Titanové srdce s maglevem vstoupilo do klinických testů  
Poptávka na transplantace srdce i dalších orgánů neustále narůstá. Vhodné orgány přitom neustále scházejí, což má dramatické důsledky. Společnost BiVACOR vyvinula plně mechanické titanové srdce s maglevem, v němž díky magnetické levitaci dochází k minimalizaci tření. Mechanická srdce by se mohla stát dočasným řešením pro pacienty, jejichž vyhlídky by jinak byly velmi neradostné.
Srdce s maglevem. Kredit: BiVACOR.
Srdce s maglevem. Kredit: BiVACOR.

Lidské orgány pro transplantace stále scházejí a zájemců o transplantace přibývá. Výzkumné týmy na tom pracují a ve hře jsou i pozoruhodně exotická řešení. Rozhodně k nim patří plně mechanické srdce z titanu společnosti BiVACOR, které je, ač to zní neuvěřitelně, vybavené technologií magnetické levitace čili maglevu, tedy v podstatě takovou, která vozí rychlovlaky na magnetickém polštáři.

 

CEO BiVACORu Daniel Timms. Kredit: BiVACOR.
CEO BiVACORu Daniel Timms. Kredit: BiVACOR.

Je to kompletně umělé srdce (TAH, total artificial heart), které bylo nedávno transplantováno lidskému pacientovi v rámci předběžné studie proveditelnosti, ve spolupráci s americkým Texas Heart Institute, a pod dohledem amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv FDA. Mechanické srdce tohoto typu přitom není určeno jako trvalá náhrada biologického srdce, alespoň zatím ne. Jeho úkolem je udržet pacienta na živu tak dlouho, dokud nebude k dispozici vhodné srdce pro transplantaci od lidského dárce.

 

Logo. Kredit: BiVACOR.
Logo. Kredit: BiVACOR.

Srdce od společnosti BiVACOR je vlastně titanová dvoukomorová rotační krevní pumpa, která nahrazuje obě komory selhávajícího srdce, s jedinou pohyblivou částí. Využívá maglevový rotor, který pumpuje krev. BiVACOR tuto technologii vyvíjí od roku 2013 a pochvaluje si, že maglev v podstatě odstraňuje tření, které je u podobných mechanických zařízení věčným zdrojem problémů.

 

Nejde o první mechanické srdce, které bylo implantováno pacientovi. První úspěšná operace s mechanickým srdce proběhla před více než půlstoletím, v roce 1969. Tohle je ale určitě první mechanické srdce s maglevem. Zařízení je velké asi jako pěst a jeho součástí je malý externí ovladač. Srdce s maglevem pumpuje až rychlostí 12 litrů krve za minutu. Podle BiVACORu je to dost na to, aby se si dospělý muž mohl zacvičit. Výrobce je přesvědčen, že díky robustní konstrukci toto srdce předčí konkurenci.

 

Selhání srdce v dnešní době postihuje ve světě nejméně 26 milionů lidí. Podle odborníků se poptávka po transplantacích srdce za posledních 30 let zhruba zdvojnásobila. Situace se přitom dál dramatizuje. Pokud by titanové srdce s maglevem uspělo v klinických testech, mohlo by udržet na živu značné množství lidí, kteří budou čekat na lidské dárce nebo jiné dlouhodobé řešení.

 

Video: ‘Groundbreaking,’ First-in-human total artificial heart implanted inside patient in Houston

 

Literatura

New Atlas 26. 7. 2024.

Datum: 29.07.2024
Tisk článku

Související články:

Tkáňoví mágové LyGenesis budou pěstovat minijátra přímo v pacientech     Autor: Stanislav Mihulka (27.08.2022)
První transplantované ledviny uchované 100 dnů v mrazáku zůstaly funkční     Autor: Josef Pazdera (28.06.2023)
První 3D tištěná lidská mozková tkáň roste jako živá     Autor: Stanislav Mihulka (06.02.2024)



Diskuze:

A ted vazne

Ma Ma,2024-07-31 23:02:47

Mame jenom jedno srdce a to je sval. Prd tomu rozumim, umele srdce je vynalez a ti borci si vsichni zaslouzi muj obdiv.
Obavam se ale, ze dokud technologicky muzeme jit pouze cestou nahradni pumpy, jsou to jen hracky. Rikali, davame pacientum sanci dozit se transplantace. Pak zije v lepsim pripade delsi dobu s transplantovanym srdcem. Bez srdce je to konec.
Pokud by nekdo dokazal vymyslet jak krev rozpohybovat magnetickym polem, preci je v ni zelezo, eventuelne nahradit krev tekutinou a tu potom rozpohybovat, napriklad v dlouhych tepnach a zilach scifi doplnky ala ponozky na krecove zily. Ja vim hloupe.

Odpovědět


Re: A ted vazne

Eva M,2024-08-01 15:11:34

no spíš "vypěstovat náhradní orgán "ve skle"" z vlastních buněk, případně ho "ušít/slátat" z takto vypěstovaných tkání, nebo nějak "vyčistit od sfinstva a fungující zbytky rozmnožit" ve vlastním srdci a vlastním těle pacienta.

(nejen) kapitolka "Srdce jako endokrinní žláza" v https://cs.wikipedia.org/wiki/Srdce#Srdce_jako_endokrinn%C3%AD_%C5%BEl%C3%A1za napovídá, že ani toto polobiologické řešení by nebylo tak jednoduché....


ovšem lidí je jako svaček - vždyť i to "Selhání srdce v dnešní době postihuje ve světě nejméně 26 milionů lidí." .................. a pak si otevřete nějaký ten ekonomický článek... a pak starý dobrý Stroj času od Wellse (ten si také můžete pustit zfilmovanej)................ no a se změnou úhlu pohledu vás (tedy mne) tak trošku přejde nadšení

Odpovědět

Dei

Ma Ma,2024-07-31 22:40:48

Se divim, ze tohle vubec ukazuji. Takova diktatura bileho muže.
Televizni zpravy krasny inclusive hire a v reportazi jeden asijsky doktor trpici mezi bilymi muzi.
Tomu srdicku chybi vic lasky.

Odpovědět

Těsnění

D@1imi1 Hrušk@,2024-07-30 21:37:47

Možná to lidem z oboru příjde triviální, ale mně příjde fascinující, že vůbec lze dlouhodobě napojit aortu na kovovou trubku tak, aby na jednu stranu spoj těsnil a zároveň se ta aorta na svém konci nevytahala, neodumřela (v případě přitlačení) nebo jinak nedegradovala. Selhání spoje by znamenalo okamžité fatální důsledky.

Odpovědět


Re: Těsnění

F M,2024-07-30 23:53:47

Také mě pohled na ty roury děsí. Není tam nějaký mezistupeň?

Odpovědět


Re: Těsnění

Ma Ma,2024-07-31 22:45:47

Na uchyceni tepen tam bude preci ta cerna plastova paska. Vzdyt je to tam videt v tom videu.. simvas..

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz