Šumavská zvěřina má pětkrát víc rakovinotvorných látek, než připouští zákon  
Také jste žili v představě, jak je životní prostředí národních parků nedotčené a maso tamních zvířat zdraví prospěšné? Možná tomu tak někde je, ale v případě Národního parku Šumava nejspíš ne.

Národní park Šumava, je chráněnou lokalitou od roku 1963. Podobně jako na většině chráněných území, i zde se divoká prasata přemnožují a jejich počet je regulován odstřelem. Na obrázku je Plešné jezero, jedno ze tří ledovcových jezer v NP. Kredit: Volné dílo.
Národní park Šumava, je chráněnou lokalitou od roku 1963. Podobně jako na většině chráněných území, i zde se divoká prasata přemnožují a jejich počet je regulován odstřelem. Na obrázku je Plešné jezero, jedno ze tří ledovcových jezer v NP. Kredit: Volné dílo.

O co jde? O látky souborně označované jako „PFAS“. Používají se k vylepšení hydrofobních vlastností povrchů, odolnosti materiálů vůči teplu, žíravinám a otěru. Na obalech a výrobcích se skrývají i pod jinými zkratkami. Třeba jako „PFOS“ (látky typu perfluorooktansulfonát), nebo „PFOA“ (obsahující kyselinu perfluorooktanovou),… Mluvou chemiků jde o per- a polyfluoralkylové látky, které častují nelichotivým přívlastkem „nezničitelné“. Průmyslově se jich vyrábí už asi tisícovka různých variant. S naším zdravím to nemyslí zrovna nejlíp žádná. Záběr jejich škodlivých účinků se neustále rozšiřuje, ale pro účely tohoto článku bude stačit jmenovat jen tři: rakovina, poruchy imunity a poruchy reprodukce.

 

Mezinárodní tým zjistil, že divočáci z našeho národního parku mají v játrech rakovinotvorných PFAS látek 230 μg/kg - pětinásobek maximálního množství povoleného zdravotní normou. Foto: Paul Henri Degrande, Kredit: Pixabay.
Mezinárodní tým zjistil, že divočáci z našeho národního parku mají v játrech rakovinotvorných PFAS látek 230 μg/kg - pětinásobek maximálního množství povoleného zdravotní normou. Foto: Paul Henri Degrande, Kredit: Pixabay.

Studie od převážně rakouských a britských vědců sledovala přítomnost zmíněných škodlivin v divočácích. Ti jsou totiž obecně považováni za indikátor stavu životního prostředí. Vybrali si k tomu náš největší národní park podléhající zvláštnímu režimu ochrany životního prostředí - Národní park Šumava. Škodliviny v tělech tamních zvířat sledovali metodou kapalinová chromatografie s elektrosprejovou ionizační tandemovou hmotnostní spektrometrií. Jde o velice přesnou techniku, která má tu výhodu, že dovoluje stanovit až 30 jedovatin z rodiny PFAS.


Výsledek nás nepotěší. Perfluorokarboxylové kyseliny - PFCA (od C 7 do C 14) a kyselina perfluoroktansulfonová (PFOS) byly zjištěny u více než poloviny vzorků. V játrech dominovaly PFCA se středními koncentracemi (230 μg/kg pro kyselinu perfluorononanovou a 75 μg/kg pro kyselinu perfluoroktanovou). Proč uvádím hodnoty tak podrobně? Inu proto, že jsou o jeden řád vyšší než hodnoty vzorků z divokých prasat ulovených v Německu a  jejichž hodnoty se považují za jakési „pozadí“. Polopaticky a zjednodušeně řečeno - náš národní park a nejspíš i jeho okolí, jsou na tom co do škodlivosti prostředí a konzumace tamní zvěřiny hůř. A není to zrovna o málo, rovnou o celý řád.

 

Lov na kance. Římská mozaika ze 3.– 4. stol. n. l. Tehdejší lovci se nejspíš nemuseli obávat, že by domů přinesli něco nepoživatelného. Kredit: Helen Rickard, Wikipedia, CC BY 2.0
Lov na kance. Římská mozaika ze 3.– 4. stol. n. l. Tehdejší lovci se nejspíš nemuseli obávat, že by domů přinesli něco nepoživatelného. Kredit: Helen Rickard, Wikipedia, CC BY 2.0

Ne, že by nás to mělo uklidňovat, ale problém se zmíněnými látkami signalizovala i nedávná studie u našich jižních sousedů. Rakušané na svých lyžařských sjezdovkách také zjistili vysoký obsah PFAS. Za viníka znečištění se většinou považuje průmysl. Odkud se ale tolik jedovatin vzalo u nás - v lokalitě, kterou tradičně považujeme za jednu u nás z nejzdravějších. Bez těžkého a chemického průmyslu, kde krajinu nehyzdí velkosklády odpadu ani se zde nesmí hnojit čistírenskými kaly,… .

 

Za možného viníka se nabízí chemička Gendorf poblíž německého města Altötting. Vzdušnou čarou je od nás zhruba 140 kilometrů a fluoropolymery se tam vyrábějí. Má to ale háček – fabrika je mnohem níž, takže spodní vody ani ty odpadní, se k nám nemají šanci dostat. Jedině že by to k nám dopravovaly převládající západní větry. Pokud by se tedy jednalo o následky atmosferického spadu, jak studie naznačuje, tak by to pro nás neznamenalo nic dobrého. Poroučet větru, dešti se nám historicky jaksi moc nedaří.


Je tu ale ještě možnost, že naměřené hodnoty by nemusely být důvěryhodné. Taková představa ale naráží na fakt, že členem výzkumného týmu byl i zástupce naší vrcholné vědecké instituce. A také, že se nejedná o jednotlivost, nýbrž průměr z třiceti ulovených kusů. Že nadlimitní koncentrace škodlivin se týkaly obou pohlaví i věkových skupin. Navíc mezi půlročními letošáky (selaty), lončáky ani čtyřletými kňoury, žádný významný rozdíl v koncentraci jednotlivých PFAS zjištěn nebyl.

 

Ještě zbývá varianta, že by mohlo jít o zvířata „přivandrovance“. Ani to se ale nejeví pravděpodobné. Předpokládaný domovský areál těchto zvířat se uvádí do padesáti kilometrů čtverečních. Tomu by odpovídala i hmotnost skolených úlovků – byli  spíš hubeňoury, jací jsou typičtí pro vyšší nadmořskou výšku (600 až 1200 m n.m),  kde úživná hodnota prostředí není nic moc. Chybu způsobenou migrací zvířat z jiných oblastí můžeme prakticky také vyloučit.


Co k tomu dodat? Snad jen to, že když si v Železné Rudě objednáme „divočáka od Krále Šumavy“, na Kvildě „kančí játra od Rýbrcoula“ případně „myslivecké tajemství Lesní matky“, nejspíš se to nebude zamlouvat jak naší peněžence, tak i loňskému nařízení EU pro potraviny. Žel na rozdíl od mnohých jiných bruselských přikázání, toto svou logiku má. Opírá se o prokázaná rizika, která konzumace zmíněných látek pro lidský organismus představují.


Literatura

Till Schröder et al, Fluorine mass balance analysis in wild boar organs from the Bohemian Forest National Park, Science of The Total Environment (2024). DOI: 10.1016/j.scitotenv.2024.171187


Datum: 28.06.2024
Tisk článku

Související články:

Bisfenol S podruhé a určitě ne naposled     Autor: Josef Pazdera (03.04.2017)
Retardéry snižují dětem inteligenci     Autor: Josef Pazdera (08.08.2017)
Triclosan do třetice a znovu palec dolů     Autor: Josef Pazdera (27.02.2019)
Kmenová mentalita a princip předběžné opatrnosti     Autor: Miloslav Pouzar (29.05.2019)
Čaj z chlorované vody     Autor: Josef Pazdera (17.09.2021)
Trable s N-nitrosaminy v léčivech     Autor: Miloslav Pouzar (22.07.2022)
Snahy nechat rakovinu vyhladovět dostaly nový „nástroj“     Autor: Josef Pazdera (21.10.2023)



Diskuze:

Běžkařské vosky?

Jakub Kerouš,2024-06-30 06:43:49

Když mohou mít v Rakousku problém na sjezdovkách, mohla by být Šumava kontaminovaná od běžkařských vosků?

Odpovědět


Re: Běžkařské vosky?

Josef Pazdera,2024-06-30 07:52:16

Mohla. A jde o dost pravděpodobný zdroj. Prosím ale tuto myšlenku nešířit. Těch míst, kam smí jen ochranáři a vyvolení, je na Šumavě už i tak až kam.... Vzhledem ke koncentraci šumavských lyžců by mělo jít jen o kamínek celkové mozaiky.

Odpovědět


Re: Re: Běžkařské vosky?

D@1imi1 Hrušk@,2024-06-30 11:39:48

Já měl povědomí, že se nějaké druhy už delší dobu nesmějí vyrábět, takže by snad zákazy vstupu nic neřešily, ne? (I když je pravda, že značná část dnešních ekozákazů je nedomyšlená.)

Odpovědět

Specifika Šumavy

F M,2024-06-28 22:14:22

Nějaké nátěry, pozůstatky boje s kůrovcem který u nás proběhl? Na Wiki hlásí obsaženost v hasicích pěnách, nebyly tam nějaké požáry hašeny tímto (třeba již v době vlády jedné strany). https://cs.wikipedia.org/wiki/PFAS: "Hlavními bodové zdroje znečištění vod a půdy představují vojenská cvičiště a letiště, kde se používají hasicí pěny s obsahem PFAS." Jakou mají životnost v přírodě? Tedy jak dlouho do minulosti je třeba hledat zdroje.

U té konzumace, játra překročeno 5x ledviny 5/4, tak maso by mělo být snad v pořádku. Tu "nezávadnost" různých bio, eko, "přírodních" potravin, rozvádět nebudu, ale zde se alespoň udělal nějaký rozbor. Také si zajdu na houby, borůvky, nebo ostružiny na marmeládu, ale opravdu si žádné iluze o chemií nezatížené potravině nedělám. Paradoxně si myslím, že potraviny z velkoprodukce jsou i "čistější" díky alespoň nějakému sledování, ale ta chuť je opravdu jinde.

Odpovědět


Re: Specifika Šumavy

Florian Stanislav,2024-06-28 23:24:02

Ze kontaminováni jsou zrovna divočáci snad souvisí s tím, že ryjí v půdě, která polyfluorované sloučeniny zadrží. Článek předpokládá kontaminaci deštěm z Německa.
Vojenský výcvikový prostor Boletice je dnes z poloviny CHKO.
https://mapy.cz/zakladni?source=muni&id=641&x=14.0950486&y=48.8505229&z=11
https://edu.ceskatelevize.cz/video/16593-vojensky-ujezd-boletice
jsou hlavně střelnice, dělostřelecké, tankové. Dříve tanková cvičení po tankových nezpevnených cestách a muldách. Tanky moc nehoří, když hoří motor T-55, zaklapnou se žaluzie, takže hasicí pěny s obsahem PFAS asi plošné znečištění nevytvoří.
https://www.army.cz/scripts/detail.php?id=5730
"k výcviku jednotek radiační, chemické a biologické ochrany (OPZHN)...
Životní prostředí:
Převážnou část teritoria újezdu pokrývají jehličnaté lesy. Téměř 50 % území (11 239 ha v jeho západní části) je vyčleněno jako chráněná krajinná oblast, která nezasahuje do hlavních výcvikových zařízení."

Odpovědět


Re: Re: Specifika Šumavy

F M,2024-06-29 17:52:34

Psal jsem hlavně kvůli tomu masu, pokud se bude konzumovat výjimečně (jak zvěřinu většina lidí konzumuje), pro zpestření/nějaká mimořádná událost, tak bych se toho nebál.
Na Šumavě jsem nebyl a nemám praktickou zkušenost, je to druhá strana republiky a mám to i dál než do Krkonoš. Ty požáry jsem myslel lesní, během těch desetiletí se zkoušely spousty "novinek". Pokud tam byl tak velký vojenský prostor, tak se není co divit, že (v těch místech) je půda znečištěna kdoví jakými fujtajbly, dříve se na to kašlalo vyhodilo se vše co se nechtělo někomu tahat zpět a šlo odepsat, bez jakéhokoli vztahu k přírodě i majetku.
To znečištění tou chemičkou udávají jako možnost, s několika indíciemi které to mohou/nemusí potvrzovat, navrhují další studie. Nevylučují a zase jiné (méně) indície potvrzují, starou ekologickou zátěž, proto jsem vznesl tu otázku na specifika Šumavy.

Drobnost k článku, viděl jsem tam (původní výzkum) řešit rozdíl mezi kanci a bachyněmi, kdy by měli mít samice nižší hodnoty a sváděli to na kojení. Ale nepamatuji si jestli šlo jen o nějakou frakci těch PFAS nebo celek.

Odpovědět


Re: Re: Re: Specifika Šumavy

Florian Stanislav,2024-06-29 19:52:09

Ano.
Zvěřinu výjimečně. Divočáci z vyšších poloh Novohradských hor mají v sobě radioaktivitu 133 Cs ( z Černobylu) nad normu a musí se nechat testovat.

Postřiky proti kůrovci patrně byly a jsou bez sloučenin fluoru. Starou plošnou zátěž krajiny organickými sloučeninami fluoru - těžko. Chladicí plyn freon, i kdyby tam byl, tak se odpařuje do stratosféry.
Velká množství fluorovaných sloučenin pro účinné hašení (pěnou) s sebou vozí dopravní letadla a ponorky, na Šumavě tedy nic moc.
Proti kůrovci nově EDN (etandinitril) .
Starší insekticidy proti kůrovci
https://cs.wikipedia.org/wiki/Pyrethroid
Používala se dřív hojně syntetická látka blízká esenci chryzantém pro savce relativně málo toxická.
Případným lesním požárem se jistě rozloží, působí už i přímé sluneční záření.

Odpovědět

Tě buch

Vojta Ondříček,2024-06-28 18:35:23

Jestli to není pomsta Krakonoše hvozdům Šumavy.

Odpovědět




Pro přispívání do diskuze musíte být přihlášeni



Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz