Hraní Dračího doupěte prospívá duševnímu zdraví  
Dnešní doba je náročná na duševní zdraví, především pokud jde o nastupující generaci. Stolní hry na hrdiny podle psychologů nabízejí terapeuticky hodnotnou zábavu, která ulevuje od úzkosti, zahrnuje sociální podporu a rozdmýchává kreativitu ve fantasy světech bez konce. Hoďte si kostkou!
Momentka ze hry Jeskyně a draci. Kredit: janet galore, Wikimedia Commons. CC BY-SA 4.0.
Momentka ze hry Jeskyně a draci. Kredit: janet galore, Wikimedia Commons. CC BY-SA 4.0.

Stolní hry na hrdiny (TTRPG, tabletop role-playing game) se hrají od začátku sedmdesátých let, počínaje legendárními hrami Braunstein a Chainmail. Za půl století probdělých nocí se odehrál bezpočet vzrušujících dobrodružství zbrocených imaginární krví, začouzených explozemi kouzel a přetékajících nevýslovnými poklady.

 

Conor Linehan. Kredit: University College Cork.
Conor Linehan. Kredit: University College Cork.

Dnes jsou ve světě nejrozšířenější stolní RPG hrou Jeskyně a draci (Dungeons & Dragons), v Česku se těší popularitě domácí Dračí doupě z roku 1990 a jeho nástupci jako je Dračí hlídka (2020). Počet hráčů těchto her dosahuje mnoha milionů. Jejich množství se poslední dobou ještě zvýšilo, díky reálnému pandemickému dobrodružství covid-19.

 

Kliničtí psychologové dávají palec nahoru. Někteří už používají stolní RPG hry, včetně Jeskyň a draků, při terapeutických sezeních, především v USA. Teď, jak se zdá, nový výzkum potvrzuje blahodárný vliv těchto her na duševní zdraví. Studii na toto téma, jejímiž autory jsou Orla Walshová a Conor Linehan z irské University College Cork, v těchto dnech publikoval odborný časopis s příznačným jménem International Journal of Role-Playing.

Hra v plném proudu. Kredit: Moroboshi, Wikimedia Commons. CC BY-SA 4.0.
Hra v plném proudu. Kredit: Moroboshi, Wikimedia Commons. CC BY-SA 4.0.

 

Badatelé zahrnuli do výzkumu 10 dobrovolníků starších 18 let, kteří již měli zkušenost s hraním Jeskyň a draků po dobu nejméně 1 roku. Detailně analyzovali jejich vztah ke hře prostřednictvím souboru dotazníků a identifikovali pět dílčích aspektů hraní, které mají podpůrný vliv na duševní zdraví hráčů.

 

Jde o eskapismus, tedy fantazijní únik do imaginárních světů, který vede ke snižování úzkosti a vnášení srozumitelnosti a řádu do syrové reality. Stolní hry také nabízejí možnost relativně bezpečně zkoumat sebe sama a příležitost k intenzivnímu zapojení kreativního vyjádření, kdy hráči budují a osidlují celé světy. Významný je i faktor sociální podpory, který zahrnuje propojování hráčů na sociální i emoční úrovni prostřednictvím sdílených zážitků a zároveň nabízí bezpečný prostor, který může fungovat jako simulátor reality. Pro psychické zdraví je přínosná i rutina, jak ví každý, kdo kdy viděl Knoflíkáře.

 

Walshová a Linehan potvrzují, že hraní stolních RPG může být užitečným terapeutickým nástrojem, který jako bonus nabízí solidní zábavu. Zároveň přiznávají, že šlo o výzkum skromného rozsahu a varují, že hry tohoto typu mohou přinést i problematické situace spojené s negativními reakcemi a konflikty. Proto je na místě pečlivá příprava scénáře a vyškolený pán jeskyně (Dungeon Master), který hru vede.

 

Video: Proč si zahrát Dungeons and Dragons (Dračí doupě) A JAK?!

 

Video: ️ Pro nadšence do RPG. Jak začít?

 

Literatura

New Atlas 17. 7. 2024.

International Journal of Role-Playing 15: 36–60.

Datum: 19.07.2024
Tisk článku

Související články:

Lysohlávky rozpouštějí úzkost v pokročilé fázi rakoviny     Autor: Stanislav Mihulka (12.09.2010)
Mohou být umělé inteligence depresivní a mít halucinace?     Autor: Stanislav Mihulka (11.04.2018)
Neuvěřitelný výzkum: Vědci se blíží k vakcíně proti úzkosti a depresím!     Autor: Stanislav Mihulka (09.06.2018)
Funkční selektivita: Nejen bezpečnější a nenávykové opioidy     Autor: Václav Diopan (28.12.2022)
Chmurné vyhlídky využití antidepresiv u chronické bolesti     Autor: Marek Lapka (18.03.2023)
Lysohlávky – nadějný zdroj léčiva na duševní nemoci?     Autor: Dagmar Gregorová (16.10.2023)



Diskuze:

Pavel Kaňkovský,2024-07-19 17:39:05

Všichni víme, že hraní RPG přivolává temné síly a nový světový řád, jak dokumentuje tento známý instruktážní film: https://en.wikipedia.org/wiki/Dark_Dungeons_(film) ;)

Odpovědět

Travmyš Polní,2024-07-19 10:07:44

Hmm, to je teda objev, já měl dojem, že to platí obecně o (skoro) všech společenských hrách a společenské interakci.

Ale dobré, že teď máme vědecky podložený argument proti tyranům, kteří by nám opět chtěli nařizovat kvůli z laboratoře uniklé nákaze, kolik lidí se sejde v jedné místnosti a kontrolovat jestli na sebe nedýcháme moc zblízka.

Odpovědět


Re:

Lukas Florner,2024-07-19 10:35:15

Dračí doupě se dá hrát i na dálku. Mimo pozitivního terapeuticko-rozvojového vlivu je tak navíc i tyranoresistentní

Odpovědět


Re:

Pavel Kaňkovský,2024-07-19 17:42:36

A propos, kdyby byla nějaká nákaza uniklá z laboratoře, mělo by to nějaký zásadní vliv na to, jak se šíří mezi lidmi pobývajícími v jedné místnosti?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz