Jižní Korea zahájila výrobu systémů laserové protivzdušné obrany  
Jihokorejská společnost Hanwha Aerospace spustila produkci laserového systému „Laser Based Anti-Aircraft Weapon Block-I,“ který je určený především k obraně proti levným dronům. Možnosti laserového systému zatím nejsou příliš jasné, ale koncem letošního roku by již měl být v blíže neupřesněném počtu nasazen u jihokorejských jednotek.
Laser Based Anti-Aircraft Weapon Block-I. Kredit: DAPA/Yonhap.
Laser Based Anti-Aircraft Weapon Block-I. Kredit: DAPA/Yonhap.

S tím, jak ve východní Asii houstne napětí, se jednotliví aktéři snaží vylepšit svou pozici. Využívají k tomu i moderní technologie, s jejichž pomocí rozšiřují své vojenské možnosti. Součástí tohoto trendu bylo poněkud netradiční oznámení jihokorejské vládní agentury pro armádní akvizice DAPA (Defense Acquisition Program Administration), podle něhož jihokorejská společnost Hanwha Aerospace 11. července (2024) zahajuje výrobu laserového systému protivzdušné obrany.

 

Logo. Kredit: Hanwha Aerospace.
Logo. Kredit: Hanwha Aerospace.

Tento krok těsně souvisí s nedávným kontraktem, uděleným společnosti Hanwha, který má hodnotu asi 72,5 milionů dolarů. Samotná výroba není zase tak světobornou záležitostí. Zdá se, že dotyčné oznámení upozorňuje především na to, že k nasazení vyrobených laserových systémů (počet není jasný) by mělo dojít ještě koncem letošního roku.

 

Budoucí operační nasazení jihokorejského systému. Kredit: DAPA.
Budoucí operační nasazení jihokorejského systému. Kredit: DAPA.

Pokud by k tomu opravdu došlo, půjde o významné prvenství pro Jižní Koreu. Stala by se první zemí, která v rámci své armády nasadí takovou technologii. Podle dostupných informací by mělo jít o vláknový laser (fiber laser), v němž je aktivním médiem optické vlákno, typicky dopované prvky vzácných zemin.

 

Systém, kterému Jihokorejci tak trochu záhadně říkají „Laser Based Anti-Aircraft Weapon Block-I,“ by měl sloužit především k obraně proti malým dronům. Detaily o jeho možnostech, jako například výkon laseru nebo jeho dostřel, nejsou známé. Jak přinejmenším teoreticky platí pro laserové zbraňové systémy, měl by střílet laserovým paprskem tak dlouho, dokud bude k dispozici elektřina.

 

Jednotlivý „výstřel“ by měl přitom trvat 10-20 sekund. Za tu dobu by měl zvýšit teplotu zasaženého místa na více než 700 °C, což by mělo zničit kritické komponenty dronu, jako je pohon či baterie. V Jižní Koreji odhadují, že cena za 1 výstřel by měla být zcela minimální, asi 1,45 dolaru. Laserový paprsek této zbraně není viditelný lidským zrakem a nevydává žádný zvuk.

 

Jak zdůrazňuje mluvčí DAPA Jo Yong-jin, ve srovnání s řízenými střelami, které obvykle představují munici pro systémy protivzdušné obrany, jsou laserové výstřely za hubičku. Měl by to být velmi efektivní způsob jak čelit útokům levnými drony, které představují obávaný prvek soudobého válčení. Vývoj jihokorejského systému byl zahájen v roce 2019. Dnes už má za sebou sérii úspěšných testů s ostrou střelbou a měl by být plně připraven k operačnímu nasazení.

 

Video: Hanwha South Korea Introduces New Laser Station - 40 mm Air Defense System & Drone Counter Solution

 

Literatura

Defence Blog 12. 7. 2024.

The Korea Times 11. 7. 2024.

Datum: 15.07.2024
Tisk článku

Související články:

Americká armáda vyvíjí 300 kW laserovou zbraň     Autor: Stanislav Mihulka (30.10.2021)
Izraelský Rafael úspěšně otestoval laserový obranný systém Iron Beam     Autor: Stanislav Mihulka (22.04.2022)
Dračí oheň poprvé střílel vysokoenergetickým paprskem na vzdušné cíle     Autor: Stanislav Mihulka (20.01.2024)
DARPA vyvíjí kvantový laser s entanglovanými fotony pro špatné počasí     Autor: Stanislav Mihulka (15.06.2024)



Diskuze:

Nevýhoda

Vít Výmola,2024-07-15 14:47:11

Ideální na vyzkoušení je Ukrajina...
Nicméně, když pominu očekávatelné dětské problémy a vůbec známé problémy s bojovými lasery, systém má jednu zjevnou zásadní nevýhodu. Ostatně podobnou jako před časem i zde diskutovaný konvenční VAMPIRE využívající střely APKWS: Systém dokáže postřelovat v danou chvíli jen jeden cíl. I kdyby potřeboval k sestřelení jen deset sekund, je to zatraceně dlouhá doba v případě útoku celého roje dronů.

Odpovědět


Re: Nevýhoda

Vojtěch Kocián,2024-07-15 15:59:11

Pravda, ale tím trpí i hlavňové a to značné míry i raketových systémů. A o jedné výhodě laserových protileteckých systémů se moc nemluví a úplně zanedbatelná není. Po sestřelení laserem spadne jen ten sestřelený dron. Pokud po něm vystřelíte pár stovek nábojů a několik raket, spadne toho na zem mnohem víc a způsobí to často nepříjemné vedlejší škody. Pravděpodobně se to nakonec bude používat jako součást protileteckých kompletů a ne samostatně.

Odpovědět


Re: Nevýhoda

Ežo Vlkolinský,2024-07-16 09:52:27

Vyskúšať na oboch stranách je najefektívnejšie.

Odpovědět


Re: Nevýhoda

Macko Pu1,2024-07-16 19:39:49

Na drony nic moc, ale na pechotu super vec.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz