Hypersonická střela Mako od Lockheed Martin má klíčovou výhodu: Je levná  
Lockheed Martin od roku 2017 vyvíjejí hypersonickou raketu Mako, která by měla být v porovnání s jinými hypersonickými systémy velmi levná. Vděčí za to digitální výrobě, 3D tisku a intenzivnímu kanibalismu osvědčených komponent a technologií. Předností střely Mako by mělo být i univerzální využití pro stíhací letouny, bombardéry, ponorky i hladinová plavidla.
Hypersonická střela Mako. Kredit: Lockheed Martin.
Hypersonická střela Mako. Kredit: Lockheed Martin.

V poslední době je množí známky toho, že Pentagon konečně začal chápat drtivé ekonomické zákonitosti moderních konfliktů. Je sice skvělé mít k dispozici super rakety za miliony dolarů, ale ve skutečném boji s odhodlaným a technologicky zdatným protivníkem nejsou moc k užitku. Vzhledem k jejich ceně velitelé mohou velmi váhat, zda opravdu stisknout tlačítko. Ještě horší je, že takových zbraní může být ve výzbroji jen omezený počet. Jinak řečeno, rychle dojdou a není snadné obnovit zásoby.

 

Proto teď Pentagon horečně podporuje vývoj moderních zbraňových systémů, které by byly účinné a současně i levné, takže by bylo možné jich pořídit podstatné množství. Na tuto vlnu naskočila i společnost Lockheed Martin, která vyvíjí hypersonickou střelu Mako, pro americké letectvo i pro zahraniční zákazníky.

 

3D tištěný modul pro navigační systém Mako. Kredit: Lockheed Martin.
3D tištěný modul pro navigační systém Mako. Kredit: Lockheed Martin.

Mako je ve vývoji od roku 2017, kdy se tento projekt stal součástí programu Stand-in Attack Weapon (SiAW). Měla by to být (relativně) hypersonická raketa, což je podle komentátorů logická kombinace, v souvislosti s dramatickým posunem od bojů s tlupami povstalců k možným konfliktům s vojensky a technologicky vyspělými protivníky, v nichž hraje významnou roli objem vojenské síly.

 

Jak je v dnešní době (bohužel) zvykem, informace o střele Mako jsou jen omezené. Veřejnost se s ní seznámila teprve letos v dubnu na konferenci Sea-Air-Space 2024 v National Harbor, stát Maryland – jako s raketou „třináctek,“ tedy v nestandardních jednotkách. Měla být mít průměr 13 palců (cca 33 cm), délku 13 stop (asi 4 m), hmotnost 1 300 liber (590 kg) a schopnost nést hlavici o váze 130 liber (59 kg).

 

Letoun F-35A Lightning II se střelami Mako. Kredit: Lockheed Martin.
Letoun F-35A Lightning II se střelami Mako. Kredit: Lockheed Martin.

Pokud je známo, raketu Mako urychluje pomocný raketový stupeň na pevné palivo. Mohou ji nést letouny 5. generace, ale i řada starších typů letadel, jak stíhací a víceúčelové letouny, tak i bombardéry. Lockheed Martin se rovněž holedbají, že bude možné tyto rakety použít i na ponorkách a lodích. Univerzální povaha je zjevně další bod pro Mako, pojmenované po velmi rychlém žralokovi.

 

Maximální možná rychlost Mako ani její dosah nejsou známé. Podle konstrukce jde o zbraň určenou k boji na větší vzdálenost, v němž bude spoléhat na rychlost a stealth prvky. Vzhledem k relativně malé velikosti se vejde do pumovnice letounu F-35A Lightning II, který si jich bude moci vzít s sebou až šest najednou. Mako se také vejde do již existujících vertikálních odpalovacích systémů na plavidlech, takže nejspíš nebude nutné vyvíjet nějaké nové.

 

Jak může být hypersonická střela levná? Recept Lockheed Martin je založený na rychlém vývoji s využitím plně digitálních prostředků, 3D tisku řady komponent a intenzivnímu zapojení již osvědčených prvků a technologií. Tento přístup zároveň zajišťuje, že se Mako může uplatnit v rozmanitých typech misí. Konstrukce rakety například zahrnuje velmi levný naváděcí systém, který lze vytisknout na 3D tiskárně v různých variantách a vyměňovat podle nároků konkrétní mise.

 

Rusko s Čínou momentálně budují nové sofistikované systémy protivzdušné obrany. Levné hypersonické střely Mako by se případně mohly stát prostředkem k jejich překonání, díky kvalitě spojené s kvantitou. Zároveň je ale nutné poznamenat, že doposud není známá ani přibližná cena rakety Mako. Teprve čas ukáže, jak to s nimi vlastně je.

 

Video: Introducing Lockheed Martin's Mako™

 

Literatura

New Atlas 4. 8. 2024.

Datum: 07.08.2024
Tisk článku


Diskuze:

No neviem

Macko Pu1,2024-08-10 10:12:45

Ekonomicky zlomit cinu je velka vyzva. Nie je cena f35 vyssia ako cinskej lodky?

Odpovědět


Re: No neviem

D@1imi1 Hrušk@,2024-08-10 10:48:01

Ale ono to nemusí být levnější než srovnatelná čínská střela. Stačí, když to bude levnější, než čínská antiraketa (nebo spíš komplexní čínské řešení protivzdušné obrany, protože jak už tu zaznělo, ty antirakety by letěly spíš dvě a navíc by na lodi zabíraly místo pro jiné útočné rakety).

Odpovědět

levné to určitě bude

David Pešek,2024-08-08 13:32:28

ale použitelnost? Raketový motor na tuhá paliva nejde regulovat, prostě se jednou zapálí a dokaď nevyhoří tak poskytuje tah, nebude to přesné ani moc ovladatelné a s tou relativně malou hlavicí ani moc destruktivní, ale bude to levné, nedostatky budou muset nahnat množstvím, to připomíná Sověty v 2.světové válce

Odpovědět


Re: levné to určitě bude

Vít Výmola,2024-08-11 10:39:33

To jsou zbytečné obavy. Raketovým motorem na tuhá paliva je poháněna například většina protiletadlových střel a nikdo nemůže pochybovat o jejich agilitě nebo přesnosti. Hlavice je dostatečná na ničení čehokoliv na palubě lodi, případně PVO baterií na zemi a podobně. A k tomu je třeba připočíst taky nezanedbatelnou kinetickou energii třely samotné.

Odpovědět

Třináctky

D@1imi1 Hrušk@,2024-08-07 18:19:49

Ty třináctky vypadají podivně, ale ne když se to vyjádří takto:

Průměr střely: 1/12 délky
Hmotnost na jednu stopu délky: 100lb
Hmotnost hlavice: 1/10 hmotnosti střely

Délka mohla být limitovaná tím, aby se střela vešla do F-35. A třeba to jsou z důvodu utajení jen přibližné hodnoty. Ale vše je jen můj guesswork :-)

Odpovědět


Re: Třináctky

Pavel Procho,2024-08-08 12:54:15

Do schránky se vejdou 2 a další 4 na podvěsy. F-35 unese najednou všech 6. Utajeno to není, Lockheed Martin informace bez problémů zveřejnil. MAKO je levné rychlé řešení poptávky hypersonických střel. USAF s v programu SiAW vybralo Northrop Grumman a Lockheed Martin tak nechce ztratit investice a nabídl to jinam. S tím, že test proběl už na Super Hornetech, F-35C a na Poseidonu, tak je asi jasné, kdo má zájem :-)

Pro Navy (jakoukoliv) je to skvělá střela. 1 F-35C odpálí všech 6 kousků a čínský torpédoborec bude muset použít řekněme 12 (spíše však víc) velmi drahých výkonných HHQ-9B, kterých je na lodi omezené množství. Pokud projde, tak je dost nepravděpodobné, že by to HHQ-10 zachytila. Sice loď nepotopí, ale může sundat radar nebo můstek. Hlavním úkolem je nicméně v případě velkého rozsáhlého konfliktu, vycucat výkonnou PVO na lodi a zajistit prázdné šachty pro střely, které budou mít za úkol loď potopit. Je to jedno z komplexního řešení co s nepříjemným protivníkem v podobě torpédoborce 055.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz