Až 60 procent blízkozemních objektů jsou temné komety  
Ani kometa, ani planetka. Temné komety jsou jako pralinky. Povrch z horniny ukrývá (ne až tak sladkou) náplň z ledu. Nemají koma, ale negravitačně zrychlují. Pokud mají vědci pravdu, většina objektů v blízkosti Země vypadá právě takhle. Temné komety také mohly posloužit k přepravě vody na mladou Zemi
Snímek komety Hartley 2 z paluby sondy Deep Impact mise EPOXI (2010). Kredit: NASA / JPL-Caltech / UMD, Wikimedia Commons.
Snímek komety Hartley 2 z paluby sondy Deep Impact mise EPOXI (2010). Kredit: NASA / JPL-Caltech / UMD, Wikimedia Commons.

Sluneční soustava vypadá pustě a prázdně. V okolní temnotě se ale skrývá mnoho věcí, které dráždí naši představivost. Intenzivně se zajímáme především o blízkozemní objekty (NEO, near-earth object), tedy takové, jejichž oběžné dráhy se nalézají blízko oběžné dráhy Země. Takové objekty by bylo možné v budoucnu využít, ale v dnešní době je motivací zájmu především strach. Co se motá blízko nás, to by do nás mohlo někdy narazit.

 

Aster Taylor. Kredit: A. Taylor.
Aster Taylor. Kredit: A. Taylor.

Podle výzkumného týmu, který vedl americký student Aster Taylor z University of Michigan, ve skutečnosti tvoří až 60 procent blízkozemních objektů „temné komety“ (dark comet). Jsou to stále dost záhadné planetky na orbitě kolem Slunce, které obsahují, či v minulosti obsahovaly podstatný podíl vody. Temné komety mohly být jedním ze zdrojů pozemské vody.

 

Temné komety představují hybridy mezi klasickými kometami a klasickými planetkami. Typické planetky jsou kamenná tělesa bez ledu, která obíhají kolem Slunce ve vnitřní části Sluneční soustavy, obvykle uvnitř sněžné čáry (ice nebo frost line). Ve Sluneční soustavě se sněžná čára nachází mezi Marsem a Jupiterem.

 

Logo. Kredit: University of Michigan.
Logo. Kredit: University of Michigan.

Naproti tomu typické komety jsou objekty plné ledu, které během přiblížení ke Slunci obklopuje plynný obal, koma. Vytvářejí ho plyny unikající z ledu. Kromě toho komety vykazují kromě gravitačního také určité negravitační zrychlení (nongravitational acceleration), za které opět mohou plyny unikající v blízkosti Slunce z ledu.

 

Badatelé prozkoumali sedm objektů, které jsou považované za temné komety. Potvrdili, že tato tělesa nemají koma, ale zároveň vykazují negravitační zrychlení. Z našeho pohledu jsou tedy napůl kometou a napůl planetkou. Vše nasvědčuje tomu, že mají kamenný povrch a pod ním led, jehož sublimací vzniká nevelké, ale pozorovatelné negravitační zrychlení. Také kvůli tomu obvykle rychle rotují. Zároveň podle všeho mnoho temných komet pochází z Hlavního pásu planetek.

 

Taylor a spol. jsou přesvědčeni, že takhle vypadá mnoho planetek v Hlavním pásu. Podle nich je to další, doposud přehlížený mechanismus, díky němuž se do vnitřní části Sluneční soustavy dostává led. Znamená to, že ve vnitřku Sluneční soustavy je více ledu, než jsme si mysleli.

 

Video: The Hidden Ice in Near Earth-Space: Secrets of Dark Comets

 

Literatura

University of Michigan 10. 7. 2024.

Icarus 420: 117207.

Datum: 14.07.2024
Tisk článku

Související články:

V kometě je prokázána další klíčová ingredience pro vznik života     Autor: Josef Pazdera (29.05.2016)
Přilétající megakometa Bernardinelli-Bernstein je ještě mnohem větší     Autor: Stanislav Mihulka (01.10.2021)
Záhadné sklo v poušti Atacama zřejmě pochází od výbuchu komety     Autor: Stanislav Mihulka (04.11.2021)



Diskuze:

Koma

Lukáš Král,2024-07-16 08:37:51

Pokud vím, u komet v češtině je to ta koma, nikoli to koma (střední rod se používá v medicíně).

Odpovědět

Ežo Vlkolinský,2024-07-15 15:58:28

Drvivá väčšina by mala byť z temnej hmoty.

Odpovědět

Negravitační zrychlení

Vojta Ondříček,2024-07-14 16:22:05

To negravitační zrychlení je vyvoláno reaktivní emisí vodní páry (a plynů) na k Slunci přivrácené části objektu planetky?
V tom případu by planetka měla mít osu vlastní rotace velmi blízkou paralelitě k ose její orbity (kolem Slunce) a nebo vůbec nerotovat?

Odpovědět


Re: Negravitační zrychlení

Florian Stanislav,2024-07-14 18:24:04

Zdroj k článku
https://news.umich.edu/the-origins-of-dark-comets/
"představte si špinavou kostku ledu, říká Taylor. Jakmile narazí na ledovou čáru sluneční soustavy, led začne uvolňovat plyn. To způsobuje zrychlení objektu, ale také to může způsobit, že se objekt otáčí poměrně rychle – dostatečně rychle na to, aby se objekt rozlomil.

"Na těchto kusech bude také led, takže se také budou točit rychleji a rychleji, dokud se nerozbijí na další kusy," řekl Taylor. „Můžete v tom pokračovat, až budete menší a menší a menší. Navrhujeme, že tyto malé, rychle rotující předměty získáte tak, že vezmete několik větších předmětů a rozbijete je na kusy.“

Jak se to stane, objekty nadále ztrácejí svůj led, jsou ještě menší a rotují ještě rychleji."

Můj názor : špinavé kusy ledu nejsou symetrické, síly reakce k odpařování ledu tady rotaci mohou podpořit.

Odpovědět


Re: Re: Negravitační zrychlení

F M,2024-07-16 00:55:57

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0019103524002677?via%3Dihub
"Předpokládáme, že tyto temné komety jsou konečným výsledkem rotační fragmentační kaskády." Tedy tyto se již nerozpadají (jsou dostatečně pevné aby je rotace neroztrhla), ale jsou rozpadovými produkty. K celému článku nemám přístup, ale věnují se v jedné části právě tomu jak velký kus těchto materiálů při těch rotacích je schopný držet pohromadě.
"jsou obecně malé (řádově 10-100m) rychle rotující (0,046-2h)"

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz