Tyranosauři mohli dorůst do hmotnosti 15 tun  
…aneb Největší hypotetický „rex“ by vyvážil tři dospělé slony

Ačkoliv nám dosud největší objevení jedinci druhu Tyrannosaurus rex se svými bezmála devíti tunami připadají obrovští, ti největší byli možná ještě o celých 70 % hmotnější. Kredit: Vladimír Rimbala, ilustrace pro autorovu knihu Legenda jménem Tyrannosaurus rex.
Ačkoliv nám dosud největší objevení jedinci druhu Tyrannosaurus rex se svými bezmála devíti tunami připadají obrovští, ti největší byli možná ještě o celých 70 % hmotnější. Kredit: Vladimír Rimbala, ilustrace pro autorovu knihu Legenda jménem Tyrannosaurus rex.

Tak už jsme opět u našeho oblíbeného a pravidelně se opakujícího tématu – tělesných rozměrů zástupců obřího teropoda druhu Tyrannosaurus rex. Dnes už je obecně známo, že patrně největšími známými exempláři tohoto obřího pozdně křídového severoamerického teropoda je „Scotty“ (RSM P2523.8), objevený v roce 1991 v kanadské provincii Saskatchewan a dále „Sue“ (FMNH PR2081), objevená o rok dříve v Jižní Dakotě.[1]

V případě Scottyho bývá udávána délka přibližně rovných 13 metrů a hmotnost kolem 8870 kg, u Sue pak délka 12,3 metru a hmotnost kolem 8462 kg. Tyto rozměry jsou ale zejména v případě kanadského exempláře velmi nejisté, protože se dochovalo přibližně jen 65 % jeho kostry.[2] Každopádně je jisté, že z celkového počtu více než miliardy jedinců druhu Tyrannosaurus rex, kteří kdy na území Laramidie na konci křídové periody žili, rozhodně neznáme toho úplně největšího zástupce (taková šance je z hlediska statistiky astronomicky malá).[3] Ostatně platí předpoklad, že v průměru se až dodnes dochovala alespoň fragmentární kostra jen jednoho z řádově desítek milionů kdysi existujících jedinců tohoto fascinujícího teropoda.

Autor článku s replikou části maxily (horní čelisti) tyranosaura při jedné ze svých přednášek v letošním roce. Tato fosilie byla objevena v sedimentech souvrství Hell Creek a dnes nese sbírkové označení UCMP 118742. Patřila teprve šestnáctiletému tyranosauřímu „teenagerovi“, který mohl již v tomto věku dosahovat téměř stejné velikosti jako slavný exemplář „Sue“. Podobné zkameněliny nám ukazují, že kdysi museli žít ještě podstatně větší tyranosauři. Kredit: M. Michalski, 2024.
Autor článku s replikou části maxily (horní čelisti) tyranosaura při jedné ze svých přednášek v letošním roce. Tato fosilie byla objevena v sedimentech souvrství Hell Creek a dnes nese sbírkové označení UCMP 118742. Patřila teprve šestnáctiletému tyranosauřímu „teenagerovi“, který mohl již v tomto věku dosahovat téměř stejné velikosti jako slavný exemplář „Sue“. Podobné zkameněliny nám ukazují, že kdysi museli žít ještě podstatně větší tyranosauři. Kredit: M. Michalski, 2024.


Jak velký ale mohl takový pomyslný velikostní rekordman mezi tyranosaury být? S odpovědí na tuto otázku se nyní přihlásili paleontologové Jordan Mallon z Kanadského muzea přírody a David Hone z Queen Mary University v Londýně. Ve vědeckém periodiku Ecology and Evolution publikovali odbornou práci, podle níž mohli být ti největší skutečně žijící tyranosauři až o neuvěřitelných 70 % těžší, než dosud největší objevené exempláře![4] Badatelé se přitom zaměřili také na otázku, jak mohla evoluce směřovat k tak ohromným rozměrům u po dvou se pohybujících (bipedních) teropodů. Brali přitom také v úvahu, jak malá je šance objevit ty úplně největší exempláře u vyhynulých obratlovců, u kterých známe často jen jednu nekompletní kostru, v lepším případě pak několik až několik desítek částečně dochovaných exemplářů.

 

Je důležité si uvědomit, že největší objevený kosterní exemplář a největší jedinec daného druhu (který kdy existoval), jsou dvě zcela rozdílné věci. Pokud tedy návštěvníci muzeí a dalších institucí obdivují kostry obřích sauropodů, teropodů a dalších dinosaurů a žasnou nad tím, jak velcí mohli být, mnohdy si ani neuvědomují, že se rozhodně nedívají na největšího zástupce daného druhu. V některých případech totiž mohli být skuteční giganti těchto druhů i o polovinu nebo dokonce dvojnásobně větší![5] Mallon a Hone šli na celý problém jinak. Vytvořili vyspělý počítačový model, který bral v úvahu spoustu proměnných, jako je odhadovaná velikost populace, rychlost individuálního růstu, průměrnou délku života nebo také nekompletnost fosilního záznamu a statistickou míru dochování jedinců ve fosilním záznamu. Díky tomu, že Tyrannosaurus rex patří k nejlépe prozkoumaným dinosaurům vůbec, známe na tyto u drtivé většiny jiných dinosaurů prakticky zcela neznámé informace vědecky podložené odpovědi. Bylo například odhadnuto, že celkově existovalo asi 1,7 miliardy jedinců druhu T. rex[6] (původní odhad činil dokonce 2,5 miliardy)[7] a v průměru se ve fosilním záznamu dochová jen jeden ze zhruba 52,5 milionu[8], podložené jsou i informace o rychlosti růstu a maximální době dožití, která například u slavné „Sue“ činí asi 28 až 33 let[9].

 

Grafická představa ohromujících rozměrů hypotetického velikostního „rekordmana“ v rámci druhu Tyrannosaurus rex. S délkou 15 metrů a hmotností 15 000 kilogramů by byl patrně největším suchozemským dravcem všech dob. Kredit: J. C. Mallon a D. W. E. Hone (Ecology and Evolution, 2024).
Grafická představa ohromujících rozměrů hypotetického velikostního „rekordmana“ v rámci druhu Tyrannosaurus rex. S délkou 15 metrů a hmotností 15 000 kilogramů by byl patrně největším suchozemským dravcem všech dob. Kredit: J. C. Mallon a D. W. E. Hone (Ecology and Evolution, 2024).

Všechny tyto a mnohé další informace Hone s Mallonem využili a jako referenci přidali informace o aligátorech a jejich variabilitě v rámci dospělé velikosti (a to jednak v závislosti na pohlaví a dále také bez ohledu na pohlavní dimorfismus). Díky tomu zjistili, že největší známí jedinci tyranosaura patrně spadají do 99. percentilu a reprezentují tedy horní 1 procento populace z hlediska tělesné velikosti. To zní sice dosti slibně, ale dalším výsledkem je, že pokud bychom chtěli najít ty úplně největší jedince z posledních 99,99 % populace, pak bychom museli při současné frekvenci objevování jejich fosilií čekat ještě dalších 1000 let![10]

 

Na základě výsledků počítačového modelu se také ukázalo, že největší zástupce druhu Tyrannosaurus rex mohl měřit na délku zhruba rovných 15 metrů (přibližně 25 % nárůst oproti největším známým jedincům) a jeho hmotnost mohla činit neuvěřitelných 15 000 kilogramů (70 % nárůst oproti současným „rekordmanům“ s hodnotou 8,8 tuny)![11] V tom případě by se z hlediska hmotnosti jednalo nepochybně o největšího známého dravého dinosaura i suchozemského predátora všech dob, který by navíc svojí délkou překonával i zatím rekordního teropoda druhu Spinosaurus aegyptiacus (jehož délka činila podle novějších odhadů asi 14 až 15 metrů).[12] Ačkoliv jsou taková čísla poněkud nejistá a spíše přibližná, nasvědčují jim některé izolované kostní fragmenty, jejichž původci mohli být skutečně větší než aktuální rekordmani.[13] Autoři studie konstatují, že T. rex nebyl středobodem jejich zájmu a zjištěné informace je potřeba aplikovat na dinosaury jako celek. Jejich výsledek totiž dokazuje, že skutečně nemáme žádnou představu o maximálních velikostech prakticky všech známých dinosaurů, zejména pak těch, které známe podle jediné kostry. Je tedy jasné, že jakékoliv tabulky velikostí a různá poměřování – jakkoliv jsou zajímavá a zábavná – vlastně nemají žádný smysl.

 

Abychom skutečně věděli, který dinosaurus byl největší nebo jak velcí byli zástupci daných vývojových skupin v rámci jakýchsi „top ten“ přehledů, museli bychom objevit mnohem víc kvalitně dochovaných koster dospělých a plně dorostlých exemplářů, což se ale bohužel v drtivé většině případů nejspíš nikdy nestane. Velký význam má tato práce také pro ekologii a biomechaniku dinosaurů, protože tělesné rozměry úzce souvisejí s množstvím fyziologických, anatomických a ekologických adaptací pro život v tak velkém těle.[14] I tyto oblasti výzkumu, jakkoliv jsou pro veřejnost méně zajímavé než představa patnáctitunového tyranosauřího giganta, jsou přitom nesmírně důležité pro naše pochopení fascinujícího druhohorního světa.


Napsáno pro weby DinosaurusBlog a OSEL.

 

Short Summary in English: A new study has recently explored the potential maximum sizes of the famous giant theropod Tyrannosaurus rex. Advanced computer modeling enabled to estimate that the largest T. rex individual might have been about 70 percent heavier than current fossil evidence suggests (about 15 tonnes). The researchers aimed to understand how dinosaurs could have grown to such massive sizes. The study also highlights that most known dinosaur species come from only a few specimens, making it very unlikely that we have discovered the largest individuals.

 

Odkazy:

https://www.earth.com/news/t-rex-was-about-70-percent-bigger-than-we-thought/

https://www.sciencedaily.com/releases/2024/07/240724123027.htm

https://news.sky.com/story/tyrannosaurus-rex-could-have-been-even-bigger-than-previously-thought-study-suggests-13184470

https://cosmosmagazine.com/history/palaeontology/t-rex-bigger-mathematical-model/

https://www.livescience.com/how-big-could-tyrannosaurus-rex-get

 


 

[1] Gignac, P. M.; Erickson, G. M. (2017). The biomechanics behind extreme osteophagy in Tyrannosaurus rex. Scientific Reports. 7 (1): 2012.

[2] Persons, W. S.; Currie, P. J.; Erickson, G. M. (2020). An Older and Exceptionally Large Adult Specimen of Tyrannosaurus rex. The Anatomical Record. 303 (4): 656–672.

[3] Larson, N. L. (2008). One hundred years of Tyrannosaurus rex: the skeletons. In Larson, P.; Carpenter, K. (eds.). Tyrannosaurus rex, The Tyrant King. Bloomington, IN: Indiana University Press. pp. 1–55.

[4] Mallon, J. C.; Hone, D. W. E. (2024). Estimation of maximum body size in fossil species: A case study using Tyrannosaurus rex. Ecology and Evolution. 14 (7): e11658.

[5] Woodruff, D. C.; Curtice, B. D.; Foster, J. R. (2024). Seis-ing up the Super-Morrison formation sauropods. Journal of Anatomy.

[6] Marshall, C. R.; et al. (2022). With what precision can the population size of Tyrannosaurus rex be estimated? A reply to Meiri. Frontiers of Biogeography. 14 (2).

[7] Marshall, C. R.; et al. (2021). Absolute abundance and preservation rate of Tyrannosaurus rex. Science. 372 (6539): 284–287.

[8] Griebeler, E. M. (2023). Vital statistics, absolute abundance and preservation rate of Tyrannosaurus rex. Palaeontology. 66 (2): e12648.

[9] Cullen, T. M.; et al. (2020). Osteohistological analyses reveal diverse strategies of theropod dinosaur body-size evolution. Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences. 287 (1939): 20202258.

[10] Breithaupt, B. H.; Southwell, E. H.; Matthews, N. A. (2005). In Celebration of 100 years of Tyrannosaurus rex: Manospondylus gigas, Ornithomimus grandis, and Dynamosaurus imperiosus, the Earliest Discoveries of Tyrannosaurus rex in the West. Abstracts with Programs; 2005 Salt Lake City Annual Meeting. Geological Society of America. 37 (7): 406.

[11] Hutchinson, J. R.; et al. (2011). A Computational Analysis of Limb and Body Dimensions in Tyrannosaurus rex with Implications for Locomotion, Ontogeny, and Growth. PLOS ONE. 6 (10): e26037.

[12] Sereno, P. C.; et al. (2022). Spinosaurus is not an aquatic dinosaur. eLife. 11. e80092.

[13] Reolid, M.; Cardenal, F. J.; Reolid, J. (2021). Digital 3D models of theropods for approaching body-mass distribution and volume. Journal of Iberian Geology. 47: 599–624.

[14] Woodward, H. N.; et al. (2020). Growing up Tyrannosaurus rex: Osteohistology refutes the pygmy „Nanotyrannus“ and supports ontogenetic niche partitioning in juvenile Tyrannosaurus. Science Advances. 6 (1): eaax6250.

Datum: 29.07.2024
Tisk článku


Diskuze:

Největší rexové

Tomáš Novák,2024-07-30 11:02:08

Těžko si představit, jak by se při takové hmotnosti dokázal dvounohý živočich pohybovat. A to ještě podle nějakého vzorce vyšlo, že i takový kolos by dokázal běžet (?) rychlostí kolem 6 m/s (21,6 km/h)!

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz