Masivní plovoucí soustava větrných turbín Windcatcher směřuje k realizaci  
Dechberoucí větrné monstrum Windcatcher se blíží k pilotnímu projektu, který by měl být v dohledné době spuštěn u Øygardenu na jihozápadním pobřeží Norska. Wind Catching Systems získali osvědčení pro 40 MW design. Pokud pilotní projekt uspěje, budou se dít ve větrné energetice věci.
Vizualizace pilotního projektu se 40 MW designem. Kredit: Wind Catching Systems.
Vizualizace pilotního projektu se 40 MW designem. Kredit: Wind Catching Systems.

Když se v roce 2021 vynořil projekt plovoucí soustavy větrných turbín Windcatcher norských Wind Catching Systems, ihned se objevily pochyby. Není divu, v plné velikosti to je masivní monstrum o výšce 324 a téměř stejné šířce, které, jak píše Darren Quick na platformě New Atlas, napíná hranice proveditelnosti k prasknutí.

 

Jeden plnohodnotný Windcatcher nahradí pět dnešních gigantických turbín. Kredit: Wind Catching Systems.
Jeden plnohodnotný Windcatcher nahradí pět dnešních gigantických turbín. Kredit: Wind Catching Systems.

 

Zároveň je to ale velmi lákavý koncept. Windcatcher pokrytý desítkami malých turbín by měl generovat až 126 MW, v příhodných podmínkách snad ještě víc, čím dalece předčí gigantické turbíny s jedním (či dvěma) rotory.

Konstrukce rozkládá hmotnost turbín, stejně jako využití síly větru na velkou plochu.

 

Testování konstrukce pro Windcatcher. Kredit: Wind Catching Systems.
Testování konstrukce pro Windcatcher. Kredit: Wind Catching Systems.

Výhodou je i jednodušší instalace oproti masivním turbínám, snadnější přístup kvůli údržbě, flexibilnější design, a také delší životnost, kterou Wind Catching Systems odhadují na 50 let, ve srovnání se 30 lety konvenčních větrných turbín. Nemluvě o mnohem snadnější logistice ve všech fázích provozu Windcatcheru.

 

Píše se rok 2024 a Wind Catching Systems podle všeho s tímto projektem významně pokročili směrem k realizaci. V červenci 2022 sehnali 10 milionů dolarů od GM Ventures, investiční odnože General Motors. V září 2022 a únoru 2023 následovaly norské granty v hodnotě 2,1 milionů, respektive 0,9 milionů dolarů od norské vládní agentury Enova SF, která se zaměřuje na nové technologie související se snižováním emisí uhlíku.

 

Windcatcher nedávno pokořil další významný milník, když získal významné osvědčení od mezinárodní agentury DNV (Det Norske Veritas), která se zabývá standardy například v námořním a ropném průmyslu nebo v průmyslu obnovitelných technologií.

 

Mnohé standardy zavedené agenturou DNV mají ohlas v daném odvětví a slouží jako základ pro příslušný mezinárodní standard. Zmíněné osvědčení se vztahuje na 40 MW design Windcatcheru, který bude součástí pilotního projektu u Øygardenu na jihozápadním pobřeží Norska. Už teď se můžeme vsadit, že celý svět větrné energetiky bude tento pilotní projekt nadmíru pozorně sledovat. Pokud uspěje, bude to průlom ve větrných technologiích.

 

Video: Wind Catching Systems

 

Literatura

New Atlas 23. 7. 2024.

Datum: 23.07.2024
Tisk článku

Související články:

Plovoucí přílivová turbína O2 od Orbitalu je nejvýkonnější na světě     Autor: Stanislav Mihulka (26.04.2021)
Mamutí plovoucí Windcatcher utáhne větrnou energií 80 tisíc domácností     Autor: Stanislav Mihulka (10.06.2021)
OceanEnergy testují nejvýkonnější plovoucí vlnový generátor světa     Autor: Stanislav Mihulka (19.10.2022)
Monstrózní dvojturbína OceanX může pracovat v tropické cyklóně     Autor: Stanislav Mihulka (16.07.2024)



Diskuze:

...zvuk

Eva M,2024-07-25 21:04:14

Nebude to dělat nějaké ty infrazvuky nebo jiné neblahé zvuky?

Odpovědět

Již delší dobu uvažuji o tom,

Miroslav Gretschelst,2024-07-25 02:52:49

že provozovatel občasných zdrojů energie bez vlastního akumulátoru o kapacitě nejméně denní vlastní produkce, by neměl být připojen k veřejné síti. Nejlépe ze zákona. A přirozené bez dotací. Pak by se teprve vidělo, který OZE je tak úžasný. Jo, Norové, ti s můžou u svých fjordů budovat přečerpávací elektrárny snadno, ale my? Mě osobně by veslařský stadion na Sněžce vůbec nevadil, ale kolik nás takových asi je?

Odpovědět


Re: Již delší dobu uvažuji o tom,

Miyuki Pateru,2024-07-25 09:58:03

Úplně by stačilo zrušit výkupní dotace. Nikdo nebude dodávat elektřinu za nulovou nebo zápornou cenu. A podobné projekty by se pak stavěly jenom tam, kde to má smysl.
Požadavek na akumulaci je hloupost, pro FVE se výroba rozumně kryje s poptávkou a většina akumulace má větší smysl na straně spotřebitele, může fungovat i jako záloha a velká část spotřeby je tepelná (ohřev a chlazení) a tam je akumulace na místě jedinou možností.
Problém je, že v ČR si toho ještě ERÚ nevšiml a přenosové tarify vůbec neodpovídají dnešním možnostem řízení. Místo toho tu je stále "noční proud" ve fixní čas, bez ohledu na skutečnou výrobu.

Odpovědět


Re: Re: Již delší dobu uvažuji o tom,

F M,2024-07-26 02:14:57

Jak se bude výroba krýt s poptávkou až se odstaví stávající stabilní zdroje? Tušíte kolik by stála akumulace na 2 týdny inverze pro domácnost, navíc píšete i s topením, tuším ještě nejlépe elektromobil? Jak velkou část spotřeby energie v domácnosti odebíráte v energiích a jakou ve zboží a službách a kolikrát by se ta domácí baterie/úložiště muselo násobit?
Tedy o to krytí v současnosti bych se, minimálně v ČR, přel. Sice v létě ano, ale v zimě? A k tomu ještě přidejte elektromobilitu.
V zrušení těch povinných výkupů máte můj souhlas. Stejně tak u té zastaralosti tarifů, ale tam bych příliš zázraky nehledal, tento prostředek bude spíše než ke slevám (leda dočasně, třeba aby si lidé pořídili svou první baterii s tím že ty další již budou nabíjet za plnou cenu) použit spíše jako bič ke zdražení v nepohodlných dobách. Ta akumulace bude energií zdražovat nejen pořizovacími náklady, ale i zvýšením poptávky (i neefektivitou).

Odpovědět


Re: Re: Re: Již delší dobu uvažuji o tom,

Miyuki Pateru,2024-07-29 13:25:25

Prozatím to vypadá spíše na odstavování nerentabilních zdrojů, než na plošné vypínání a to má smysl.
Ale mělo by se tomu nechat volný průběh. Když si budu chtít nakoupit elektřinu za fixní cenu z klasické elektrárny, tak by to mělo jít a když budu chtít za aktuální cenu z občasných zdrojů tak také.
Dnešní ceny solárních panelů jsou tak nízko, že víc než 2/3 roku je i v podmínkách ČR cena elektřiny naprosto směšná a jakákoliv elektrárna potřebující palivo bude dělat dražší elektřinu. Na tu zimní 1/3 roku tu bude vždycky muset být nějaká spalovací záloha, to prostě jinak nevychází mimo utopistického kabelu na druhý konec světa, který se v tomhle století rozhodně nerealizuje.
Ano, cena produktů odpovídá ceně energie spotřebované na jejich výrobu, takže spotřeba domácností je malá část celkové spotřeby, ale to nic nemění na tom, že občasné zdroje se můžou perfektně doplňovat s klasickými elektrárnami, když se to vezme tak, aby to vycházelo ekonomicky bez dotací.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Již delší dobu uvažuji o tom,

F M,2024-07-29 23:26:53

Už jsem napsal co jsem napsal, radši než ten můj výlev si raději přečtěte toto, nejlépe i s diskusí: https://www.osel.cz/13522-zamysleni-nad-cenou-silove-elektriny.html#poradna_kotva

Pokud se vám ještě chce, nebo nemáte čas na to dlouhé čtení tak tu to mé vyjádření nechám.
Vcelku bych souhlasil, ale spíše jako s ideou, měl bych pár praktických připomínek. U té nerentability je myšlena opravdová nebo ta umělá? Samozřejmě to ovlivňuje i to zvýhodnění které jste načal.
U toho kdy si chcete nakoupit od koho chcete, by měla být také podmínka aby si elektrárny mohli prodávat komu chtějí (volnější tvorba tarifů z jejich strany), tedy ať si občasní odběratelé zaplatí buď úložiště, nebo ty nejdražší závěrné elektrárny, v případě nedostatku by měli být samozřejmě odpojení první. Je mi jasné, že v tom systému který je nastaven je to nereálné, píši to jen tak pro pořádek, aby bylo jasné, že tak jak to je to je nefér.
V rámci nějaké spravedlivé ceny je nutno narovnat poplatky za distribuci, na bázi ročního poplatku za připojení (jako jistič), někdo kdo odebírá občas má na ní stejné, ne li větší nároky, toto samozřejmě časem nastane, čím víc bude těch odběratelů s nárokem na slevy tím rychleji.
Opravdu je cena FVE tak nízká? Bez záloh/úložišť, které nejsou reálné, stejně někde musí stát elektrárna která je zálohuje, té se potom sice nevyplatí vyrábět, ale také si řekne o peníze za tu odstávku (regulaci), což je samozřejmě třeba započíst do té ceny solární elektřiny, stejně jako ta úložiště (i ty krátkodobé baterie) a samozřejmě také jejich ekologické stopy, stejně jako té nadbytečné distribuce (také obojí).
Tedy ať nejsem tak negativní, oze mohou trochu snížit produkci skleníkových plynů (ta paliva opravdu nejsou vše) a možná příliš nezdražit elektřinu, ale jen pokud se budou aplikovat s rozumem. Tj hlavně bez masivního vodíku, metanu, baterií, elektromobility (ve městech ano), tedy při současném stavu technologií v dohledné době. A také s ohledem na regionální možnosti, u nás naštěstí je teď možné použít jádro.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Již delší dobu uvažuji o tom,

D@1imi1 Hrušk@,2024-07-30 11:14:08

Cituji Vás:
"Dnešní ceny solárních panelů jsou tak nízko, že víc než 2/3 roku je i v podmínkách ČR cena elektřiny naprosto směšná a jakákoliv elektrárna potřebující palivo bude dělat dražší elektřinu."

To je docela docela divoké tvrzení vzhledem k tomu, že i když zcela zanedbáte rozmary počasí, máte přímý sluneční svit jen 1/2 roku (v noci nesvítí). Ale ty rozmary počasí zanedbat nemůžete, tudíž soláry nemohou pozitivně ovlivnit cenu elektřiny ani v 1/2 roku (v rozporu s tím, co jste tvrdil).

Navíc by asi bylo vhodné rozlišovat mezi veškerými energetickými kontrakty (z nichž mnohé jsou fixní) a těmi, které se odehrávají na spotovém trhu. Předpokládám, že zohledňujete jen ty druhé.

Odpovědět

Stěna smrti

Petr Kotek,2024-07-24 16:59:21

Pro ptáky to bude stěna smrti. Nebudou mít úniku...

Odpovědět


Re: Stěna smrti

Pavel- Piskač,2024-07-25 06:55:26

ale kdeže, to by ptáci nemohli žít v lese natož v roští.
navíc v těch místech asi skoro žádní nebudou.

Odpovědět


Re: Re: Stěna smrti

D@1imi1 Hrušk@,2024-07-25 11:06:24

V lese se nepohybují větve rychlostí přes 200 km/h. Ptačí instinkty se soustřědí na jiný druh vzdušných hrozeb - na dravce, ne na lopatky turbín, které mají vyšší rychlost, než ten pták. Pro ptáka je to jako pro člověka přecházet dálnici.

Ale netroufnul bych si tvrdit, jestli jeden Windcatcher zabije víc ptáků než 5 obřích turbín.

Odpovědět


Re: Stěna smrti

Josef Pazdera,2024-07-25 14:42:01

Cynik by řekl, že tam nic nepřijde na zmar a že v těch místech se budou moci častěji lovit ryby. Víc lidí se dostane ke zdravé rybě. Ta z těch umělých chovů totiž obsahuje antibiotika, barviva, antiparazitika,...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz