Wi-Fi systém start-upu Gamgee zajišťuje internet a funguje jako domácí radar  
Důmyslný Wi-Fi Home Alarm System využívá předivo Wi-Fi signálů nejen k přenosu internetu, jak je zvykem, ale také ho čte a detekuje v něm pohyby objektů v domácnosti, které dokáže navzájem rozlišit. Kromě internetu má na starosti i zabezpečení, jako chytrý alarm.
Wi-Fi signálů je plná domácnost. Kredit: AI generated pic.
Wi-Fi signálů je plná domácnost. Kredit: AI generated pic.

Ačkoliv to není při zběžném pohledu patrné, naše domovy jsou plné neviditelných Wi-Fi signálů. Propojují počítače a chytré telefony, ale také celou řadu ostatních zařízení, podle toho, jak „chytrá“ je dotyčná domácnost. Pikantní je, že ačkoliv my tyto signály nevnímáme, Wi-Fi signály vnímají nás a projevuje se to na nich.

 

Výzkumy z minulých let ukázaly, že Wi-Fi signály odrážené od postav v místnostech je možné detekovat a následně analyzovat. Tímto způsobem je možné detekovat osoby skrz zdi, rozlišovat jednotlivé postavy nebo také spočítat postavy v místnosti.

 

Jak funguje Wi-Fi radar. Kredit: Gamgee/Indiegogo.
Jak funguje Wi-Fi radar. Kredit: Gamgee/Indiegogo.

Na uvedené výzkumy navazuje nizozemský start-up Gamgee, který na jejich základě vyvinul komerční technologii. Jejich Wi-Fi Home Alarm System se skládá ze soustavy routerů, tvořících navzájem propojenou síť. Tyto routery obstarávají v domácnosti internet, jak je u Wi-Fi routerů zvykem. Kromě toho ale také fungují jako bezpečnostní radar, který pomocí zabudovaných algoritmů detekuje v domácnosti pohyb.

 

Wi-Fi Home Alarm System. Kredit: Gamgee.
Wi-Fi Home Alarm System. Kredit: Gamgee.

Jak se zdá Wi-Fi Home Alarm System je jako další člen domácnosti. Během dvou týdnů ho lze naučit rozeznávat Wi-Fi „otisky“ členů domácnosti, domácích mazlíčků i pravidelných návštěv. Po tomto výcviku se systém chopí ostrahy domácnosti. Kdykoliv detekuje neznámý pohyb, upozorní na něj majitele. Buď jde o novou návštěvu anebo o vetřelce.

 

Dalším možným využitím Wi-Fi Home Alarm System by mohlo být sledování členů domácnosti, kteří potřebují dohled, například seniorů nebo malých dětí. Pokud by se dělo něco nežádoucího, systém upozorní majitele a ti mohou pohotově zasáhnout. Jak by se dalo čekat, systém je ovládaný aplikací na chytrém telefonu. Wi-Fi radar může pracovat neustále nebo třeba jen v době, kdy by nikdo neměl být doma.

Gamgee kladou důraz na bezpečnost a ochranu soukromí domácnosti a upozorňují, že veškerá data o pohybech objektů jsou ukládána na samotné routery. Neputují nikam do cloudu. Stejně ale asi nelze úplně vyloučit, že by se k takovým datům mohl někdo dostat a nějakým způsobem využít. Nakolik je to vážná hrozba ukáže čas.

 

Tvůrci momentálně usilují o financování na platformě Indiegogo. V této kampani nabízejí systém se 3 routery za cca 320 dolarů nebo se 4 routery za 374 dolarů. První zákazníci by se měli dočkat v lednu 2025, pokud vše půjde podle plánu.

 

Video: Gamgee Wi-Fi Sensing - Indiegogo

 

Literatura

New Atlas 5. 7. 2024.

Indiegogo

Datum: 06.07.2024
Tisk článku

Související články:

Budeme hledat výbušniny a zbraně pomocí WiFi?     Autor: Stanislav Mihulka (21.08.2018)
Identifikace osoby za zdí pomocí WiFi     Autor: Josef Pazdera (04.10.2019)
Nová grafenová technologie by mohla těžit elektrický proud z Wi-Fi signálů     Autor: Stanislav Mihulka (08.04.2020)



Diskuze:

bezpečnost

Petr Petr,2024-07-06 05:17:06

Je to další krok ke ztrátě soukromí. Navíc je systém snadno hacknutelný (apka v mobilu), takže vás může někdo sledovat (nemusíte zrovna psát na Facebook, že jste na dovolené, tady to bude automaticky, takže vykrást bude hračka...). Za alarm musí někdo ručit, ale tady patrně nebude nikdo.

Odpovědět

Martin Pecka,2024-07-06 00:47:29

Neco dost podobneho by melo pristi rok nabidnout O2 na jejich SmartBoxu dalsi generace. Akorat tedy clovek, se kterym jsem o tom mluvil, rikal, ze oni to do cloudu posilat budou, protoze SmartBox to neupocita...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz