Rheinmetall a Lockheed Martin představili nový salvový raketomet GMARS  
Lockheed Martin spojil síly s Rheinmetallem a na letošním veletrhu pozemních vojenských a bezpečnostních technologií Eurosatory v Paříži představili pokročilý salvový raketomet GMARS (Global Mobile Artillery Rocket System). Jeho vývoj přitom započal v roce 2023. Je vysoce mobilní, slušně kompatibilní s dnešními systémy a jeho rakety využívají inerciální navigaci.
Raketomet GMARS. Kredit: Rheinmetall.
Raketomet GMARS. Kredit: Rheinmetall.

V poslední době je jednou z hvězd zpravodajství o bojích na Ukrajině i o akcích Severoatlantické aliance americký lehký salvový raketomet M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) společnosti Lockheed Martin, jehož design pochází z devadesátých let. HIMARS se velmi osvědčil při ničení velitelských a komunikačních center, skladů munice i míst se soustředěním jednotek protivníka.

 

GMARS na Eurosatory. Kredit: Rheinmetall.
GMARS na Eurosatory. Kredit: Rheinmetall.

Ve vojenských konfliktech ale probíhá velice rychlý technologický vývoj a v jeho víru uvízl i systém HIMARS. Před více než rokem, 5. května 2023, se objevily zprávy, že Rusko dokáže rušit naváděcí systém raket HIMARS, který je založený na GPS navigaci. Tím došlo ke snížení přesnosti útoků tímto raketometem.

 

Ke společnosti Lockheed Martin se přidal německý Rheinmetall a výsledkem jejich spolupráce je nový pokročilý salvový raketomet GMARS (Global Mobile Artillery Rocket System). Představili ho na letošním mezinárodním veletrhu pozemních vojenských technologií Eurosatory 2024 v Paříži. Díky pokročilým prvkům a zároveň slušné kompatibilitě s dosavadními systémy raketového dělostřelectva by se GMARS mohl stát budoucností raketometů NATO.

 

Pro srovnání HIMARS (2014). Kredit: Ricardo Hernandez-Arocho, US Army, Wikimedia Commons.
Pro srovnání HIMARS (2014). Kredit: Ricardo Hernandez-Arocho, US Army, Wikimedia Commons.

Vývoj raketometu GMARS byl podle měřítek období míru vskutku raketový. Spolupráce byla zahájena teprve v roce 2023. Vychází z kombinace a vylepšení stávajících kvalitních systémů. Lockheed Martin poskytl osvědčený systém pro odpalování raket, Rheinmetall zase neméně osvědčený podvozek HX 8x8.

 

Klíčovou předností systému GMARS je vysoká míra kompatibility s raketometnými systémy HIMARS a M270. Dalším zásadním vylepšením je inerciální navigace raket, současně s využití zaměřovacího systému Firepower s GPS navigací pro cíle v malé i velké vzdálenosti. GMARS má také zabudovaný jeřáb, který umožňuje praktickou, rychlou a bezpečnou výměnu kontejnerů s raketami.

 

GMARS sice váží přes 40 tun, ale díky výkonnému podvozku 8x8 dosahuje rychlosti přes 100 km/h a jeho dosah je zhruba 700 km. To poskytuje systému GMARS velmi důležitou schopnost „vypal a vypadni“ („shoot and scootcapability), kdy se zbraňový systém odpálí střely a změní pozici dřív, než protivník stačí zareagovat.

 

Posádku systému GMARS tvoří dva vojáci. GMARS by měl mít k dispozici dosavadní střely jako GMLRS, ER GMLRS, ATACMS a PrSM (s doletem přes 400 km). Počítá se i s vyvíjenou municí jako jsou střely Surface-Launch Cruise Missile (dolet přes 370 km) nebo 122 MM Rocket s krátkým dosahem 22 km.

 

Video: Rheinmetall, Lockheed Martin present new GMARS rocket launcher

 

Literatura

New Atlas 20. 6. 2024.

Datum: 21.06.2024
Tisk článku

Související články:

Americký robotický raketomet ROGUE Fires vyvolal globální senzaci     Autor: Stanislav Mihulka (23.08.2021)
Americká armáda testuje robotické obrněnce M113 s raketometem     Autor: Stanislav Mihulka (26.05.2022)
Významný milník: Pozemní systém Typhon vypálil střelu Tomahawk     Autor: Stanislav Mihulka (08.07.2023)



Diskuze:

Přesnost

Mac Ii,2024-06-23 08:45:20

Je jasné, že inerciální systém bude méně přesný než GPS, přece jen je to vlastně "nouzovka". Jen jsem zvědav, jak moc (ne)přesný je.

Odpovědět


Re: Přesnost

Michal L.,2024-06-24 11:41:17

Podľa môjho názoru je v tomto prípade inerciálny systém kombinovaný s navádzaním podľa satelitných fotografií terénu. A v takom prípade by presnosť oproti GPS nemala byť horšia.

Odpovědět


Re: Re: Přesnost

Mac Ii,2024-06-24 12:54:46

To by ovšem už byla opravdu vyšší dívčí, předpokládá to v každé hlavici docela výkonný počítač. Bylo by zajímavé si o tom něco přečíst. Nicméně, je-li GPS odsouzen z důvodu rušení k nepoužitelnosti, je skenování terénu asi nejpřesnější způsob. Snad o tom někdo zasvěcený pohovoří.

Odpovědět


Re: Re: Re: Přesnost

D@1imi1 Hrušk@,2024-06-26 01:05:38

Docela výkonný počítač dnes skoro každý nosíme v kapse :-)
Ale asi by to vytvářelo závislost na počasí. Nejsem si jistý, jestli v nějaké vlnové délce jde skenovat zemský povrch i skrz mraky či mlhu. Obsluha by samozřejmě mohla sledovat počasí a při zhoršených podmínkách počítat s nižší přesností.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz