Výzkumníci z Duke University Medical Center,kteří krmili myši dietou obsahující 5% lněného semínka, zpozorovali u myší s rakovinou zlepšení jejich zdravotního stavu. K pokusu využili myši, které byly genetickým inženýrstvím připraveny tak, že se u nich po určité době spontánně vyvine rakovina prostaty. Myši, které dostávaly lněné semínko, nejen že vykazovaly zlepšení zdravotního stavu ale u těch jedinců, u nichž již rakovina propukla, neprobíhala tak rychle a u tří procent jedinců tato dieta rozvoji rakoviny zcela zabránila. Pokus byl proveden na 135 myších. Pětiprocentní přídavek lněného semínka způsobil, že myši, které ho dostávaly, měly nádor dvakrát menší, než myši, které lněné semínko v dietě neměly.Vedoucí týmu urolog prof. Wendy Demark-Wahnefried se o získaných výsledcích vyjadřuje slovy: jsme opatrně optimističtí“a to i přesto, že také na tkáňových kulturách se podařilo prokázat, že lignany ze lněného semene omezuje růst buněk od tří různých typů zhoubného bujení prostaty. Výhodou také je, že člověk snáší přídavek lněného semínka v potravě poměrně dobře.
Nutno dodat, že objev není až tak objevný, neboť již dříve provedené klinické studie naznačovaly, že dieta bohatá na vlákninu snižuje riziko vzniku rakoviny. Také o omega-3 mastných kyselinách se ví, že mají ochranný vliv. Vyzkoušet v dietě lněné semínko je tedy jaksi logickým vyústěním řady dosavadních poznatků. Lněné semínko je totiž nejbohatším rostlinným zdrojem omega-3 mastných kyselin a obsahuje současně velké množství vlákniny. Lněné semínko je také zdrojem lignanu, specifické rodiny látek, které jak se ukázalo hrají roli, jak v metabolismu estrogenu, tak testosteronu. O testosteronu se soudí, že hraje ve vývoji rakoviny prostaty velkou roli. Předpokládá se, že právě proto, že lněné semínko, které obsahuje vysoký obsah lignanů, by mohlo přispět v boji proti rakovině prostaty u mužů. Národní ústav pro výzkum rakoviny (USA) již poskytl prostředky na klinické odzkoušení této léčebné metody u 160 pacientů s nádorem prostaty. Pokusy probíhají.
Obrázek: Lněné semínko obsahuje vlákninu, omega 3- mastné kyseliny a lignany
Diskuze:
namočené přes noc
Markéta Čavojcová,2014-03-20 20:43:38
je stravitelnější a výživnější.
viz http://www.zivepokuseni.cz/news/namaceni-a-kliceni/
Markéta Čavojcová,2014-03-20 20:42:00
a ještě účinější, je namočené přes noc...(pak mleté)
viz https://www.google.cz/search?q=nam%C3%A1%C4%8Den+a+kl%C3%AD%C4%8Den%C3%AD&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=FUQrU_uOKILQtAaDmIDAAQ&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1366&bih=600#facrc=_&imgrc=0Xbb-zv2bFxcJM%253A%3B0qCTEHkeOhQDuM%3Bhttp%253A%252F%252Ffiles.zivepokuseni.cz%252F200006848-28ffb29f83%252F223466_467122486674774_1814285185_n.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.zivepokuseni.cz%252Fnews%252Fnamaceni-a-kliceni%252F%3B960%3B678
Lněné semeno - nemleté!
Jaroslava Machulová,2010-12-07 20:01:03
Mám za to, že nedrcené lněné semínko projde celým zažívacím traktem bez podstatného účinku díky své tvrdé slupce (obalu). Semeno se musí rozdrtit (můžete použít elektrický mlýnek na kávu) a drcené se má rychle spotřebovat - nenechat oxydovat! Po krátkou dobu lze ochránit i v uzavřené sklenici v ledničce; nejlépe je však používat semeno čerstvě namleté. Používám na zeleninové saláty, přidávám do hotových polévek a omáček atd. - ale pozor: semena hodně zahušťují!
dotaz
eva machalkova,2007-07-02 19:11:20
Dobrý den
mám obchod se zdravou výživou ráda bych věděla kde si mohu semínko objednat ve větším množství. Děkuji Machalková
Lněné semínko - konzumace velkého množství
Helena Sedláčková,2005-11-28 12:30:29
Nemám příspěvek, ale spíš dotaz. Snažím se získat informace o tom, co se děje v těle, když je dlouhodobě (15 let) konzumováno lněné semínko v celistvé formě (nemleté) každý den cca 15 polévkových lžic. Je možné, že by se z takového množství mohly v těle ukládat např. těžké kovy apod. a také bych se ráda dozvěděla, zda jsou látky v něm obsažené tělem využitelné, když není semínko pomleto. Doudám, že se najde někdo, kdo mě odpoví nebo mne navede na zdroj informací. Děkuji
Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce