Letošní eVolo Skyscraper Competition nabídla fantastické vize mrakodrapů  
V roce 2024 se již po osmnácté konala mezinárodní soutěž odvážných projektů výškových budov eVolo Skyscraper Competition. Realizace těchto projektů (zatím) není na pořadu dne. Rozhodně je ale zajímavé vědět, o čem sní architekti, když jim nad hlavou nevisí Damoklův meč finančních nákladů a praktické realizace mrakodrapu.
Ocean Lungs Skyscraper. Kredit: eVolo.
Ocean Lungs Skyscraper. Kredit: eVolo.

eVolo je magazín o architektuře a designu, který se soustředí na technologický pokrok, odvážné vize pro 21. století, ale také udržitelný rozvoj. Mimo jiné od roku 2006 každým rokem pořádají pozoruhodnou soutěž futuristických vizí mrakodrapů, nyní známou jako eVolo Skyscraper Competition. V letošním roce (2024) soutěžilo celkem 206 projektů, z nichž porota vybrala 3 vítěze a 14 čestných uznání.

 

Jak pěkně píše Adam Williams na platformě New Atlas, v soutěži se setkávají podivuhodné designy v rozmezí od nepravděpodobného do nemožného. Je to fascinující přehlídka architektonických myšlenek, které nejsou svázané praktickými hledisky.

 

Streamline Concerto. Kredit: eVolo.
Streamline Concerto. Kredit: eVolo.

Stejně jako v minulém roce (2023) v soutěžních projektech nepřevažuje žádné konkrétní téma, i když občas rezonují obavy dnešního světa, jako je klima nebo válka. Projekty soutěže 2024 eVolo Skyscraper Competition rozhodně stojí za zhlédnutí, v naprostém minimu alespoň 17 oceněných designů.

 

Letošním vítězem soutěže se stal projekt Urban Intercropping čínského týmu, který vedl Penghao Zhao.

Urban Intercropping. Kredit: eVolo.
Urban Intercropping. Kredit: eVolo.

Určitou vadou na kráse je, že se tento projekt týká Urumči, metropole ujgurského Sin-ťiangu, kde v současnosti naplno běží represe čínského režimu vůči Ujgurům. Jak mnozí ještě máme v paměti, režimy tohoto typu využívají k represím úplně všechno, i architektonické soutěže.

 

Přesto tento projekt stojí za pozornost. Cílí na stále hlubší oddělení městského prostředí od zemědělských oblastí. Jeho autory inspiroval intercropping, čili meziřádkové pěstování plodin, kdy je na stejné ploše pěstováno více druhů rostlin. Koncept Urban Intercropping prokládá skleníky a zemědělské plochy s obytnými oblastmi a sofistikovaným transportním systémem.

 

Druhé místo letos získal rovněž čínský tým, který tentokrát vedl Jianwei Zhu, s projektem Streamline Concerto. Jejich návrh se soustředí na environmentální problémy, především záplavy v oblasti Žluté řeky (Chuang-che) a s nimi spojenou erozí. Spíše než klasický mrakodrap to je „landscraper,“ česky krásně „zemědrap,“ připomínající multifunkční hráz, která se táhne podél toku řeky a brání nejen záplavám, ale i písečným bouřím.

 

Třetí příčku obsadil početný egyptský tým, v jehož čele stál Mohammed Noeman Coutry, s odvážným projektem Ocean Lungs Skyscraper, který by se vyjímal ve science-fiction ze vzdálenější budoucnosti. S výškou 1 000 metrů by to dnes byl nejvyšší „mrakodrap,“ ovšem s tím rozdílem, že jde to spíše „moředrap,“ protože jeho základna plave na hladině a konstrukce se tyčí směrem do hlubin. „Plíce oceánu“ by byly pokryty soustavami speciálních filtrů, které by odstraňovaly z mořské vody oxid uhličitý a další nežádoucí látky.

 

Video: RESULTS: Skyscraper Competition 2023 by eVolo Magazine

 

Video: Ukázky současné čínské architektury

 

Literatura

New Atlas 27. 6. 2024.

eVolo US

Datum: 30.06.2024
Tisk článku

Související články:

Osídlíme vesmír v městech uvnitř rotujících nafouklých planetek?     Autor: Stanislav Mihulka (20.12.2022)
V Akabském zálivu vyrostou ultrafuturistické věže projektu Epicon     Autor: Stanislav Mihulka (19.11.2023)
Kilometrové mrakodrapy by se mohly stát ohromnými gravitačními bateriemi     Autor: Stanislav Mihulka (05.06.2024)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz