Utajovaný dron s hybridním elektrickým pohonem XRQ-73 poletí ještě letos  
Činorodá DARPA a společnost Northrop Grumman staví velmi utajovaný dron XRQ-73 SHEPARD, který by měl být jako stvořený pro stealth průzkumné mise dalekého dosahu. Má hybridní pohon, což zajistí jak podstatně delších dolet než u čistě elektrických dronů, tak i velmi tichý let. Premiéru ve vzduchu by měl mít už letos.
Evoluce dronu SHEPARD z programu Great Horned Owl. Kredit: DARPA.
Evoluce dronu SHEPARD z programu Great Horned Owl. Kredit: DARPA.

Americká agentura pokročilých výzkumných projektů DARPA vedle řady dalších projektů pracuje i na hybridním elektrickém pohonu pro drony. Podobně jako u hybridních elektrických vozů takový pohon kombinuje konvenční motor na letecké palivo s elektrickým pohonem na baterie.

 


Odhodlaný výr virginský (Bubo virginianus). Kredit: Peter K Burian, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.
Odhodlaný výr virginský (Bubo virginianus). Kredit: Peter K Burian, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.

Stále platí, že hustota energie uložená v lithium-iontových bateriích, které se dnes používají pro pohon elektrických dronů, je mnohem nižší než v případě leteckého paliva. Proto má hybridní elektrický pohon v porovnání s odpovídajícím čistě elektrickým pohonem obvykle podstatně větší dolet. To je pro DARPA argument, aby na tom pracovali.

 


XRQ-73 SHEPARD. Kredit: DARPA.
XRQ-73 SHEPARD. Kredit: DARPA.

V roce 2011 spustili ve spolupráci s vývojáři letectva Air Force Research Laboratory (AFRL) a zřejmě se Scaled Composites, součástí společnosti Northrop Grumman, velmi utajovaný program Great Horned Owl (čili výr virginský) vývoje extrémně tichého dronu s velkou výdrží, jehož výsledkem byl dron Northrop Grumman RQ-72A Great Horned Owl. Je o něm známo velice málo, kromě názvu a pár náčrtů.

 

DARPA ale nedávno vypustila informaci o novém programu, který před pár lety navázal na program Great Horned Owl a jeho hybridní elektrický pohon. Nese název Series Hybrid Electric Propulsion AiRcraft Demonstration (SHEPARD) a v jeho rámci podle všeho intenzivně běží (opět velmi utajovaný) vývoj dronu XRQ-73 SHEPARD, opět se společností Northrop Grumman.

 

Letoun připomínající miniaturu nového futuristického bombardéru B-21 by měl mít vytoužený dlouhý dolet. Jeho vlastnosti by se měly prokázat již koncem letošního roku, kdy by měl vzlétnout. XRQ-73 je větší a ještě více stealth než byl Great Horned Owl, s elektrickými motory zabudovanými do trupu. Lze očekávat, že takový dron zvládne mise hluboko na území protivníka s podstatným nákladem. Detailní informace nejsou dostupné, ale XRQ-73 by měl být typ dronu, u nichž může být dosažena hmotnost až 567 kg a rychlost 463 km/h.

 

Video: XRQ-73 SHEPARD: 'Mad Scientists' at DARPA Build New Stealth Spy Drone

 

Literatura

New Atlas 28. 6. 2024.

Datum: 03.07.2024
Tisk článku

Související články:

BAE Systems vyvíjejí pozoruhodný X-wing bojový dron STRIX     Autor: Stanislav Mihulka (28.02.2023)
Dlouho očekávaný strategický bombardér B-21 Raider se poprvé vznesl     Autor: Stanislav Mihulka (10.11.2023)
Unikátní dron Scitor-D s pulzačním pohonem slibuje záplavu levných tryskáčů     Autor: Stanislav Mihulka (07.03.2024)



Diskuze:

Ežo Vlkolinský,2024-07-03 14:56:00

Vôbec netuším v čom je tá úžasnosť, ktorá musí byť utajovaná.

Odpovědět


Re:

Anton H,2024-07-03 17:51:21

V tom je podstata utajovania, že netušíme v čom...

Odpovědět


Re:

Travmyš Polní,2024-07-04 13:05:21

Normální válečná propaganda, aby plebs měl pocit, že jeho vládci mají lepší zbraně než konkurenti a protivníci...

Do okamžiku, než se ukážou skutečné vlastnosti v praxi jsou to jen žvásty. A neméně bude záležet i na tom, jestli výrobci budou schopni slibovanou zbraň vyrábět v hojném množství za málo peněz.

A že se za poslední roky leccos ukázalo. Protivník má ukořistěnými zbraněmi přeplněné muzeum :)

Odpovědět


Re:

Jarda Ticháček,2024-07-05 18:59:26

Možná bych našel nějakou výhodu.
Docela hlasitě si to doletí někam, kde o pár km dále už bude záležet na tom, aby si toho nikdo nevšiml. A tam už to bude létat potichu. A dokud nebude nějaká současná a budoucí PVO vybavena k tomu, aby reagovala na vzdušné cíle tohoto typu, dává to smysl.
Řeč je o kategorii létající výzbroje, kterou by třeba Poláci mohli nasadit při konfliktu s ČR. Pošlou to z Wroclawi, Krkonoše, nebo, Orlické hory to proletí kousek pod dráty elektrického vedení a žádný radar PVO to nevidí. A pak to letí potichu, Asi bych něco takového dokázal z té Wroclavi poslat na letiště do Lince, nebo Mnichova a napáchat velké škody.

Odpovědět




Pro přispívání do diskuze musíte být přihlášeni



Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz