované nečistoty splachují do moře.

Odpovědět


Re: Re: a co ostatni ?

Pavel Kaňkovský,2024-08-09 11:12:42

Rozkaz zněl jasně: katovat kosty. Nebyl čas se ptát, co všechno při tom pochcípá! ;)

Odpovědět


Re: a co ostatni ?

Pavel Kaňkovský,2024-08-09 11:08:59

Zdá se mi, že jestli dokážou vylouhovat zlato, tak ostatní prvky už budou jednodušší.
Podle https://www.bbc.com/news/articles/c6p2k11e41po chtějí recyklovat nejen zlato:
"As well as recovering gold, the company is also looking at what to do with all of the other materials that it is separating out from the circuit boards."
Na https://www.royalmint.com/gold-recovery/ skutečně píšou:
"With the help of pioneering technology, we recover a multitude of materials found in printed circuit boards. These materials include gold, silver, palladium, copper, iron, steel, aluminium, capacitors and glass fibre."
Zajímavé je, že "capacitors" zařadili mezi materiály. (A je to napsané trochu "právnickým" způsobem, že by se ten výčet dal chápat ne jako výčet toho, co získávají, ale toho, co v těch deskách je.)
Recyklace cínu je zmíněna tady https://www.independent.co.uk/news/science/royal-mint-mint-pcbs-south-wales-british-b2592310.html (stejný text je i tady https://nation.cymru/news/royal-mint-opens-new-factory-to-recover-gold-from-e-waste/ ... zajímalo by mne, kdo od koho opisoval):
"The non-precious metal that is recovered (copper, tin, steel, aluminium) is sent to other companies as a raw material to turn them into products such as sheets/bars/rods to manufacture new products."
Je tam i něco o tom procesu, že to rozpouštějí ve speciální směsi kyselin, to budou asi ty "chemikáli[e] šetrné vůči životnímu prostředí". ;)
O olovu jsem nic nenašel (i když v novější spotřební elektronice by ho už moc být nemělo).

Odpovědět


Re: Re: a co ostatni ? Draslovka Kolín:

Josef Hrncirik,2024-08-09 11:27:05

Odpovědět


Potravinářský glycin sníží spotřebu kyanidu sodného při loužení zlata z chipů o 30%

Josef Hrncirik,2024-08-09 11:29:59

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz