Inteligence vyvinula magnet bez vzácných zemin, 200krát rychleji než lidé  
Společnost Materials Nexus použila umělou inteligenci při vývoji permanentního magnetu, který namísto prvků vzácných zemi využívá běžné materiály. Díky inteligenci byl permanentní magnet MagNex navržen asi 200krát rychleji než je obvyklé. Lze ho vyrábět za 20 procent ceny soudobých permanentních magnetů se vzácnými zeminami a s emisemi uhlíku nižšími o 70 procent.
Výroba materiálu MagNex. Kredit: Materials Nexus.
Výroba materiálu MagNex. Kredit: Materials Nexus.

Není tajemstvím, že závislost na vzácných zeminách v dnešní době představuje riziko. Buď můžeme hledat nové zdroje vzácných zemin, které bychom měli pod kontrolou anebo vyvíjet nové technologie, které zastanou práci těch současných, ale bez vzácných zemin.

 

Neodymové magnety (NdFeB). Kredit: Dalvin, Wikimedia Commons.
Neodymové magnety (NdFeB). Kredit: Dalvin, Wikimedia Commons.

Na druhou zmíněnou možnost nedávno vsadila deep-tech společnost Materials Nexus, která vyvinula nový typ permanentního magnetu bez použití prvků vzácných zemin. Zásadní pomocí pro ně přitom byla platforma s umělou inteligencí. Představitelé Materials Nexus uvádějí, že díky umělé inteligenci byl vývoj magnetu asi 200krát rychlejší než obvyklý manuální postup.

 

Logo. Kredit: Materials Nexus.
Logo. Kredit: Materials Nexus.

Až 80 procent dnešních elektrických vozidel používá motory s permanentními magnety. Material Nexus odhadují, že v roce 2030 bude poptávka po těchto magnetech v rámci výroby elektrických vozidel oproti dnešku asi desetinásobná. Uplatnění permanentních magnetů je ale zároveň mnohem širší, od robotiky a dronů, až po větrné turbíny.

 

Dnešní permanentní magnety často využívají prvky jako je neodym (Nd) nebo dysprosium (Dy). Vědci a inženýři se snaží vyvinout podobně výkonné motory, které by vzácné zeminy nepotřebovaly. Je to ale velice obtížný úkol. Jiná společnost v tomto oboru Niron Magnetics loni představili první výkonný motor tohoto typu bez vzácných zemin, který je založený na mnohem lépe dostupném železu a dusíku. Jeho vývoj už ale běží déle než desetiletí a stále není připravený pro průmyslovou výrobu.

 

Materiál Nexus si přizvali umělou inteligenci, která analyzovala více než 100 milionů kombinací materiálů pro permanentní magnety bez vzácných zemin. Inteligence brala v potaz řadu faktorů, včetně ceny, bezpečnosti dodavatelských řetězců, výkonu a dopadu na životní prostředí.

Umělá inteligence nakonec dospěla k receptu, který dostal jméno MagNex. Material Nexus nový magnet syntetizovali a testovali ve spolupráci s University of Sheffield. Podle vyjádření Material Nexus je možné vyrábět MagNex za 20 procent ceny materiálu pro soudobé permanentní magnety a se 70procentním snížením emisí uhlíku. Umělá inteligence má další zářez na pažbě a jistě se s jejím využíváním budeme v průmyslu setkávat stále častěji.

 

Video: The Startup Tank Climate VC: Materials Nexus: Harnessing AI to develop sustainable new materials

 

Literatura

New Atlas 12. 6. 2024.

Datum: 24.06.2024
Tisk článku

Související články:

Strategické vzácné zeminy by mohly být nahrazeny komby běžných prvků     Autor: Stanislav Mihulka (07.07.2019)
„Kosmický magnet“ tetrataenit je slibnou alternativou vzácných zemin     Autor: Stanislav Mihulka (26.10.2022)
První fulleren tvořený pouze atomy kovů     Autor: Dagmar Gregorová (04.12.2023)
V pravěkém norském vulkánu byla objevena ohromná zásoba vzácných zemin     Autor: Stanislav Mihulka (13.06.2024)



Diskuze:

D@1imi1 Hrušk@,2024-06-25 01:11:40

Takže z nich bude do pár let díky patentu jedna z nejdražších firem na světě, nebo je v tom opět nějaký podstatný háček, který článek opomenul zmínit?

Odpovědět


Re:

Ludvík Urban,2024-06-25 09:29:24

A to vám vadí? :-)

I kdyby na to měli monopol (což nenastane) a prodávali to za 90% stávajících cen, tak všichni z toho budou mít užitek kromě těch členů UV KSČ, kteří vlastní ty úpravny na neodym.

Akcie Nvidie se od IPO zhodnotily o 590 000 procent. Tady to může být podobné.

Odpovědět


Re: Re:

D@1imi1 Hrušk@,2024-06-25 10:06:48

Nevadí mi, pokud ten objev nahradí použití vzácných zemin. Vadí mi, pokud jde o polopravdu.

Odpovědět


Re: Re: Re:

F M,2024-06-25 11:45:52

Vadí mi na tom, že nevím jak dlouho na to (ten konkrétní typ magnetu) budou mít výhradní právo, pokud je to teď tak rychlé, tak je jasné, že pokud by na to nepřišli oni tak někdo jiný hodně rychle. S trochou sarkazmus, mělo by se to zkrátit úměrně době a nižší ceně výzkumu.
Z druhé strany předpokládám, že jde spíš o ten AI výzkum, než konkrétní výsledek, žádné parametry, ale ani žádné chlubení tím konkrétním magnetem jsem nenašel, tak se dá předpokládat, že to nebude nic převratného. Tedy samozřejmě je to spekulace na základě pár informací, stále je tu možnost, že se v brzké době ještě ozvou až vyrobí nějaký podstatný vzorek. Něco málo asi již mají (a nechlubí se).
https://www.materialsnexus.com/news/magnex-rare-earth-free-permanent-magnet
"Identifikace MagNex byla poháněna platformou AI Materials Nexus. Jeho syntéza a testování byly provedeny ve spolupráci s Henry Royce Institute a University of Sheffield."

Odpovědět


Re: Re:

Martin Novák2,2024-06-26 06:24:17

Přesto že vzpomínáte na UV KSČ máte to správné svazácké nadšení vyvozovat závěry bez podstatných informací o parametrech toho magnetu. Já mám pocit že to bude nejspíš magnet který už tu celkem nedávno prošel - byl sice lepší než klasický ale na Neodymový zdaleka neměl.

Odpovědět


Re:

Vojtěch Kocián,2024-06-26 06:46:43

Marketingová prohlášení takhle vypadala vždycky a původní zpráva nic jiného není. Když se to pak připlete mezi popularizační články o vědě, tak to vypadá blbě. Bohužel na Oslu je na podobných věcech založených článků hodně. Chápu, zvyšují čtenost a lákají k vyhroceným diskuzím.

Střízlivý pohled říká, že pokud nezveřejnili konkrétní data, tak v tom bude pořádný háček. Napsat program, který porovná miliardy kombinací různých vstupů na základě jejich hodnot, je fajn, ale výsledek bude vždycky hodně záviset na tom, jak si nastavíme ty hodnoty.

Odpovědět


Re: Re:

Vojtěch Kocián,2024-06-26 06:51:28

Ještě bych dodal jednu věc. Z původního článku mi přišlo, že vlastně ani nechtějí prodávat magnety, ale spíš tu umělou inteligenci, která je navrhla.

Odpovědět




Pro přispívání do diskuze musíte být přihlášeni


Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz