Emoce ve stroji: Mohou být generativní inteligence vtipnější než lidé?  
Měli by se stand-up komici a komediální autoři bát o práci? Výsledky experimentů s inteligencí ChatGPT 3.5 a lidskými dobrovolníky hovoří dost jasně. Humor umělé inteligence je pro lidské posluchače stejně zábavný nebo i zábavnější než humor lidských tvůrců. Je nejspíš jasné, kdo se bude smát naposled.
Zvoní hrana komikům? Kredit: Schoro29, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.
Zvoní hrana komikům? Kredit: Schoro29, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.

Kdyby se tak před 5 lety někdo zeptal lidí z kreativních profesí nebo těch, co si zakládají na svém intelektu, jestli se nebojí nahrazení umělou inteligencí, většina z nich by se tomu hlasitě vysmála. Včetně autora tohoto textu. Teď se píše rok 2024 a pošklebky zmrzly posměváčkům na rtech. Generativní inteligence překonaly veškerá očekávání a budoucnost mnoha profesí je v sázce.

 


Drew Gorenz. Kredit: USC.
Drew Gorenz. Kredit: USC.

Jak se zdá, zranitelný je i zábavný průmysl. Herci a autoři se už teď bojí generativních inteligencí jako čert kříže. Jak to bude s komiky a vtipy? Drew Gorenz z University of Southern California (USC) to bere osobně. Je amatérským stand-up komikem, což ho inspirovalo k pozoruhodnému výzkumu na toto téma, společně s vedoucím výzkumného centra USC Dornsife Mind and Society Center Norbertem Schwarzem.

 

Zajímalo je, jestli velké jazykové modely LLM, v jejich případě ChatGPT 3.5, mohou vytvářet kvalitní humor. V tomto směru se doposud objevilo jen pár spíše anekdotických údajů (v tomto nejméně humorném smyslu tohoto slova) o tom, jak inteligence dovedou či naopak nedovedou dělat vtípky.

 

Gorenz se Schwarzem to uchopili systematicky. Provedli dva experimenty, v nichž porovnávali schopnost inteligence ChatGPT 3.5 vymýšlet vtipy s lidskými dobrovolníky a následně pak zjišťovali zábavnost vtipů umělé inteligence a dobrovolníků pro běžné posluchače.

Norbert Schwarz. Kredit: USC.
Norbert Schwarz. Kredit: USC.

 

V prvním experimentu měla inteligence ChatGPT 3.5 se 105 lidskými dobrovolníky vytvořit vtipy podle tří zadaných úkolů, z nichž zahrnoval 3 prompty. Každý dobrovolník vytvořil 9 různých vtipů, celkem tedy 945, zatímco inteligence generovala 20 vtipných odpovědí na každý prompt, celkem 180. Pak nastoupila skupina dalších dobrovolníků, kteří hodnotili zábavnost jednotlivých vtipů, prezentovaných anonymně.

 

Ve druhém úkolu badatelé nakrmili inteligenci ChatGPT 3.5 zábavným obsahem ze slavné platformy The Onion a požádali ji, aby vytvořila vlastní zábavné headliny článků. 200 dobrovolníků poté hodnotilo vtipnost původních headlinů The Onion, vytvořených lidskými tvůrci, a headlinů od umělé inteligence, opět aniž by věděli, kdo je autorem kterého titulku.

 

Jak to dopadlo? Pokud jde o experiment s titulky článků The Onion, Dobrovolníci hodnotili titulky od umělé inteligence jako stejně zábavné. Ještě smutnější jsou výsledky experimentu s tvorbou vtipů podle promptů. 70 procent hodnotitelů označilo vtipy od umělé inteligence jako zábavnější než lidský humor.

 

Gorenz a Schwarz nezastírají osudovost svých výsledků, i když jde samozřejmě jen o skromnou studii. Producenti zábavných pořadů či médií podle nich časem nejspíš nebudou potřebovat lidské baviče ani komediální autory. Jistou inspirací by pro ně mohla být Továrna na čokoládu Tima Burtona (2005), na jejímž konci otec Karlíka Bucketa získá zpět práci v továrně jako opravář robota, který ho předtím nahradil.

 

Video: When (fake) news feels true - Episode 1 with Prof Norbert Schwarz

 

Literatura

University of Southern California 3. 7. 2024.

PLoS ONE 19(7): e0305364.

Datum: 04.07.2024
Tisk článku

Související články:

Umělé inteligence tvoří přesvědčivé abstrakty vědeckých článků     Autor: Stanislav Mihulka (16.01.2023)
Inteligence GPT-4 si najala člověka kvůli překonání testu CAPTCHA. A lhala mu     Autor: Stanislav Mihulka (17.03.2023)
AI dokáže odhalit podvodníky a neplatiče daní     Autor: Josef Pazdera (26.03.2023)
AI-Descartes je inteligence, která jako špičkový vědec objevuje vědecké teorie     Autor: Stanislav Mihulka (16.04.2023)
Umělá inteligence předpovídá hudební hity s extrémní přesností     Autor: Stanislav Mihulka (21.06.2023)



Diskuze:

Pavláska nebo jak se ten pán jmenuje

Vitězslav Novák,2024-07-06 08:27:08

znám jen ze Stardance. A dle jeho tamních keců soudím, že ten se umělé ani jiné inteligence bát nemusí. Umělé blbosti snad - ta by ho nahradit mohla.

Odpovědět

vtipy, hudba, psaní

František F,2024-07-05 00:03:20

S vtipy, kdo ví. Ale co se týká skládání hudby, znalejší naprosto odmítají, až varují. Asi je to nějak na škodu. Dnes víme méně než zítra nebo včera. To přispívá k opatrnosti v nahrazování lidské duševní tvorby strojem. Podobně jako se udává, že psaní rukou je výmluvnější, než strojové písmo. Protože víc neviděného obsahu předává příjemci. Při čtení dopisu od milované osoby může být požitek zřejmý, kdežto jinak je vliv asi jen podvědomý.

Odpovědět

Hehe...

Many More,2024-07-04 23:25:00

Až na to, že vtip se stává vtipem nikoliv tehdy, když je vykonán, ale až tehdy, je-li tak někým přijat. Plácnout mimoděk něco vtipného, to může každej blb. Ale interpretovat něco jako vtip, to už je složitější proces :-)

Odpovědět


Re: Hehe...

D@1imi1 Hrušk@,2024-07-05 01:36:26

Smát se čemukoliv může taky každý blb. Hehe...
;)

Odpovědět


Re: Re: Hi, hi, ...He!

Josef Hrncirik,2024-07-05 07:38:19

Po
slední se bude chech tatž pan Dron.

Odpovědět


Re: Re: Re: Hi, hi, ...He!

F M,2024-07-05 15:27:50

Otázka zní jestli se bude jen chechtat integrovaným kalachem, nebo na nás vyzubí úsměv plný něčeho spektakulárnějšího než žertů. I když jakožto milovník černého a brutálního humoru, zde navíc okořeněného notnou dávkou ironie a sarkazmu, bych ani tak nemusel přijít úplně zkrátka.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Hi, hi, ...He!

Martin Novák2,2024-07-09 20:03:46

Předvede kouzelnický trik ve kterém zvládne termonukleární syntézu i bez tokamaku. Vtip: Budiž Světlo! se značně údernou pointou.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Hi, hi, ...He! Cha, cha Chacha ři!,

Josef Hrncirik,2024-07-10 09:03:35

S trochou Pu. Laserem to ekonomicky nejde a kumulovaným výbuchem fyzikálně.

Odpovědět


Re: Hehe...

Petrox Petrox,2024-07-06 07:08:05

Vzpomínám si, že přibližně před rokem, v době kdy dnešní Microsoft Copilot se ještě jmenoval Bing Chat, jsem se zmíněného Bingu Chatu česky zeptal na rozbor násl vtipu:
.....
Přijde pán do prodejny pro kutily a prodavači řekne, že by chtěl koupit 5 metrů pevného provazu.
Prodavač teda odměří 5m provazu a zákazníka se zeptá "Chcete to zabalit?"
.....
Docela mě udivilo, že Bing Chat nejenže zcela pochopil podstatu toho vtipu, ale naprosto perfektně dokázal vysvětlit v čem ten vtip spočívá. Jsem přesvědčenej, že to vysvětlil přesněji než by to dokázala většina lidí.

Odpovědět


Re: Re: Hehe... Přivázat na krk! Hi, hi.

Josef Hrncirik,2024-07-10 09:06:06

Odpovědět


Re: Re: Re: Hehe... Přivázat na krk! Hi, hi. Než Vy biju baterky!

Josef Hrncirik,2024-07-10 09:12:01

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz