Plně autonomní továrna Xiaomi vyrobí přes 10 milionů telefonů ročně  
Smart Factory je továrna nového typu. Řídí ji umělá inteligence, která vnímá výrobní proces, rozhoduje se, podle potřeby zasahuje a také se autonomně vyvíjí, aby co nejlépe plnila zadání, tedy výrobu skládacích telefonů MIX Fold 4 a MIX Flip, které se brzy objeví na trhu. Smart Factory je dotek budoucnosti.
Smart Factory. Kredit: Xiaomi.
Smart Factory. Kredit: Xiaomi.

Čínská společnost Xiaomi spouští novou továrnu, která je nevídaným způsobem autonomní. Jejich Smart Factory vyrostla v Čchang-pchingu, jednom z městských obvodů metropole Pekingu, který se nachází severozápadně od historického centra. Továrna je na ploše 80 tisíc metrů čtverečních a má celkem 11 výrobních linek. U žádné ale nepracuje jediný člověk.

 


Xiaomi MIX Flip. Kredit: Xiaomi.
Xiaomi MIX Flip. Kredit: Xiaomi.

Jak potvrzuje zakladatel a ředitel Xiaomi Lei Jun, 100 procent klíčových procesů výroby telefonů je zcela automatizovaných. Celý výrobní proces i potřebný software si podle jeho vyjádření vyvinuli sami. Smart Factory navazuje na pilotní továrnu tohoto typu v městském obvodu Ta-sing, tedy v jižní části Pekingu, která vyráběla ročně asi 1 milion chytrých telefonů MIX Fold.

 

Smart Factory bude vyrábět skládací telefony MIX Fold 4 a MIX Flip, které by se brzy měly objevit na trhu. Továrna by je měla chrlit rychlostí zhruba 1 telefon za 3 sekundy. Čínská média uvádějí, že Smart Factory udržuje velmi čisté výrobní prostředí, v němž je odstraňován prach mikronové velikosti. Těch pár lidí, kteří se pohybují v řídícím centru továrny (war room), nosí speciální oděvy, i když to nejsou skafandry.

 

Logo. Kredit: Xiaomi.
Logo. Kredit: Xiaomi.

 

Automatizované výrobní linky i celá výrobní zařízení jsme už viděli. Například v roce 2001 otevřel první plně automatizovanou výrobní linku japonský výrobce robotů Fanuc Ltd. V roce 2003 měli automatizovanou továrnu u hory Fuji, kde vyráběli 50 robotů denně. Továrna fungovala zcela bez lidského dohledu déle než měsíc.

 

Xiaomi ale zašli ještě dál. Jejich Smart Factory řídí umělá inteligence, které dovolili se autonomně vyvíjet a optimalizovat výrobní procesy podle jejího vlastního uvážení. Inteligence je schopná detekovat problémy a řešit je, přičemž neustále vylepšuje výrobní proces.

 

Jak se píše na Weibo, zmíněná inteligence Xiaomi Pengpai Intelligent Manufacturing Platform je jako duše továrny. Sama vnímá výrobní proces, sama rozhoduje a sama koná, když je třeba. Také sama diagnostikuje problémy s vybavením, vylepšuje výrobní proces a provozuje plně digitální management, od surovin až po dodávky hotových telefonů. Je to pozoruhodný koncept a ochutnávka toho, co přijde v nejbližších letech a měsících.

 

Video: Introducing Xiaomi Smart Factory | MWC 2023

 

Literatura

New Atlas 10. 7. 2024.

Datum: 10.07.2024
Tisk článku

Související články:

Čína předala umělé inteligenci kontrolu nad průzkumným satelitem. A děly se věci     Autor: Stanislav Mihulka (19.04.2023)
Lidé a umělá inteligence společně postavili robota     Autor: Stanislav Mihulka (08.06.2023)
Okamžitá evoluce: AI algoritmus extrémně zrychlil vývoj designu robotů     Autor: Stanislav Mihulka (05.10.2023)
Roboti Figure 01 nastupují jako zaměstnanci továrny BMW v Jižní Karolíně     Autor: Stanislav Mihulka (21.01.2024)



Diskuze:

To je toho

Martin Novotný67,2024-07-11 22:42:45

My v Evropě vyrábíme flašky s přivázanejma víčkama. Heč!

Odpovědět

PIMP

juraj holos,2024-07-11 14:49:28

Trochu nešťastný názov AI. Xiaomi Pengpai Intelligent Manufacturing Platform a.k.a. Xiaomi PIMP ¯\_(ツ)_/¯

Odpovědět


Re: PIMP

Martin Novák2,2024-07-11 20:49:52

Místo aby jí dali nějaký známý název, třeba Skynet :-)

Odpovědět

Nepodmíněný příjem

František F,2024-07-11 10:04:56

Takže nepodmíněný příjem lidem, v průmyslově vyspělé zemi, bude potřebný. Kdy bude vhodný k zavedení?
Když jít si pro podporu je člověku dost znevažující.

Odpovědět


Re: Nepodmíněný příjem

Josef Hrncirik,2024-07-11 10:36:23

napřed EM bargo!

Odpovědět


Re: Nepodmíněný příjem

Petrox Petrox,2024-07-12 08:45:39

AI dokáže převzít řadu úkolů, ale zatím ještě dlouho bude dost profesí, které stále bude muset vykonávat člověk.
Plně automatizované výrobní linky, AI právníci sepisující smlouvy, různá odvolání, AI lékaři stanovující diagnozu z rentgenových snímků, z laboratorních vyšetření, apod... tohle všechno asi v dohledné době přijde, protože tam současná AI dokáže využít svůj potenciál.

Ale všude tam, kde by bylo potřeba zkonstruovat skutečně složitého robota schopného řešit atypické problémy, bude člověk nezastupitelný nejspíš ještě hodně dlouho.

Když se vám v bytě objeví ve zdi morký flek, nebo když např. přestane téct teplá voda i přesto, že v zásobníku TUV je teplé vody stále dost.....tak v takových případech asi bude člověk ještě dlouho nenahraditelný aby závadu diagnostikoval a ručně opravil.
Uvedené příklady mám ze svého života - coby majitel rodinného domku jsem mimo jiné tyhle záležitosti řešil.
V prvním případě se jednalo o špatně svařenou měděnou vodovodní trubku, ve druhém případě šlo o vadný zpětný ventil, jehož trosky navíc poškodily oběhové čerpadlo.
Přiznám se, že mi fantazie nestačí na to jak by asi musel vypadat robot, který by závadu diagnostikoval, problém odstranil a po sobě vše začistil. :)

Odpovědět


Re: Re: Nepodmíněný příjem

D@1imi1 Hrušk@,2024-07-12 09:41:34

Tak diagnostikování není záležitostí vzhledu, ale zpracování informací. Takže základ je kamera, mikrofon, případně další senzory. Senzorů existuje hromada. Robot by použil ty, které se pro daný problém nejlépe hodí. Ani nemusejí být trvalou součástí robota. Správná diagnostika je pak jen záležitostí výpočetního výkonu a dostatku tréninkových dat.

Co se týče opravy, nemusí AI volit stejné řešení jako kutil. Může prostě identifikovat nefunkční část systému a celou ji vyměnit. To, že člověk bude ještě dlouho schopný zvládat některé činnosti, které by robot nezvládnul, neznamená, že by si robot jinak neporadil. Například neexistuje robot, který by uměl hrát na kytaru, ale existuje generativní AI, která složí kytarovou skladbu a přehraje ji pomocí reproduktoru.

Jinak k té továrně Xiaomi - klasická nafouklá marketingová polopravda. Nejdříve se tvrdí, že tu továrnu celou řídí AI a vzápětí přiznají, že tam mají "War room", kde pracují lidé. A pro výrobu elektroniky je vysoká míra automatizace typická. Co by tam ti lidé ve výrobě dělali? Ručně pájeli titěrné SMD součástky? Asi těžko.

Odpovědět


Re: Re: Re: Nepodmíněný příjem

Petrox Petrox,2024-07-12 13:52:13

OK, tak to jsem teda opravdu zvědavej kdy bude reálně existovat robot, či jakékoliv prakticky využitelné AI řešení, které dokáže podobnou opravu kvalitně zrealizovat. :)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Nepodmíněný příjem

František F,2024-07-12 18:37:59

Optimálně, vzhledem k opravám potrubí ve zdi... aby se kde co stalo tak spolehlivým, jako je dnešní elektronika. V době elektronkových rádií a televizorů bývala porucha během několika málo let samozřejmostí. Dnes techniku v informatice odhaduji za velmi spolehlivou. Podobně i tramvaje mívaly poruchovost proti dnešku o moc větší. Díky technikům za prospěšný vývoj.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Nepodmíněný příjem

Petr Mikulášek,2024-07-13 07:27:22

Rozdíly staré elektroniky proti nové jsou jenom dva. První je horší opravitelnost. Druhá je fakt, že je rozdíl, jestli si koupím krám za tři výplaty nebo tři krámy za jednu výplatu - už jenom v tom, jak si té věci budu vážit a jak moc budu případně toužit po opravě. Je jednodušší a levnější to při prvním problému zahodit.

Sám doma pro sebe a pro známý občas recykluju spotřebiče, ono to po pár letech většinou taky na něco umře. A když se chce, většinou to jde i opravit.
Poslední oprava, co jsem dělal, byla u přímotopu za 600Kč po sedmi letech provozu, materiál vyšel na 25Kč a dalších pět let bez problémů dá.
Telku mám recyklovanou, před 15 lety stála 18 000Kč a po osmi letech provozu totálně chcípla. Upálený drátek. Po aplikaci klemy a doplnění IPTV set top boxu jede spolehlivě do fčíl a asi ještě pár let dá.
Poslední oprava pračky byla na 20 minut, jenom protíkalo těsnění kolem topné spirály a vyhazovalo to proudový chránič, stačilo to přitáhnou a nebylo potřeba kupovat novou. Po opravě jede dalších pět let (už má 20 let).
Výhledově mám domluvenou myčku, vyhazuje pojistky. Podle předchozích zkušeností topný těleso za 500, kdo by kupoval novu za 10 litrů...
A dneska to vypadá na dalšího pacoše, čerpadlo k bazénové filtraci s časovačem, který nesepne... Má najeto teprve osm let, je zbytečný je vyhazovat tak brzo a produkovat další odpadky (worst case je klema a časovač do zásuvky, už jenom to by ušetřilo pár tisícovek).
Notebook u kamarádky taky, odešel displej, náhradní za 800 na aliexpresu, nový noťas za 8000, volba byla jasná.

A pak je kategorie, kam spadají třeba mixéry, kde na přenos kroutícího momentu používají plastový ozubený kola. Tam je to jednoznačně sabotáž a opravit se to nedá...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nepodmíněný příjem

D@1imi1 Hrušk@,2024-07-13 14:09:48

No nevím, jestli Vy vidíte jen dva rozdíly... Já vidím tři a ten poslední, který nezazněl, považuji za nejpodstatnější - užitné vlastnosti (výkony, energetická účinnost, rozměry).

K opravitelnosti - při ceně lidské práce je často levnější věci sériově vyrábět nové, než platit opraváře a shánět náhradní díly. Vy to máte zároveň jako koníček, takže ale elektrotechnici tvoří malé procento populace. A když zohledníte i morální zastarávání, není obvykle důvod jít cestou oprav. V některých případech to smysl má - např. ten přímotop. Na přímotopech k žádnému vývoji nedochází, princip i účinnost jsou stále stejné. Ale bylo by zajímavé poměřit spotřebu 15 let staré a nové televize. Nemluvě o kvalitě obrazu. A kupovat náhradní díly k laptopu považuji za ekonomické jen v prvních cca. 4 letech životnosti. Potom už je laptop morálně zastaralý, baterka má polovinu kapacity a bývá už od pohledu opotřebovaný.

Plastová ozubená kola nejsou sabotáž, ale vyhovění trhu, který si žádá co nejnižší cenu. Sabotáž by to byla u značkového výrobku s cenou v řádu tisíců korun. Pokud si někdo koupí no-name mixér a bude ho používat párkrát do roka, bude mu normálně fungovat.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nepodmíněná sabotáž

Josef Hrncirik,2024-07-13 14:20:12

Sabotáž = že se nebere v úvahu C stopa či společenské optimum úspor, ale optimalitují se kurvítka a výroba firmy

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nepodmíněná sabotáž

D@1imi1 Hrušk@,2024-07-13 15:26:41

1. Výroba silonových koleček má nižší uhlíkovou stopu než výroba ocelových? To jsem tedy překvapen.

2. Lidi si kupují spoustu zařízení, která téměř nepoužívají. Např. u nás doma si pamatuji použití mixéru jednou ročně při šlehání sněhu na vánoční kokosky. Pokud někdo používá mixér pravidelně a koupí si ho v ceně pár stokorun s plastovými kolečky uvnitř, je to jeho hloupost.

3. Napiště jediný racionální důvod, proč by měla firma, KTERÁ SI NEBUDUJE ZNAČKU, designovat svoje výrobky na více než pár let provozu, pokud to zvýší náklady.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nepodmíněná sabotáž

Petr Mikulášek,2024-07-14 08:43:23

K těm plastovým kolečkům, motor je kovový (rotor i stator feromagnetický, vinutí z mědi). Pokud by kovový převody byly 15% hmotnosti, je lepší těch 15% kovu přidat rovnou, než celý zbytek vyrábět 5x a ještě k tomu přidávat pět sad plastových krytů.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nepodmíněná sabotáž

D@1imi1 Hrušk@,2024-07-14 12:12:38

Hezká teorie... a pak Vám na tom levném mixéru odejde například komutátor nebo přepínač rychlostí.

Navíc složitost výroby kovových převodů, které musíte obrábět na soustruhu, je nesrovnatelná s rotorem a statorem, které jsou z prostě vyražených plechů naskládaných na sebe.

Ale nezodpověděl jste hlavní otázku - proč by ta firma měla vyrábět převody z kovu, když jsou dražší a plastové do konce záruční lhůty v naprosté většině případů vydrží? Co si zaplatíte, to máte. Chcete kovovou převodovku a životnost mixéru 20+ let? Fajn... jen nečekejte cenu v řádu stokorun.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nepodmíněný příjem

Petr Mikulášek,2024-07-14 08:28:05

Tak onu energetickou účinnost jde krásne ukázat na moderní elektronice. Nokia 3110 vydržela bez nabíjení šest dní. Nokia C3-00 o pár let pozděj čtyři dny, s o polovinu větší kapacitou baterky. Moderní patlafoun, tam je zázrak, když vydrží dva dny.
Procesory v PC to samý. Za poslední roky se zvedl výkon o 10% a spotřeba o 40%. A většinou to zvýšení výkonu člověk ani nepozná a stačí X let starý stroj. Tohle píšu na noťasu s tímhle CPU - https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/53452/intel-core-i5-2450m-processor-3m-cache-up-to-3-10-ghz.html a na web, kancelářskou práci a programování bohatě stačí, takže je zbytečný přidávat další odpad k likvidaci. A kvůli výměně nebo repasi baterky fakt není potřeba měnit i zbytek...
U opotřebení je to z 95% o tom, jak s tím člověk zachází. Někdo má omlácený týden starý auto, někdo nablýskanýho veterána...
A někdy jde i o to, že starší věci jsou prostě lepší. https://www.dps-az.cz/clanky/id:91836/fyzicka-tlacitka-predci-dotykove-obrazovky-v-novych-autech A u budíku taky preferuju červený displej před modrým / bílým. I kvůli melatoninu, i kvůli spotřebě...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nepodmíněný příjem

D@1imi1 Hrušk@,2024-07-14 12:52:10

Prosím, to snad musíte vidět, jak nesmyslně demagogické srovnání jste právě udělal. Srovnáváte tlačítkový mobil s monochromatickým displejem 7 kpix (84x84) se smartfonem, což je spíše počítač, GPS navigátor a výkonný fotoaparát v jednom, který má navíc v sobě integrovaný telefon. A když Vám spadne do bazénu, normálně ho vyndáte a nic se neděje, protože je vodotěsný. Jestli 90% těch funkcí k ničemu nepotřebujete, není problém toho smartfonu. Máte si koupit tlačítkový telefon a vybírat ho podle výdrže baterie. To Vaše srovnání je, jako kdybyste prohlásil, že kladivo za 100Kč je lepší než fotoaparát za 20000Kč, protože se s ním lépe zatloukají hřebíky.

Srovnání laptopů - laptop kupovaný v roce 2006 za téměř 30 tisíc vydržel na baterii 3 hodiny. A jeho procesor nedokázal přehrát Full HD video. Laptop koupený teď v listopadu za 17 tisíc - výdrž na baterii přes 9 hodin a v procesoru integrovaná grafika má výkon, za který by se před deseti lety nemusely stydět dedikované grafiky stolních počítačů s příkonem stovek Wattů.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nepodmíněný příjem

D@1imi1 Hrušk@,2024-07-14 13:23:24

Omlouvám se, zaměnil jsem Nokii 3110 za 3310. Dle údajů z internetu:

Rozlišení monochromatického displaye: 128x160 pixelů.
Standby výdrž: 40-95 hodin (tj. až 4 dny)
Doba hovoru: 90-165 minut (téměř tři hodiny)
https://en.wikipedia.org/wiki/Nokia_3110

Zatímco ten "patlafoun" mi vydrží ty dva dny i s častým telefonováním, esemeskováním a používáním aplikací. Standy režim s vypnutým internetem jsem si vyzkoušel jen jednou se starším kusem z roku 2013 a týden by nebyl problém. Přesně jsem to neměřil.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nepodmíněný příjem

Jarda Ticháček,2024-07-15 21:26:33

Víte
Ono záleží na tom, jaký platfoun si vyberete.
Já osobně jsem poslední svou Nokii (už ani netuším jakou) kupoval podle toho, že k ní existovalo pouzdro, které bylo vodotěsné, mělo baterii k dobru (tehdy se tomu ještě neříkalo powerbanka) a ještě mi to umožnilo připojení druhé SIM. Dalším už byl Siemens M75 (snad nekecám), který byl outdoorový sám o sobě. A pak už první chytrý a obrněný. Stále nabíjení tak po třech dnech. Pak další, který jsem po pár letech nahradil, protože mi začalo vadit, že místo jednou za deset dní nabijím dvakrát týdně. Takže jsem začal nabíjet jednou za měsíc při běžném provozu. To sice znamená, že veškeré funkce zapínám až při skutečné potřebě, nemám vlastně důvod mít zapnutá mobilní data, NFC, bluetooth a WiFi bez přestávky, nakonec polovinu života trávím mimo EU, a datový roaming by mne zruinoval. No a když jsem začal mít problémy s displejem, který občas přestal reagoval na dotyky, nahradil jsem to telefonem s baterií 15000 mAh. A polepšil jsem si. Ten předchozích zvládl navigaci tak dva dny. Ten nový je schopen navigovat osm dní.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nepodmíněný příjem

Jarda Ticháček,2024-07-15 21:05:16

Ono i to morální zastarávání není tak horké, jak může vypadat na prvním pohled.
Jeden notebook jsem koupil v roce 2008. Po pár měsících se mi podařilo promáčknout displej, takže skončil s externí klávesnicí a externím monitorem (obé na switchi, sdílené s něčím jiným) jako server. Nový displej byl zbytečně drahý. Po pár letech jsem z bratrova ntb, který zemřel po daleko těžší nemoci vyndal displej, vrazil jsem ho do toho svého, nainstaloval W7 a ejhle, dodnes to používám. Jasně, na internet s tím nechodím. Běžný prohlížeč - a běžné webové stránky - jsou mimo schopnosti instalované paměti. Ale pořád na tom mohu koukat na filmy, které mám uloženy na lokálních zdrojích, a používat SW, který už mnoho let neexistuje. Dodnes občas zapnu jeden laptop z počátku devadesátých let.
Jasně, na spoustu věcí to dnes nefunguje. Ale že by to zastaralo k nepoužití?
Stejně tak mám v provozu dva počítače z roku 2008. Z jednoho vlastně zbyla jen skříň, jinak se v něm měnilo postupně úplně vše, v druhém je základní deska z roku 2011. Ještě měla slot, do kterého jsem mohl strčit zvukovku Yamaha z roku 1993. A co si budeme povídat, ta jejich HW syntéza z těch dob je úžasná dodnes. Takže mám k dispozici pár legendárních nástrojů jako HW, nemusím se zatěžovat virtuálními nástroji. Jasně, je to morálně zastaralé. Kytaru, nebo mikrofon bych k tomu nepřipojil už někdy v roce 1998. Ale klávesáka přes MIDI, nebo MIDI stopu ze sekvenceru tam dodnes radostně pošlu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nepodmíněný příjem

D@1imi1 Hrušk@,2024-07-15 23:53:53

Souhlasím, že velmi starý laptop je ke specifickým účelům stále použitelný. Vtip je v tom, že když se na něm rozbije nějaký díl, je levnější koupit jiný starý laptop z bazaru než kupovat náhradní díl a ještě platit za servis. Díky morálnímu zastarání ty staré kusy koupíte lacině.

Odpovědět


Re: Re: Nepodmíněný příjem

F M,2024-07-14 01:35:11

Z čeho toho instalatéra zaplatím, když jsem třeba pokrývač (random,rodinných domků) a moji zákazníci jsou třeba kadeřníci a učitelé a nebo instalatéři, tedy přesněji odkud se do toho řetězce ty peníze dostanou, když ne ze zaručeného příjmu/dotací/dávek? Respektive jak velká část lidí může být závislá na příjmech z konzumace ostatních a kterých? Nikde není napsáno, že nová místa vzniknou, pokud vypadne příjem do řetězce služeb mezi fyzickými osobami (třeba jenom 50%) co se stane? Podotýkám, že firmy a stát si se spotřebou časem vystačí a převod průmyslu na jiný systém může probíhat průběžně se zavíráním starších provozů. I když nějaká nová pracovní místa budou mít potenciál vzniknout, tak se nemusí potkat se schopnostmi těch vyřazených lidí, i třeba takoví učitelé (vysokoškoláci) se v technických oborech moc chytat nebudou a to se samozřejmě vyřeší tak, že se ten požadavek nějak obejde a daná věc se udělá, třeba i komplikovaněji, bez lidského přičinění.
Nevím čím se živíte, ale zkuste si vzít třeba nějakého drobného podnikatele/obchodníka/živnostníka (nemyslím nějakého specialistu, ale většinového) a projít si řetězec těch na kterých vydělává (kdo ho živí) a vyškrtnout mu z příjmů ty kteří vypadnou tím mechanismem který popisujete a u těch ostatních zohlednit o kolik se jim sníží příjmy...loop
Mimochodem z vlastnictví rodinného domku se pomalu, ale jistě stává luxus. Docela by mě zajímalo kolik lidí by si jej mohlo dovolit vlastnit, kdyby jej stavěli za současných podmínek.
Tato továrna konkrétně vyrábí spotřební zboží pro lidi, takže je celá tato diskuse trochu mimo, ale přece jen kolik instalaterů (čehokoli) tam bude pracovat. A co vše je opravdu potřeba vyrobit, pokud již v civilizaci nepočítáte s většinou lidí a nakolik se vše zjednoduší, když vám z těch řetězců lidé vypadnou, resp. se jejich výskyt minimalizuje jak kvantitativně tak lokalitou.
Pardon, snad je to alespoň jakš takš srozumitelné, prakticky spím.

Odpovědět


Re: Re: Re: Nepodmíněný příjem

D@1imi1 Hrušk@,2024-07-14 02:48:48

Část peněz se do oběhu dostává skrze státní zaměstnance. K redukci jejich počtu politická vůle nebývá.

K té finanční dostupnosti rodinných domků - a to ještě připočtěte, že na vesnicích a v satelitech nejsou téměř žádná pracovní místa a minimum občanské vybavenosti, takže kromě domku musíte živit auto (kde nejezdí MHD vůbec spíše dvě na rodinu). V bytovce je auto jen věcí životního stylu, dá se bez něj obejít.

Odpovědět


Re: Re: Re: Nepodmíněný příjem

Petrox Petrox,2024-07-15 14:12:17

Máte zajímavé otázky.

Nevím jak situace bude v budoucnu vypadat. Dosud vše fungovalo tak, že zánik jednoho typu pracovní profese byl bohatě vynahrayen vznikem jiných typů profesí.
Např. na začátku 20.stol u nás v zemědělství pracovalo přibližně 50% všech pracujícíh, dnes jsou to jen 2%. Přesto všichni ostatní pracovníci našli uplatnění jinde - mimo zemědělství - a zvýšená nezaměstnanost nevznikla.

Obávám se ale, že nasazování AI v rámci mnoha oborů v celé ekonomice může mít jiný průběh, protože nahrazovaných profesí bude velké množství ve velmi krátkém časovém úseku.

Co s tím, to netuším. Každopádně bude zajímavé to sledovat. :)

Co se týče toho vlastnictví rodinného domku, to jste kápl na zajímavé téma. Nějakou dobu jsem žil ve Švýcarsku a tam to chodilo tak, že nemovitosti se získávaly dědictvím a nebo hypotékou, která byla tak dlouhá, že se nepočítalo s tím, že bude splacena v rámci jedné generace. Majitelé nemovitostí tedy často byli potomky rodů starousedlíků - tedy lidí, kteří ve Švýcarsku žijí po mnoho generací.
Avšak naprostá většina lidí bydlela v nájmu. U nás to třeba bude vypadat podobně.
Na druhé straně, firma ve které jsem pracoval měla svůj vlastní firemní bytový fond pro zaměstnance a ten byl koncipován jako nevýdělečný. Služební byty si musely vydělat pouze na svůj provoz a průběžnou údržbu, takže nájemné bylo poměrně nízké. Údržba byla prováděna opravdu kvalitně a zahrnovala i rekonstrukce koupelen, kuchyní, výměnu okem, zateplení fasády,.... Byt mohl dostat přidělen pouze kmenový pracovník. Nejsem na tuhle problematiku odborník, ale co vím, právo bydlení bylo zpravidla doživotní (bývalý pracovník bydlel i když už byl v důchodu) a toto právo vztahovalo se i na druha/družku z doby přidělení bytu, na potomky už ale ne. Po smrti, nebo odstěhování obyvatele byl byt přidělen jinému zájemci z řad pracovníků. Také odchodem pracovníka do jiné firmy právo zanikalo.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz